Apvienotās Karalistes galvaspilsētas mērs izziņojis plānus Londonā radīt māksliniekiem paredzētus dzīvojamos rajonus, kuros būšot iespējams īrēt telpas par zemāku maksu, raksta interneta vietne "Dazeddigital".

Lai arī Londona ir pazīstama ar aktīvu kultūras dzīvi, pēdējo mēnešu laikā tiek slēgts liels skaits institūciju, kuru telpās regulāri notiek izstādes, koncerti, lasījumi vai citi ar mākslas pasauli saistīti pasākumi – galvenokārt zemo algu un augsto īres maksu dēļ. Lai pretotos tam, ka "mākslinieki tiek izstumti no galvaspilsētas", Londonas mērs Sadiks Hans publiski paziņojis par plāniem radīt "Radošo uzņēmumu zonas" ("Creative Enterprise Zones"), vēsta ārzemju mediji.

Mēra vietniece kultūras jautājumos Justīne Simonsa izdevumam "Evening Standard" skaidrojusi, ka "zonas" paredzēts veidot rajonos, kur jau šobrīd dzīvo vairums mākslinieku. Plānots izveidot vairākas iestādes, kurās strādātu radošo nozaru – piemēram, vizuālā māksla un mode – pārstāvji, piešķirot tām daļēju valsts finansējumu.

Simonsa sacīja, ka pastāv iespēja finansēt arī tādus māksliniekus, kuri grasās iegādāties savas studijas. Otrs mēra rīcības plāns ir nopirkt studiju telpas, lai neļautu tām nonākt privātajā sektorā. "Mākslinieki bieži atrod savādas vietas, kurās citi nesaskata vērtību. Viņi tās atdzīvina, vietai pieaug vērtība, un pēkšņi augsto cenu dēļ mākslinieki vairs nevar atļauties tur dzīvot," stāstīja Simonsa. "Mēs gribam radīt vietu, kur radoši cilvēki var ielaist saknes, vietu, kas būtu radošo uzņēmumu zona, kas strādā kopīgi ar vietējām varas iestādēm, vietējiem iedzīvotājiem."

Ārzemju mediji ziņo, ka pēc Justīnes Simonsas aplēsēm tuvāko piecu gadu laikā, neieviešot valsts atbalstītus māksliniekiem paredzētus reģionus Londonā, no galvaspilsētas izzudīs trešdaļa mākslinieku lietoto telpu.

"Dazeddigital" raksta, ka pagājušā gadā divas trešdaļas Londonā bāzēto mākslinieku pelnīja vidēji 10 000 mārciņu gadā (11,704.60 EUR), bet vidējā cena Londonā esošam īpašumam ir aptuveni 600 000 mārciņu (702,276.00 EUR).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!