Foto: TASS/Scanpix
Maskavā otrdien tika aizturēti septiņi cilvēki protestā, kas tika rīkots pretrunīgi vērtētās kinofilmas "Matilde" Maskavas pirmizrādes laikā, paziņoja Krievijas galvaspilsētas policija.

Režisora Alekseja Učiteļa filma "Matilde", kas vēsta par Krievijas impērijas pēdējā cara Nikolaja II dēku ar balerīnu Matildu Kšesinsku, daļā Krievijas sabiedrības ir izpelnījusies kritiku par šķietamo cara nomelnošanu. Sevišķi asi pret filmu nostājušies izteikti nacionālisti un daļa pareizticīgo.

Policija paziņoja, ka aizturētie bija traucējuši sabiedrisko kārtību. Visi aizturētie bija pareizticīgo aktīvisti, no kuriem daži dziedāja reliģiskas dziesmas un viens turēja plakātu, kurā šī firma bija raksturota kā "nomelnošana", ziņoja aģentūra TASS.

Policija neaizturēja apmēram 10 citus šīs demonstrācijas dalībniekus, no kuriem daži turēja cara ģīmetnes.

Filmu izplatīšanas kompānijas "Karo Premiere" pārstāvis Aleksejs Rjazancevs pirms tam otrdien paziņoja, ka šīs filmas izrāžu laikā būs "pastiprināti drošības pasākumi, bet līdz šim tikai uz pirmo nedēļas nogali, kurā tā tiks demonstrēta".

Filmas izplatītāji turpina saņemt ziņas par iespējamiem traucējumiem tās demonstrēšanā, bet šo problēmu risina policija, Rjazancevs sacīja reportieriem.

Jau ziņots, ka augusta beigās Učiteļa studijas ēkai Sanktpēterburgā tika mests ar degmaisījuma bumbām. Septembrī Maskavā tika aizdedzinātas divas automašīnas pie biroja, kurā strādā advokāts, kurš pārstāv Učiteļu. Režisors šos uzbrukumu saistīja ar savu filmu "Matilde".

Aizdomās par minēto automašīnu dedzināšanu septembrī tika aizturēts radikālās pareizticīgo organizācijas "Kristiešu valsts, svētā Krievija" līderis Aleksandrs Kaļiņins. Šī organizācija ir asi protestējusi pret Učiteļa filmu, apgalvojot, ka tā esot zaimojoša pret Nikolaju II, kuru Krievijas pareizticīgā baznīca pasludinājusi par svēto.

Učiteļs ir atteicies veikt izmaiņas pabeigtajā darbā un paudis cerības, ka filma tiks nominēta "Oskaram". Viņš gan sacīja, ka nav gaidījis šādu skandālu un nevienam to nenovēlētu.
"Psiholoģiski tas ir bijis ļoti grūti. Jūs jau zināt, ka ir izteikti draudi .. tomēr varas iestādes ir reaģējušas un šie cilvēki tika aizturēti," teica režisors.

Urālu pilsētā Jekaterinburgā, kur 1918. gadā tika nošauta cara ģimene, kāds vīrietis ar mikroautobusu, kas bija piekrauts ar gāzes baloniem, iebrauca kinoteātrī un to aizdedzināja, protestējot pret šo filmu.
Krievijas divi lielākie kinoteātru tīkli "Cinema Park" un "Formula Kino" septembrī paziņoja, ka pēc saņemtajiem draudiem neizrādīs filmu "Matilde", bet vēlāk mainīja šo lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!