Foto: Pastkarte no I. Melderes kolekcijas
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas Kupola zālē 24. martā, plkst. 18.00 izstādes "Es pieskaros sev" programmā norisināsies sieviešu stendaps "Sieviete un māksla", portālu "Delfi" informē LNMM pārstāvji.

Sieviešu stendapā rakstniece Inga Gaile runās par sevi kā par mākslas darbu un to, kā veci un jauni meistari ir ietekmējuši viņas pašvērtējumu. Dramaturģe Aiva Birbele dalīsies ar saviem labākajiem jokiem un kailākajiem vīriešiem. Džemma Sudraba analizēs iemeslus, kādēļ, neskatoties uz feminisma uzpūstajiem un visnotaļ izdomātajiem aizspriedumiem, patiesībā daudz labāk ir būt māksliniecei-sievietei, bet režisore Marta Elīna Martinsone pētīs Britnijas Spīrsas (Britney Jean Spears) un citu popdīvu ieguldījumu modernajā mākslā, kā arī atgādinās par Bejonsi (Beyonce) kā vienu no spēcīgākajām laikmetīgās mākslas pārstāvēm mūsdienās.

Kā vēsta pasākuma rīkotāji, sieviešu stendaps radies no nepieciešamības izveidot jaunu laiktelpu, kur daiļā dzimuma pārstāvēm runāt par piedzīvoto un savām izjūtām ārpus mediju un konservatīvi labējā viedokļa ietekmētā stereotipa par to, kādai sievietei jābūt un kas viņai jājūt. Kā arī no vēlmes apzināt tās sievietes, kas varētu darboties komēdijas žanrā. Kā atzīst dalībnieces, redzēt sievietes komiķu lomā arvien ir neierasti, un tas neatbilst nevienai no klasiskajām sieviešu identitātēm.

Šobrīd stendaps ir paplašinājis robežas, un ikviens cilvēks, neatkarīgi no dzimuma un dzimtes, kurš vēlās paust viedokli par viņam svarīgo ironiskā, komiskā, sarkastiskā veidā, ir aicināts pieteikties un izmantot, pirmkārt, iespēju izteikties, otrkārt, izmēģināt savus spēkus stāvkomēdijas žanrā.

Sieviešu stendaps, no vienas puses, vēlas radīt drošu vidi, kur runāt, bet no otras puses, izkāpt no "sieviešu žurnāls, klubs, pulciņš" (nekādā ziņā nenoniecinot šos pasākumus kā mazāk vērtīgus) komforta zonas. Pasākuma galvenais uzdevums ir stāstīt stāstus, kuri līdz šim publiskajā telpā neparādās, tiek ignorēti, atstumti kā neatbilstoši vai traucējoši. Pamēģināt runāt skaļi par to, par ko nav pieņemts runāt pie ģimenes galda, patriotiskos svētkos vai arī par to, par ko runāts ir daudz, bet šķiet, ka apkārtējie to nav sadzirdējuši.

Parasti tie ir ar veselīgu humora devu pasniegti stāsti par sava ķermeņa nepieņemšanu, seksualitātes neatbilstību valdošajai seksualitātes paradigmai, par to, cik grūtas ir dzemdības, par šķiršanos, netaisnīgu vai taisnīgu pienākumu sadali bērnu aprūpē, stāsti par vēlmi būt brīvai no nepieciešamības patikt un veidot savu dzīvi, par bailēm palikt vientuļai, ja šāda izvēle tiks izdarīta, par novecošanu, resnumu, nespēju pieņemties svarā, anoreksiju, seksuālo pieredzi, feminismu, pretestību pret feminismu utt. Izstādes "Es pieskaros sev" ietvaros stendapa uzmanības fokusā būs sievietes un mākslas problemātiskā saistība, aktualizēta no sievietes skatījuma, runas, valodas un mākslas perspektīvas.

Biļešu cenas – ieejas biļete izstādē. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!