Pēc ilgāka laika Rīgā skanēs reti atskaņotā V. A. Mocarta "Sinfonia Concertante" KV. 297b, ko 21.aprīlī būs iespējams dzirdēt Jāzepa Mediņa mūzikas skolas kamerorķestra un kvinteta "Armaiti" solistu izpildījumā koncertā Lielajā Ģildē, diriģenta Normunda Dreģa vadībā, portālu "Delfi" informēja koncerta rīkotāji.
Otrajā koncerta daļā diriģē Andris Veismanis. Rīgas mūzikas skolu apvienotas simfoniskais orķestris atskaņos Žila Masnē "Meditāciju", flautas solo - Sandrīne Ponsē (Sandrine Poncet), kā arī Kārļa Marijas fon Vēbera Koncertīno orķestrim un klarnetei. Klarnetes solo- Marī Faljona (Marie Fallion).

"Rīgas mūzikas skolu simfoniskā orķestra tapšanas ideja ir drosmīga, ambicioza un riskanta uzdrīkstēšanās," komentē koncerta rīkotāji. "Rezultāts pierāda, cik aizraujošs ir darbs pie jaunas formas meklējumiem kopīgā muzicēšanā diriģenta Andra Veismaņa vadībā un liek mums kļūt par spilgta muzikāla notikuma lieciniekiem."

"Mūzika, viena no smalkākajām mākslām ļauj sevi sagūstīt patiesā baudījumā tikai nopietna darba un svaiga radošā potenciāla rezultātā, kas nepiedod atražotas klišejas," uzsver RDKD Mūzikas un mākslas skolu programmas vadītāja Inese Rone- " šādu muzikālo pārdzīvojumu spēj sniegt tikai pieraduma rutīnas nesabojāta mākslas pieredze." Diriģents un orķestris tulko komponista nošu zīmes ieklausoties viens otrā.

"Idejas risks ir attaisnojies ar uzviju," tā jaunā orķestra piedzimšanu pēc pirmajiem koncertiem 2004. gadā vērtē žurnāla "Mūzikas Saule" galvenais redaktors Orests Silabriedis, noklausoties Rīgas mūzikas skolu audzēkņu simfoniskā orķestra sniegumu, kopā ar jaunajiem mūziķiem no Somijas, Zviedrijas, Lietuvas un Igaunijas Andra Veismaņa vadībā, atskaņojot Franča Šūberta, Volfganga Amadeja Mocarta un Domeniko Čimarozas skaņdarbus.

Īpaši orķestra sniegumā izskanējusi komponista Imanta Kalniņa Ceturtā simfonija.

Latvijas Nacionālās operas uzaicinājums piedalīties muzikāli izglītojošajos projektos – Bendžamina Britena bērnu operas "Noasa šķirsts" un Džankarlo Menoti Ziemassvētku operas "Amāls un nakts viesi" iestudējumos ir jauns izaicinājums orķestrim. Pirmo reizi LNO vēsturē bērni ir orķestrī, nevis tikai uz skatuves.

21.aprīlī, "Francijas pavasara" koncertā, Rīgas mūzikas skolu simfoniskā orķestra repertuārā ir arī mūzika no pazīstamām un publikas iemīļotām franču kinofilmām.

Savukārt jaunie franču mūziķi uz Rīgu ved savu muzikālo pārsteigumu – Odijas Vogeleides (Aude Vaugelade ) veidoto Morisa Ravēla "Zosmāmiņas pasaku" transkripciju.

Biļetes cena Ls 2, bērniem un pensionāriem Ls 1. Biļetes nopērkamas Lielās ģildes kasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!