Foto: Publicitātes foto

Mākslas festivāla "Cēsis 2014" trešajā nedēļā tiek piedāvāti trīs klasiskās mūzikas koncerti, Jona Meka filma, kā arī izcili kinomūzikli. Tāpat Cēsu alus brūzī, pils klētī un izstāžu namā joprojām ir atvērtas mākslas izstādes, kuras iespējams apskatīt arī gida pavadībā latviešu un angļu valodā.


Galvenie festivāla trešās nedēļas notikumi:

'Ravela Šeherezade un Štrausa varonis'
piektdien, 25. jūlijā plkst. 20
koncertzāle "Cēsis"

Simfoniskās mūzikas koncerts "Ravela Šeherezade un Štrausa varonis" ir viens no centrālajiem festivāla mūzikas notikumiem, piedaloties soprānam Kristīnei Gailītei un Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim kopā ar jauno, starptautiski atzīto māksliniecisko vadītāju Andri Pogu pie diriģenta pults. Programmā – franču komponista Morisa Ravela "Jokdara rīta dziesma" un vokālais cikls "Šeherezade", kā arī Riharda Štrausa grandiozā simfoniskā poēma "Varoņa dzīve". Koncertu ierakstīs Radio Klasika, tādēļ iesakām koncerta laikā savus bērnus uzticēt radošajai bērnistabai.

Jona Meka filma 'Bezmiega nakšu stāsti'
sestdien, 26. jūlijā plkst. 17
koncertzāle "Cēsis"

Filmas pamatā ir Jona Meka "Tūkstošs un vienas nakts lasījumi". Taču pretēji arābu pasakām, Meka stāsti ņemti no viņa dzīves, turklāt arī pats teicējs piedalās savos stāstos. Filmu veido 25 stāsti, kuru varoņi ir gan zināmi – Marina Abramoviča, Bjorka, Petija Smita –, gan arī mazāk pazīstami Jona Meka draugi un paziņas.

Artura Maskata "Tango" un Edvarda Elgara Pirmā simfonija
sestdien, 26. jūlijā plkst. 20
koncertzāle "Cēsis"

Īlingas simfoniskais orķestris no Londonas Cēsu mākslas festivālā pirmo reizi viesojās pirms trim gadiem. Šoreiz kopā ar savu vadītāju un galveno diriģentu Džonu Gibonsu tas atskaņos nu jau par starptautisku hitu kļuvušo Artura Maskata "Tango", savukārt Šveicē dzīvojošā latviešu pianiste Arta Arnicāne būs soliste angļu komponista Viljama Alvina Otrajā klavierkoncertā, kas Cēsīs piedzīvos savu kontinentālo pirmatskaņojumu. Programmas otrajā daļā – Edvarda Elgara Pirmā simfonija, kas ir pasaulslavens, klasisks angļu mūzikas paraugs. Koncerts notiek Eiropas kultūras apmaiņas projekta ietvaros. Arī šī koncerta laikā darbosies radošā bērnistaba.

Klemāna Žanekēna opuss "Parīzes klaigas" un Vaska klusās dziesmas
svētdien, 27. jūlijā plkst. 17
Cēsu Sv. Jāņa baznīca

Kamerkoris "Stella Montis" jeb "Kalna zvaigzne" no Bordo un tā vadītājs Frederiks Serrano koncertam izvēlējušies programmu, kas ir daļa no kora zelta repertuārā. 15. gadsimta franču priestera un komponista Klemāna Žanekēna opuss "Parīzes klaigas", kurā asprātīgi savienoti dažādi tirgotāju izsaucieni, klausītājiem piedāvās sinepes un spinātus, redīsus un skābenes, apelsīnus un persikus, baltu un nebaltu vīnu. Pēc izpriecām būs nopietnākas pārdomas, klausoties trīs izcilu 20. un 21. gadsimta gadsimta komponistu – francūža Fransisa Pulenka, angļu mistiķa Džona Tavenera un latvieša Pētera Vaska kormūziku.

Koncertzāles kinozālē festivāls turpinās piedāvāt unikālu iespēju noskatīties leģendārās kino zinātnieces Valentīnas Freimanes veidoto kinomūziklu zelta izlasi:

  • "Saldais pārītis" (24. jūlijā plkst.20);
  • "Lielais valsis" (25. jūlijā plkst. 22), kas interpretē Johana Štrausa jr. biogrāfiju;
  • "Oza zemes burvis" (26. jūlijā plkst.12, bērnu seanss);
  • "Jautrā šķirtene" (27. jūlijā plkst. 20).
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!