Foto: F64

Pēc vairākām konsultācijām ar Rīgas pilsētas Būvvaldes speciālistiem, kā arī vadītāju, un Būvvaldes lēmuma pieņemšanas termiņa pagarinājumu nepieciešamo dokumentu nokārtošanai, Juris Millers četru mēnešu laikā tomēr nav spējis iesniegt Marijas ielas 20 dzīvokļa Nr. 23 dokumentāciju, kas atbilstu normatīvo aktu prasībām, lai likumīgi atvērtu mākslas telpu "64 krēsli".

Šī iemesla dēļ nevar akceptēt vienkāršotās renovācijas apliecinājuma karti, kā rezultātā lēmums nekavējoties pārtraukt patvaļīgu telpu ekspluatāciju vēl joprojām ir spēkā, informē Būvvalde.

Pozitīva lēmuma pieņemšanai bija nepieciešams saņemt pārējo ēkas kopīpašnieku piekrišanu telpu rekonstrukcijas darbiem, kas prettiesiski jau ir veikti bez viņu ziņas. Tāpat Milleram bija jāiesniedz telpu grupas pilna inventarizācijas lieta ar norādītu to jauno izvietojumu, kā arī neatkarīga eksperta tehnisko slēdzienu par būvkonstrukciju tehnisko stāvokli un drošumu.

Millers presē iepriekš ir skaidrojis, ka veidojis šo mākslas telpu Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākuma ietvaros, lai aicinātu arī viesmāksliniekus no citām valstīm, papildinot kultūras notikumu klāstu.

"Jautājums, kādu iespaidu mēs uz viesmāksliniekiem un pilsētas viesiem atstātu, ja telpu tehniskais stāvoklis nav pārbaudīts un nav skaidrs, cik šīs telpas ir drošas cilvēkiem! Dzīvoklī ir demontētas gandrīz visas starpsienas, izveidojot vienu lielu telpu, kurai nav pārbaudīta konstrukciju nestspēja, kas nepieciešams, jo telpās atrodas vairāk cilvēku, nekā tas ir paredzēts. Evakuācijas nepieciešamības gadījumā nav izbūvētas avārijas izejas, tādējādi radot apdraudējumu gan apmeklētāju, gan ēkas iedzīvotāju veselībai un drošībai," uzsver Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Likumdošanas mērķis ir iespējami mazināt varbūtējos riskus. Izstrādātās prasības attiecas uz visiem valsts iedzīvotājiem. "Millera deklamācijas par Būvvaldi, kas mēnešiem ilgi it kā meklē aizbildinājumus, kā arī likumu normu absurda un vienpusēja interpretēšana, nav pieļaujama. Tā neliecina par atbildību pret sabiedrību un vēlmi sakārtot sev piederošo nekustamo īpašumu. Diemžēl šobrīd vēl arvien internetā ir pieejamas biļetes uz mākslas telpas "64 krēsli" piedāvātajām izrādēm Marijas ielā 20, kas liecina par faktu, ka Millera vēlme pašapliecināties tiek stādīta augstāk par cilvēku drošību."

Juris Millers:
"Ēka, kurā pagājušā gada oktobrī tika atklāta Mākslas telpa "64 Krēsli" ir kopīpašums un tieši šajā faktā, to interpretējot savās, nevis līdzīpašnieku interesēs, Būvvalde meklēja savus aizbildinājumus, lai rastu ieganstu atteikt vienkāršoto renovāciju.

Līdz šim ir bijuši vairāki gadījumi, kad Būvvalde ir saskaņojusi vienkāršotās renovācijas apliecinājuma kartes šajā ēkā, neprasot visu līdzīpašnieku rakstisku piekrišanu, taču manā gadījumā viņi šādu, manuprāt, prettiesisku normu pieprasīja. Šajā Būvvaldes rīcībā ir saskatāma nekonsekvence un tiesiskās paļāvības ignorēšana.

Diemžēl, Būvvalde noklusē, ka cēlonis, dēļ kura ir iesniegta vienkāršotās renovācijas apliecinājuma karte - izmaiņas telpu plānojumā ir veiktas vēl 1977. gadā - tas ir - pirms manas dzimšanas.
Ar nožēlu varu konstatēt to, ka pašvaldības iestāde, tā vietā, lai pildītu likumu, nodarbojas ar tā interpretēšanu savās interesēs, tostarp maldinot sabiedrību un iejaucoties līdzīpašnieku civiltiesiskajās attiecībās, kas nav raksturīgi šai iestādei.

Izmantojot iespēju vēlos atgādināt, ka publisku pasākumu norisi dzīvokļos līdz šim Latvijā ir praktizējuši daudzi režisori, bet šādu pasākumu norise dzīvokļos pati par sevi nav prettiesiska vai ar likumu aizliegta.

Neskatoties uz to, jau iepriekš esmu publiski ziņojis, ka rudenī Mākslas telpas "64 Krēsli" pasākumi notiks citās telpās - koncertzālē "Rīga", savukārt dzīvoklis Marijas ielā 20, kurā notika šīs teātra izrādes, joprojām ir dzīvoklis un tāds tas paliks vienmēr."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!