Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālās operas (LNO) kora arodbiedrība trešdien tikšanās laikā ar operas administrāciju panākusi vienošanos turpmāk neslēgt nepamatotus terminētus darba līgumus, taču pārējie jautājumi, ar kuriem neapmierināta arodbiedrība, palikuši atklāti, tādēļ arī streiks joprojām tiek plānots.

Zvērināta advokāte un arodbiedrības pārstāve Māra Ļūļa-Frankēvica žurnālistiem pēc tikšanās teica, ka joprojām atklāts ir jautājums par darba algām, kā arī operas direktora Andreja Žagara personību un viņa komunikācijas stilu, jo arī trešdien ar koristiem viņš nav ticies.

"Streiks nav atcelts," sacīja Ļūļa-Frankēviča un uzsvēra, ka nākamnedēļ par to vēl jālemj tiesai, bet sarunas starp abām pusēm turpināsies.

Operas Juridiskās un personāla daļas vadītāja Beāta Galzone žurnālistiem pavēstīja, ka operas administrācijas pārstāvji kora arodbiedrību informējuši par jau līdz šim paveikto, lai sakārtotu atalgojuma jautājumu, trešdien panākta vienošanās par terminētajiem darba līgumiem, kas tiks nostiprināta koplīgumā. Viņa atkārtoti uzsvēra, ka arī jau esošie darba līgumi ir noslēgti saskaņā ar Darba likumu un koplīgumu, taču operas vadība ir gatava sarunām, lai uzlabotu atmosfēru.

Viņa atzina, ka operas administrācija prasību tiesā par streiku ir iesniegusi, lai "pasargātu tos mūsu skatītājus, kas jau ir iegādājušies biļetes uz operas festivālu", un norādīja, ka līdz tiesas lēmumam arodbiedrība streiku sākt nedrīkst. Taču sarunas ar koristiem sāktas jau pirms pieteikuma iesniegšanas tiesā.

Ļūļa-Frankeviča sacīja, ka tomēr vēlas vēl tikties ar Žagaru, ne tikai finansistiem un juristiem un cer, ka šādu tikšanos varēs noorganizēt sestdien, 9.jūnijā, pirms Rīgas operas festivāla izrādes "Lučia di Lammermūra", taču tas vēl neesot zināms. Operas direktora birojs kā labāku laiku piedāvājis 12.jūniju. Arodbiedrības pārstāve pauda nožēlu, ka Žagars līdz šim nav atradis laiku tikties.

"Ja viņam kādas citas lietas ir svarīgākas par to, vai notiks operas festivāla izrādes, tad man nav komentāru," teica Ļūļa-Frankeviča. Viņa pastāstīja, ka pagājušajā nedēļā, kad notika administrācijas un kora pirmā tikšanās, Žagars ir bijis operas ēkā, sniedzis intervijas medijiem, bet tomēr uz sarunu neatnāca.

Uz jautājumu par trešdienas sarunu iznākumu, Ļūļa-Frankeviča atbildēja, ka jautājums par darba algām joprojām ir atklāts un, arī iepazīstoties ar LNO administrācijas sniegto informāciju, viņai neesot radusies pārliecība, ka "no nākamā gada 1.janvāra kaut kas mainīsies".

Advokāte arī uzsvēra faktu, ka streiku pieteikuši 98% no kora māksliniekiem un tas vien jau par kaut ko liecinot.

Tas, vai streiks notiks arī tad, ja tiesa to atzīs par likumīgu, esot atkarīgs tikai no turpmākajām sarunām ar operas vadību.

Jau vēstīts, ka LNO kora arodbiedrība 28.maijā paziņoja par plāniem streikot Rīgas Operas festivāla laikā no 8.jūnija.

Koris prasa atjaunot kora māksliniekiem arodbiedrības biedriem pilnu darba slodzi un darba algu, pārtraukt diskriminējošo noteikumu piemērošanu, slēdzot nepamatotus terminētus darba līgumus.

Operas vadība paziņoja, ka kora mākslinieku streiks ir pieteikts, neievērojot procedūru, un vērsās Rīgas Centra rajona tiesā ar pieteikumu atzīt streika pieteikumu par nelikumīgu.

Tiesa gan šo lūgumu izskatīs tikai 15.jūnijā, tādēļ koristi nevarētu streikot Rīgas Operas festivāla laikā, jo Streiku likums paredz – ja līdz streika pieteikumā norādītajam tā sākšanas datumam tiesā ir iesniegts pieteikums par šā streika pieteikuma atzīšanu par nelikumīgu, streiku nedrīkst sākt līdz brīdim, kad stājas spēkā tiesas spriedums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!