Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālās operas (LNO) arodbiedrību aktivitātes, ieskaitot pirmdien izsūtīto atklāto vēstuli, kurā LNO skatuves mākslinieku neatkarīgā arodbiedrība un LNO Simfoniskā orķestra arodbiedrība vēstulē mudina kultūras ministri nepieļaut Žagara iecelšanu operas valdē, raisījušas sašutumu daudzos LNO solistos, kuri nevēlas piebiedroties arodbiedrību līderu paustajam, portālu "Delfi" informē LNO Preses dienesta pārstāvji.

"Tas nekādā gadījumā nav visu Operas mākslinieku viedoklis," sašutumu neslēpj Liene Kinča. Viņa uzsver: lai gan daudziem darbiniekiem ir sasāpējušas problēmas, tas, ka tiek meklēts viens "grēkāzis", kuram uzkraut atbildību par negācijām, kas kopīgas visā valstī, ir absurds. "Nu, nav citos Latvijas teātros atalgojums lielāks kā operā! Un tā nebūt nav Andreja Žagara personīga atbildība," ir pārliecināta dziedātāja.

"Cienu mūsu kora un orķestra mūziķu izturību, jo pati nāku no kora rindām un labi zinu ikdienas darba slodzi. Tāpat orķestris – kaut vai tas, ko mūziķi paveica "Nībelunga gredzena" izrādēs, – cepuri nost! Bet vai pie negācijām, kas skārušas visu valsti, var vainot vienu cilvēku? Un vai cilvēks, kurš pārstāv neatkarīgās arodbiedrības, var un drīkst paust visa kolektīva noskaņojumu?" teic Liene Kinča, kura pēc izcili veiksmīgās debijas "Nībelunga gredzena" cikla iestudējumos pakāpeniski sākusi starptautisku karjeru.

Nākusi no kora rindām, viņa novērtē LNO kopto stratēģiju un rūpes par jaunajiem talantiem: "Nekur pasaulē jaunie dziedātāji, arī kora mākslinieki, netiek lutināti ar tādām atbalsta un izaugsmes iespējām kā šeit. Pati no savas pieredzes zinu: būdama koriste, man tika dota iespēja sevi parādīt. Ārzemēs, ja esi kora sastāvā, tad tur tu arī esi, neviens tev nedod iespēju parādīt, ka vari ko vairāk."

Kā vēsta LNO pārstāvji, māksliniece pārliecinājusies - jebkurā lielā organizācijā vienmēr būs daudz neapmierināto. "Un kur nu vēl mākslas nozarē, kur virmo emocijas. Tomēr uzskatu, ka problēmas jārisina bez personiskiem apvainojumiem un slēptām politiskām intrigām, un operas valdē noteikti jābūt cilvēkam, kurš "pazīst drēbi"," rezumē Kinča.

Līdzīgās domās ir arī viena no stilistiski daudzpusīgākajām LNO solistēm Ilona Bagele: "Nevaru iedomāties operas vadību bez Andreja Žagara, un esmu sašutusi par to, kas šajās dienās notiek. Kāpēc cilvēks ar tik pamatīgu darba pieredzi mūsu opernamā nav pat uzaicināts valdes sastāvā?! Turklāt tas nav vienpersonisks spriedums, bet gan daudzu kolēģu domas. Tieši ar Žagara gādību Latvijas vārds ir tik plaši izskanējis visā pasaulē, viņš šo teātri būtībā ir uzcēlis, atguvis prestižu, pacēlis tik augstā līmenī, kāds tas ir tagad. Mūsu dziedātāji ir atzīti visā pasaulē, raisot apbrīnu, kā no tādas mazas valsts var nākt tik daudz spožu solistu. Operai arī turpmāk jābūt pasaules arēnā, un ir daudzas ieceres, kuras jāīsteno."

Bagele ir pārliecināta - līmenis vienmēr var būt augstāks, tāpat kā vienmēr būs, uz ko tiekties. "Bet mūsu operā jau nu iespēja tiek dota jebkuram dziedātājam, jebkuram māksliniekam. Kāpēc runāt par kaut kādu subjektīvismu lomu sadalē, ja eksistē tikai viens vienīgs kritērijs: vai nu tu atbilsti konkrētajai lomai un vari to nodziedāt, vai nevari!"

Arī dziedātāja Inga Šļubovska uzskata, ka tieši Žagara vadībā nesalīdzināmi cēlies LNO prestižs, turklāt nenovērtējams ir LNO ieguldījums, pamanot jaunos talantus un izaudzinot tos par jaunām zvaigznēm. "Jaunajiem māksliniekiem, tostarp koristiem, tiek sniegtas daudzas iespējas uzstāties, augt, pierādīt sevi, tiek pamanīta dzirksts un vēlme "izsisties". Mēs taču zinām, cik daudzi no kora iznākuši solistu rindās – Kristīne Opolais, Liene Kinča, Rihards Mačanovskis," norāda Šļubovska.

Viņa ir pārliecināta - ieceļot jaunu valdi, kurā strādātu ar Operu līdz šim nesaistīti cilvēki, nāktos riskēt gan ar māksliniecisko plānu īstenošanu, gan LNO prestižu. "Lai gan Lietuvas un Igaunijas operteātriem valsts finansējums ir krietni lielāks, tieši Latvijas Nacionālā opera iekļuvusi Eiropas elitē. Mūsu teātrī šobrīd ir ļoti spēcīgs solistu sastāvs, plāni zināmi vairākus gadus uz priekšu. Kas tagad ar to visu notiks? Nu, nedrīkst ar zinošu cilvēku, kurš gadiem ilgi strādājis pie Operas attīstības, tā rīkoties! Andrejs Žagars ir profesionālis savā jomā. Turklāt ļoti žēl, ka tas viss notiek sezonas sākumā, kad visvairāk būtu jādomā par māksliniecisko kvalitāti, nevis jāiesaistās skandālos," saka Šļubovska, kurai šosezon gaidāmas vairākas nozīmīgs debijas, tostarp Lučijas loma izrādē "Lucia di Lammermoor" jau šo svētdien, kā arī Suzannas loma "Figaro kāzu" jauniestudējumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!