Foto: Edijs Pālens
Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā otrdien iekļauti lietuviešu unikālie polifoniskie dziedājumi - sutartines, vēsta portāls "Lrytas.lt".

Šādu lēmumu pieņēmuši UNESCO eksperti, kas šonedēļ tiekas Kenijas galvaspilsētā Nairobi. Prezentāciju lietuviešu sutartiņu nominācijai bija izstrādājusi pazīstamā etnomuzikoloģe Daiva Vīčiniene, Lietuvas Tautas kultūras centrs un Lietuvas nacionālā UNESCO komisija.

Sutartines, kuru nosaukums atvasināts no darbības vārda "sutarti" (saskaņot, saderināt, sadziedāties), ir unikāls lietuviešu tradicionālās mūzikas fenomens, sena polifonijas forma, kas jau kopš divdesmitā gadsimta sākuma kļuvusi par vienu no spilgtākajiem lietuviešu kultūras identitātes simboliem.

Tā ir sinkrētiska māksla, kas vienotā veselumā apvieno mūziku, tekstu un kustību. Tekstos ir daudz arhaisku piedziedājumu, kuru nozīmi mūsdienās var tikai minēt. Saskaņā ar tradīciju sutartines biežāk dzied sievietes, savukārt vīrieši nereti spēlē šādas formas instrumentālu mūziku.

Vēstures avotos senākās ziņas par sutartinēm atrodamas XVI gadsimta rakstītajos avotos, bet tās vāktas XIX un XX gadsimtā. Mūsdienās dzīvā sutartiņu dziedāšanas tradīcija ir izzudusi, bet tās joprojām bieži un labprāt dzied folkloras grupas. Sutartinēs iedvesmu smēlušies arī daudzi mūslaiku komponisti.

Sutartines ir jau trešā Lietuvas nemateriālās kultūras vērtība, kas iekļauta UNESCO reģistrā. 2001. gadā, kad pirmoreiz tika nosaukti Cilvēces mutvārdu un nemateriālā mantojuma šedevri, par vienu no tiem kļuva lietuviešu krustu darināšanas māksla un krustu simbolika, bet 2003.gadā šai sarakstā tika iekļauta Igaunijas, Latvijas un Lietuvas Dziesmu un deju svētku tradīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!