"Man nepatīk kampaņveidīgums. Tā ir jāatbalsta fundamentāli un sistemātiski," sarunā ar žurnālistu Jāni Domburu "Delfi TV" par Latvijas simtgades svinībām saka kino un teātra režisors Viesturs Kairišs. Tomēr viņš atzīst, ka valsts simtgades kultūras programma neizbēgami aiz sevis atstās labas lietas, kas būs vairāk vērtas nekā 50 salūti.

"Simtgades programmā neizbēgami būs labas lietas. Bet es visvairāk gribētu, lai man uzdāvina tiesisku valsti, nevis piecdesmit salūtus," sarunā ar "Delfi TV" saka Kairišs.

Režisors piekrīt, ka būtu ļoti labi salūtu vietā piešķirt naudu arī jaunām filmām un teātra izrādēm. "Tas, ka mēs nevis izpūšam naudu trubā, bet paliks grāmatas, paliks filmas un citi darbi… Ja šādā veidā ir iespējams piesaistīt kultūrai naudu, tas ir jādara. Tie sūdi ir tādi, ka nākamā simtgade būs atkal pēc simts gadiem. Man nepatīk kampaņveidīgums mākslā. Tā ir tāda padomju tradīcija. Man šķiet, ka tas ir jādara fundamentāli, sistemātiski, nevis šitās kampaņas. Es gribēju sen iestudēt Raiņa tetraloģiju. Esmu uztaisījis vienu izrādi ("Uguns un nakts" – red.), jo bija Raiņa jubilejas gads. Es gribētu vēl, bet netieku uz priekšu."

Jau ziņots, ka Viestura Kairiša filma "Melānijas hronika" 13. novembrī triumfēja nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" ceremonijā, saņemot godalgas sešās kategorijās, tai skaitā Labākā pilnmetrāžas spēlfilmas, bet Viesturs Kairišs tika atzīts par labāko režisoru.

Pilna garuma interviju ar Viesturu Kairišu var noskatīties "Delfi TV":

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!