Foto: DELFI
Latvijas Nacionālā opera (LNO) pagaidām negatavo alternatīvus rīcības scenārijus attiecībā uz nākamnedēļ gaidāmo Rīgas Operas festivālu, ja tiesa atļaus operas koristiem streikot un viņiem nolems pievienoties arī citi LNO darbinieki, kas neapmierināti ar darba samaksu, līgumu nosacījumiem un citiem jautājumiem.

"Tiesa šo lēmumu nevar pieņemt uz sitienu, tāpēc, ņemot vērā likumos noteikto procedūru un šai procedūrai nepieciešamo laiku, kas ir jāatvēl, es neredzu iemeslu uztraukties par Rīgas Operas festivāla norisi," sacīja LNO Juridiskās un personāla daļas vadītāja Beata Galzone.

Komentējot LNO orķestra un solistu arodbiedrību paziņojumus par atbalstu koristu pieteiktajam streikam, LNO administrācijas pārstāve norādīja, ka līdz šim par to ir dzirdējusi tikai no medijiem.

"Šie ir publiski paziņojumi, kuriem pašlaik nav nekāda seguma. Attiecībā uz arodbiedrībām, kas paziņo par pievienošanos, operas administrācija nav saņēmusi nekādu dokumentāru pamatojumu, un tas ir vienkārši absurdi," uzsvēra Galzone.

Pēc viņas rīcībā esošās informācijas, nav notikušas darbinieku kopsapulces, kurās tiek pieņemts lēmums par streika pieteikumu, līdz ar to secināms, ka šie izteikumi ir tikai arodbiedrību amatpersonu viedoklis. "Reaģēt uz šādu viedokli un mainīt kaut ko līdzšinējā sāktajā darbībā attiecībā uz Rīgas Operas festivālu – tas būtu pārsteidzīgi," teica LNO administrācijas pārstāve.

Jau ziņots, ka LNO kora arodbiedrība no 8.jūnija pieteikusi streiku, prasot atjaunot kora māksliniekiem arodbiedrības biedriem pilnu darba slodzi un darba algu, pārtraukt diskriminējošo noteikumu piemērošanu, slēdzot nepamatotus terminētus darba līgumus.

Operas vadība pavēstījusi, ka kora mākslinieku streiks ir pieteikts, neievērojot procedūru. LNO izmantošot savas tiesības pret šo streika pieteikumu vērsties tiesā.

Atbalstu LNO koristu streikam paudusi arī solistu un simfoniskā orķestra neatkarīgā mākslinieku arodbiedrība.

Koristu streiks var ietekmēt Rīgas Operas festivālu, kas plānots no 5. līdz 17.jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!