Foto: LETA
LNO Simfoniskā orķestra neatkarīgā mākslinieku arodbiedrība publiski izteikusi atbalstu LNO kora mākslinieku arodbiedrības pieteiktajam streiku un ir saskaņojusi norises vietu un laiku, portālu "Delfi" informē LNO Simfoniskā orķestra vadītājs Aldis Grunde.

Arodbiedrības valde saprot šī galējā lēmuma – streika pieteikuma nepieciešamību un piekrīt prasībai VSIA "Latvijas Nacionālā opera" valdes locekli Andreju Žagaru uzņemties atbildību par LNO darbībā veiktajiem pārkāpumiem, nespēju nodrošināt māksliniekiem atbilstošu un konkurētspējīgu atalgojumu un atkāpties no ieņemamā amata. NA valde arī ir apsvērusi šādu lēmumu un ļāvusi sevi apsteigt sava darbības lēnīguma dēļ, teikts Grundes izplatītajā paziņojumā.

"Esam nokavējuši visus streika pieteikšanas termiņus, tādēļ neko konkrēti pieteikt nevarēsim – vienmēr kāds ir pirmais, taču galvenais ir tas, lai no streika būtu kāds rezultāts," portālam "Delfi" saka Grunde.

Viņš tāpat norāda, ka algu problēmu LNO darbinieki risina jau ilgu laiku. "Žagars pats saka, ka darba algas ir viņa kā vadītāja prioritāte, tomēr šī prioritāte pazūd, kad nauda parādās. Manuprāt, pietiek eksperimentēt. Nav liela māksla tērēt lielu naudu, piesaistot viesmāksliniekus, bet māksla ir prātīgi tērēt līdzekļus prioritātārām lietām," uzskata Grunde.

Plānotās izmaiņas operas likumā, kurā paredzētas trīs valdes locekļu vietas nedos nekādas izmaiņas, ja kaut viens loceklis būs no profesionāliem likuma neievērotājiem, tā būs atbildības pārlikšana no viena uz trim, uzskata arodbiedrības pārstāvis.

Arodbiedrības redzējums ir, ka vienam no valdes locekļiem būtu jābūt galvenajam diriģentam un mākslinieciskam vadītājam, otram finanšu speciālistam un trešajam vadības speciālistam. Tiem ir jābūt ar nevainojamu reputāciju un bez pārkāpumiem iepriekšējā darbībā.

Orķestra arodbiedrība aicina KM rīkoties izlēmīgāk un panākt operas finansējuma palielināšanu, lai varētu atjaunot pilnas darba slodzes, un nepieļaut tā līdzšinējo izsaimniekošanu.

Atgādinām, ka 28. maijā Latvijas Nacionālās operas kora arodbiedrība pieteica streiku, kas sāksies 8. jūnijā, tieši Rīgas operas festivāla laikā. Streikā piedalīsies 47 streikotāji, LNO kora arodbiedrības biedri.

LNO administrācija kora streika pieteikuma uzskata par nepamatotu, un jau solījusi vērsties tiesā.

Orķestra arodbiedrība ar Aldi Grundi priekšgalā Žagara atkāpšanos no amata prasīja jau pagājušā gada augustā, taču toreizējā kultūras ministere Sarmīte Ēlerte prasību neatzina par pamatotu. Arī vēlāk Žagaram pārmests tas, ka opera dzīvo "pāri saviem līdzekļiem". Šī iemesla dēļ tagadējā kultūras ministre Žaneta Jaunzeme – Grende pērnā gada nogalē Žagaru neapstiprināja operas vadītāja amatā uz vēl vienu termiņu. Tomēr vēlāk līdzšinējam LNO direktoram tika piedāvāts noslēgt terminētu līgumu uz vienu gadu ar konkrētiem uzdevumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!