Foto: LETA
Lai gan iepriekš komponists Zigmars Liepiņš nevēlējies vadīt Latvijas Nacionālo operu, viņš pārdomājis viena Dantes citāta dēļ – "visdziļākās vietas ellē paredzētas tiem, kas morālas krīzes laikā nolemj neiejaukties", pirmdien intervijā LTV raidījumam "Panorāmā" atklāja pats Liepiņš.
Jaunais LNO vadītājs atzina, ka operā ir bijušas krīzes un tās vēl nav beigušās, bet visbriesmīgākā esot finanšu situācija, un viņš nevarot uzņemties atbildību par līgumiem, kas noslēgti ar vērienu iepriekšējās vadības laikā.

Liepiņš arī sprieda, ka operai jāpiedāvā cilvēkiem vairāk latviešu oriģinālos darbus, jo pēdējā laikā bijuši vien daži - Andra Dzenīša „Dauka" un Jāņa Lūsēna kā neatkarīga producenta darbi.  "Nevar teikt, ka latviešu mūzikas vēsturē nebūtu darbi, kas nebūtu atjaunojami. "Zelta zirgs" ir viena izrāde, kas piedzīvoja lielāko atkārtojumu skaitu," piemēru min komponists.

Viņš arī atklāja, ka "dinamiska biļešu politika būs viņa jājamzirdziņš" tuvākajā laikā, bet izmaiņas nenotiks uzreiz. Tāpat viņš nesaka, ka "mēs atteiksimies no eksperimentiem.   

Savukārt runājot par iepriekšējās vadības finansiālo darbu, viņš solīja divu triju nedēļu laikā to izvērtēt, norādot, ka šobrīd nevar runāt par kādu naudas izšķērdēšanu, taču ir skaidrs, ka iepriekš operas vadība "rīkojās ar vērienu".

Jau ziņots, ka par jauno Latvijas Nacionālās operas valdes priekšsēdētāju pirmdien, 4. novembrī, Kultūras ministrija apstiprināja komponistu Zigmaru Liepiņu.

Jaunais operas vadītājs jau paudis, ka viena no viņa iecerēm ir palielināt LNO galvenā diriģenta lomu. Tāpat viņš plāno bagātināt operas repertuāru ar nacionāliem oriģināldarbiem, kas piesaistītu plašāku auditoriju. "Lai ne tikai elitārajai daļai būtu pieejams repertuārs, bet operas milzīgajā klāstā jāatrodas arī repertuāram cilvēkiem, kas varbūt ne vienmēr līdz galam sapratīs operas smalkākās nianses supermodernā operas iestudējumā."

Kultūras ministre Dace Melbārde Liepiņu raksturoja kā spožu kultūras nozares profesionāli, kurš no visiem kandidātiem vislabāk atbildis LNO valdes priekšsēdētāja amatam. Jaunajai operas valdei Melbārde vēlēja tiekties uz izcilību un strādāt kā saliedētai komandai.

Liepiņš 2011.gadā divas reizes ziedojis partijai "Visu Latvijai", kopumā ziedojot 10,5 tūkstošus latu.

Jau ziņots, ka augusta beigās toreizējā kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende iecēla jaunu operas valdi, kurā darbojas līdzšinējā vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja Inese Eglīte un līdzšinējā Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore muzikoloģe Daina Markova. Valdē tika iecelts arī LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos komponists Arturs Maskats, bet viņš no amata atteicās. Ārpus valdes tika atstāts līdzšinējais operas direktors Andrejs Žagars, kuru vēlāk Jaunzeme-Grende no amata atlaida, pamatojot ar uzticības zaudēšanu.

Vēlāk premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") izteica neuzticību Jaunzemei-Grendei, aicinot NA virzīt jaunu kultūras ministru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!