Foto: LETA

Izraugoties jauno Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdi, netika ņemts vērā speciāli šim nolūkam izveidotās ekspertu komisijas viedoklis, aģentūrai LETA sacīja bijusī kultūras ministre, pašreizējā Rīgas domes deputāte Sarmīte Ēlerte (V).

Viņa uzskata, ka gan jaunais LNO valdes priekšsēdētājs Arturs Maskats, gan jaunā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) direktore Indra Lūkina ir ļoti profesionāli mūziķi un sava darba patrioti.

"Man nav šaubu ne par viena, ne otra spēju vadīt šos ļoti sarežģītos, lielos un Latvijas nacionālajai kultūrai svarīgos kolektīvus, taču mani pārsteidz izvēlētā LNO valde. Man nav informācijas, kādi apsvērumi tika ņemti vērā vienā vai otrā gadījumā, [..] bet tas, ka komisija pieņēma vienu lēmumu, kuram pēc tam politiski pateica "nē", mani ļoti pārsteidza," atzina Ēlerte.

Viņa paskaidroja, ka LNO valdes locekļu pretendentus vērtēja speciāli izveidota cienījamu kultūras ekspertu komisija. Šādas komisijas veidojot, lai izraudzītos labākos profesionāļus, un lai tiktu novērsta tieša politiķu ietekme uz stratēģiskiem lēmumiem kultūras nozarē.

"Es zinu, ko ar Latvijas operu ir izdarījis [līdzšinējais tās direktors] Andrejs Žagars. Es varu viņu vērtēt. Man ir ļoti grūti kaut ko teikt par [jaunās LNO valdes locekles] Dainas Markovas īpašajām spējām," sacīja Ēlerte.

Jautāta, vai ir mehānismi, kā tagad apstrīdēt lēmumu par jaunās LNO valdes apstiprināšanu, Ēlerte sacīja, ka viņa pagaidām šo jautājumu nav pētījusi.

Kā ziņots, LNO valdi Žagara vietā turpmāk vadīs līdzšinējais LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos, komponists Maskats, bet par LNSO valdes locekli un orķestra direktori kā piemērotākā pretendente konkursa kārtībā izraudzīta Indra Lūkina, aģentūru LETA informēja kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Līne.

Žagaram ir piedāvāts LNO padomnieka amats, lai, kā norāda KM pārstāve, nodrošinātu sekmīgu iesākto projektu pabeigšanu, operai gatavojoties Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumiem 2014.gadā, Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā (ES) 2015.gadā un citiem nozīmīgiem pasākumiem.

LNO valdē darbosies līdzšinējā arī vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja, Rīgas biznesa skolas pasniedzēja Inese Eglīte, kā arī Latvijas Televīzijas (LTV) kultūras raidījumu satura redaktore, RISEBA lektore un muzikoloģe Markova.

Izvirzot Maskatu valdes priekšsēdētāja amatam, esot ņemta vērā viņa kompetence operas mākslinieciskās vadības darbā, augstākā muzikālā izglītība, pārliecinošais operas attīstības redzējums nākotnē, kā arī spēja strādāt komandā. Izvērtējot potenciālos kandidātus LNO valdei, kuri bija pieteikušies konkursā, komisija vadījās pēc nolikuma, bet, lai izveidotu vispiemērotāko vadības komandu Baltijā vadošā operteātra sekmīgai attīstībai, vēl papildus esot ņemts vērā arī operas arodbiedrību viedoklis.

"Kultūras ministrija savām kapitālsabiedrībām ir izvirzījusi īpašus, valsts ilgtermiņa attīstībai nozīmīgus uzdevumus. Šo uzņēmumu vadītājiem savā darbībā jānodrošina visaugstākā mākslinieciskā kvalitāte, iespēja visplašākajai sabiedrībai baudīt profesionālo mākslu, kā arī efektīvi un sabiedrības interesēs apsaimniekot tiem uzticētos valsts budžeta līdzekļus un īpašumus. Jauno vadītāju piedāvātais redzējums rada pārliecību, ka šie uzdevumi tiks sekmīgi paveikti," pauž kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK).

Žagars, vaicāts, vai varētu piekrist padomnieka amatam operā, portālam "Diena.lv" piektdien norādīja, ka vispirms iepazīsies ar oficiālo lēmuma pieņemšanas gaitu - ko ir izvirzījusi konkursa komisija un vai arī viņš ir bijis šajā sarakstā.

"Man ir svarīgi zināt, vai komisija izvirzīja mani kā vienu no valdes locekļiem. Gribu iepazīties ar šiem dokumentiem. Un tad man ir jāpadomā," uzsvēra Žagars, norādot, ka pats šos jaunumus uzzinājis tikai pirms īsa brīža un mutiski.

KM izveidota īpaša komisija pretendentus vērtēja vairākās kārtās.

LNO valdes locekļu pretendentu komisijā darbojās Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Artis Sīmanis, Latvijas prezidentūras ES padomē sekretariāta prezidentūras publiskās diplomātijas un kultūras programmas vadītāja Selga Laizāne, Latvijas Kultūras akadēmijas kultūras menedžmenta profesors Ivars Bērziņš, Kultūras alianses pārstāvis Juris Dambis, KM valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters un KM Juridiskās nodaļas vadītājas vietnieks Juris Šumeiko. Komisiju vadīja kultūras ministres padomnieks Jānis Dripe.

Kā ziņots, 2011.gada nogalē izraisījās konflikts starp kultūras ministri Jaunzemi-Grendi un līdzšinējo LNO direktoru Žagaru par nepilnībām operas darbībā saistībā ar LNO finansējumu.

Lai nodrošinātu lielāku caurspīdīgumu LNO turpmākajā finansēšanā, VL-TB/LNNK deputāti ierosināja grozījumus LNO likumā. Grozījumi stājās spēkā šā gada martā, un tie nosaka, ka līdzšinējā LNO viena direktora vietā turpmāk operā būs valde trīs cilvēku sastāvā.

Operas valdes locekļus atklātā konkursā amatā turpmāk uz trim gadiem iecels un no amata atbrīvos kultūras ministrs. LNO valdes darbu vadīs valdes priekšsēdētājs, kuru no valdes locekļu vidus iecels kultūras ministrs.

Valdes priekšsēdētāja kompetencē būs īstenot māksliniecisko un kultūrizglītojošo darbību, nodrošināt līdzsvarotu operas un baleta žanra attīstību, kā arī plānot perspektīvo un sezonas repertuāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!