Foto: Publicitātes foto
No vairāk nekā 15 Latvijas pašvaldībām, kas tika uzrunātas LTV raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" eksperimenta laikā, tikai Valka savā pilsētā atļāvusi sarīkot Latvijas tēlnieka Ivara Drulles sagatavoto provokatīvo izstādi "Latvijas dzimšana. Asociācijas".

Raidījums secina, ka, lai arī Latvija pēc traģiskajiem Francijas notikumiem, kad tika nošauti vairāki karikatūristi, iestājas par vārda un izteiksmes brīvību, faktiskā situācija liecina par pretējo. Proti, māksla, kas kariķē nevis pravieti Muhamedu, bet pašas Latvijas simbolus – Lāčplēsi, Mildu un Latvijas dzimšanu, tiek cenzēta pretēji tam, ka Latvijas Satversme nosaka, ka cenzūra ir aizliegta.

Kultūras ministre Dace Melbārde (NA), kas piedalījās raidījuma diskusijā, norādīja, ka viņa šo izstādi neaizliegtu, bet atrastu tai īpašu pielietojumu, kā vienu no variantiem nosaucot Stūra māju, kur izstādes laikā varētu diskutēt par Latvijas simboliem. "Svarīgs ir konteksts, kādā tā tiek rādīta," uzsvēra ministre.

Izstāde apzināti tika sagatavota saskaņā ar franču karikatūras žurnāla "Charlie Hebdos" rokrakstu, proti, mākslas darbos, kuros kariķēti Latvijas simboli, izmantoti atkailinātu ģenitāliju un seksa aktu elementi.

Lielākajā daļā pašvaldību, lai arī sākotnēji to pārstāvošie kultūras cilvēki bija vēlīgi, izstāde tika atteikta, kā neiederīga un pārāk provokatīva.

Vienīgā pilsēta, kas izstādi neatteica, ir Valka, kur atbildīgais par kultūras norisēm pilsētā Aivars Ikšelis norādījis, ka provokācija mākslā ir atbalstāma un viņš neredz nekādus šķēršļus, lai to neizrādītu, turklāt, norādot, ka par kultūras jautājums lemj tieši viņš, nevis kāda politiska figūra, uz ko atsaucās citās pilsētās.

Atteikumi savukārt tika saņemti vēl no Bauskas, Jelgavas, Valmieras, Cēsīm, Siguldas un citām pilsētām, taču Latgales reģiona pilsētās izstādes izsauca pat šoku.

Rēzeknes pārstāve, Jūlija Daļirina, kas centrā "Gors" atbild par kultūru un mākslu, sarunas laikā atklāja, ka domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (Saskaņas centrs) ir ļoti konservatīvs cilvēks, un kādas izstādes dēļ viņi jau "dabūjuši pa galvu."

Šobrīd saskaņā ar krimināllikumu par Latvijas simboliem, kuru zaimošana ir kriminālsodāma, ir minēti trīs: Latvijas himna, valsts karogs un ģerbonis, atgādina raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!