Foto: F64
Arodbiedrības, kuras pārstāv operas solistus, kora un orķestra māksliniekus, atkārtoti pauž savu viedokli par Andreja Žagara neatbilstību LNO valdes locekļa amatam, teikts arodbiedrību kopējā vēstulē, kas nosūtīta arī kultūras ministrei un valsts sekretāram.

"Jau 2012. gadā arodbiedrības izteica savu prasību par Andreja Žagara atcelšanu no valdes locekļa amata. Pēc būtības operas darbībā nekas nav mainījies. 2012./2013.gada sezonas laikā A.Žagars ilgstoši ir atradies atvaļinājumos bez darba algas saglabāšanas, kuru laikā realizējis savus radošos projektus citos operteātros pasaulē. Viņa prombūtnē LNO darbu ir vadījušas citas personas, kas nav veicinājis radošā darba organizāciju un tā kvalitāti," ziņots vēstulē.

Tāpat vēstulē norādīts, ka Žagara vadības stils neesot mainījies - viņš LNO administrācijas attiecībās ar LNO māksliniekiem pieļaujot un izmantojot "mobingu un bosingu", neslēdzot darba līgumus pēc vienotiem principiem, bet darot to pēc "A.Žagara vienpersoniskiem un subjektīviem apsvērumiem". Tāpat vokālo nodarbību pieejamība un pat lomu piešķiršana netiekot nodrošināta visiem pēc vienādiem kritērijiem, bet gan atbilstoši Žagara personiskām simpātijām.

Tiekot izmantoti disciplinārie sodi tiek izmantoti kā ietekmēšanas līdzeklis, bet atlaišanas draudi - situācijās, kad darbinieks labprātīgi nepiekrīt algas samazinājumam vai citiem rīkojumiem un/vai lēmumiem, kas nav viņa interesēs.

"Netiek risināti jautājumi, kas attiecas uz mākslinieku darba samaksu viesizrāžu laikā (honorāri kora un orķestra māksliniekiem). Viesizrāžu laikā gan 2011.gadā Spānijā, gan 2013.gadā Krievijas Federācijā Maskavā, sarunās ar attiecīgās valsts māksliniekiem tika konstatēts, ka šo valstu mākslinieki viesizrāžu laikā saņem ne tikai konstantās algu likmes un komandējuma dienas naudas, bet arī honorārus par katru izrādi. LNO šādu apmaksas kārtību neparedz. Līdz ar to, ekonomiski šādas viesizrādes nav izdevīgas, jo dienas naudas nesedz izdevumus.

Iestudējumi, kas tiek piedāvāti viesizrādēs ir diskutabli. Tā viesizrādēs Maskavā tiek izrādītas A.Žagara režisētās izrādes P.Čaikovska "Jevgeņijs Oņegins" un G. Doniceti "Lucia di Lammermoor".  Profesionālo kritiuķu atsauksmes Krievijas presē par šo iestudējumu režiju bija ļoti kritiskas, lai neteiktu negatīvas.

Uzskatām, ka A.Žagars ir tieši atbildīgs par finansiālo stāvokli – operas faktisko maksātnespēju, un kritisko finansiālo situāciju, kādai viņš ir pakļāvis LNO māksliniekus. Darba samaksas pieaugums nedaudz skāris tikai zemāk apmaksātos darbiniekus. Kā reakcija uz neadekvāto samaksu par darbu 2012.gadā tika pieteikts LNO kora streiks, kas gan tika atzīts par neatbilstošu likumam (kas ir diskusijas vērts jautājums) gan arī  LNO Simfoniskā orķestra akcija – donora diena. Abas šīs akcijas lielā mērā ir kolektīvu pretdarbība A.Žagara attieksmei pret kolektīvu un māksliniekiem.
A.Žagars ir zaudējis uzticību un cieņu savu darbinieku acīs.

LNO skatuves mākslinieku un LNO Simfoniskā orķestra arodbiedrību ieskatā, LNO repertuārs tiek sastādīts A.Žagara savtīgās interesēs un mantkārīgos nolūkos, par ko liecina lielais A.Žagara režisēto izrāžu skaits attiecībā pret citu režisoru iestudējumiem. Izvērtējot LNO valdes locekļa amata pretendentus, lūdzam ņemt vērā gan šajā vēstulē, gan arī  LNO Kora un Simfoniskā orķestra arodbiedrību kopīgajā 2012.gada 5.jūnija paziņojumā minēto un nepieļaut A.Žagara iecelšanu LNO valdē," pausts vēstulē.

Jau ziņots, ka Arturs Maskats, kuram piektdien, 30. augustā, piedāvāts Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdes priekšsēdētāja amats, no tā atteicies, jo nevēlas strādā valdē, kurā nav bijušais valdes priekšsēdētājs Andrejs Žagars. Ilggadējais operas vadītājs nav iekļauts jaunajā operas valdē. Pēc Maskata domām veidot jauno operas vadību bez Žagara klātbūtnes, iespējams, nav īsti pareizi. "Domāju, ka Žagara nopelni ir milzīgi, un man jādomā, vai tas ir pareizi, ka Žagars nav operas valdē. Nevaru iedomāties operu un visu, ko viņš tajā izdarījis, ja tai būs jāfunkcionē bez Žagara vai ja Žagars tai pagrieztu muguru," iepriekš aģentūrai LETA atzina jaunais operas vadītājs.

Piektdien KM izveidota īpaša komisija izraudzīja jaunu LNO valdi - tika paziņots, ka Žagara vietā turpmāk to vadīs līdzšinējais LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos, komponists Arturs Maskats, LNO valdē darbosies līdzšinējā arī vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja, Rīgas biznesa skolas pasniedzēja Inese Eglīte, kā arī Latvijas Televīzijas (LTV) kultūras raidījumu satura redaktore, RISEBA lektore un muzikoloģe Daina Markova.

Žagaram esot piedāvāts LNO padomnieka amats, lai, kā norāda KM pārstāve, nodrošinātu sekmīgu iesākto projektu pabeigšanu, operai gatavojoties Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumiem 2014.gadā, Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā (ES) 2015.gadā un citiem nozīmīgiem pasākumiem. Žagars gan no šī amata atteicies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!