Foto: Kadrs no video
Demoinā, Aiovas štatā, ASV, mākslas kompleksa sienas skapī nejauši uzieta 16. gadsimta nīderlandiešu meistara Oto van Vēna glezna, kas tur pavadījusi teju gadsimtu, vēsta ārvalstu mediji.

Mākslas kompleksa "Hoyt Sherman Place" direktors Roberts Vorens gleznu uzgājis sienas skapī zem auditorijas balkona, kur tā bija iesprostota starp galdu un skapja aizmugurējo sienu. Glezna, kurā atainoti grieķu dievi Apollons un Venera, pēcāk tika identificēta kā van Vēna "Apollons un Venēra" (~ 1595 –1600).

"Es nedomāju, ka tas ir kas vērtīgs," Vorens bojātās gleznas atradumu komentēja medijiem. "Es nezināju, kāpēc glezna atradās tajā skapī."

Gleznas otrajā pusē bija uzlīme, kas vedināja Vorenu noskaidrot tās izcelsmi. Uzlīme, kas iesākumā izskatījās kā izsoļu nama etiķete, izrādījās esam Ņujorkas Metropoles mākslas muzeja marķējums, kur glezna savulaik tikusi izstādīta.

Vorens noskaidroja, ka mākslas darbu muzejam aizdevis kolekcionārs Neisons Kolinss, kurš pēcāk pārvācies uz Demoinu, savukārt 1923. gadā Kolinsa mazmeita to uzdāvināja Demoinas Sieviešu klubam, kas tolaik atradās "Hoyt Sherman Place" telpās.

Viņš pieļauj, ka darbs ticis noslēpts bojājumu vai erotiskuma dēļ. Pēc gadu ilgiem intensīviem atjaunošanas un ierāmēšanas darbiem glezna nu atgriezusies Demoinā, kur pagājušomēnes privātā ceremonijā notika tās atklāšana.

Vorens medijiem atklāj, ka glezna, kuras vērtība ir vairāk nekā 4 miljoni ASV dolāru, netiks pārdota, bet gan izstādīta "Hoyt Sherman Place" galerijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!