Foto: LETA

Simona Vīzentāla centra Jeruzalemes nodaļas direktors Efraims Zurofs kritizē Latvijā iestudēto un Jura Millera producēto mūziklu par latviešu aviatoru Herbertu Cukuru, kurš Otrā pasaules kara laikā piedalījies ebreju civiliedzīvotāju nogalināšanā.

Atbildi kritiKAI plašsaziņas līdzekļiem nodevis arī izrādes producents Millers - viņš Zurofam uzrakstījis atklātu vēstuli, kurā aicina noskatīties mūziklu, pirms paust kādu viedokli. 

"Būdams topošā mūzikla "Cukurs. Herberts Cukurs" producents (un nevis dziedātājs, kā jūs to nepatiesi norādāt savā pubikācijā "Latvijas masu slepkavas muzikālā reabilitācija", vēlos vērst jūsu uzmanību uz dažiem faktiem.

Vispirms, mani patiesi pārsteidz jūsu publiski paustais viedoklis par mūziklu "Cukurs. Herberts Cukurs", kuru nedz jūs, nedz skatītāji vēl nav redzējuši. Ja vien tā nav viena no jūsu ierastajām darba metodēm, es publiski aicinu jūs vispirms noskatīties izrādi, un tikai pēc tam paust savu viedokli un komentārus, pretējā gadījumā jūs man atgādināt Padomju savienības komunistu ideologus, kuri ļoti cienīja teicienu "Filmu redzējis es neesmu, bet viedoklis par to man ir".

Ja vien jūs patiesi būtu vēlējies iedziļināties topošajā darbā un iepazinies ar iepriekš publiskajā telpā paustajiem viedokļiem, tad jums būtu zināms, ka vairākkārt publiski esmu norādījis, ka iestudējuma mērķis nav reabilitēt vai notiesāt Herbertu Cukuru - tas ir jādara tiesu varai, ja vien kāds spēj sniegt tiesai pierādījumus par konkrētās personas vainu. Nedz jums, nedz man nav tiesību pateikt, ka Herberts Cukurs ir bijis varonis vai slepkava. To drīkst darīt tikai tiesa.

Mans, kā mūzikla producenta uzdevums ar šo darbu ir raisīt diskusiju, kuras rezultātā Latvijas, Izraēlas un citu ieinteresēto valstu atbildīgo amatpersonu pienākums būtu beidzot pielikt juridisku punktu Cukura liktenī, kas nav izdarīts kopš viņa noslepkavošanas 1965. gadā. Tas, ka MOSSAD aģenti viņu nogalināja bez tiesas sprieduma, jums, noteikti ir zināms.

Visbeidzot - ceru, ka jūsu uzmanības pievēršana šim darbam spēs pielikt punktu vairāk nekā pusgadsimtu ilgajai neskaidrībai un ļaus ikvienam pasaules iedzīvotājam noskaidrot, vai Latvijas Brīvības cīņu dalībnieks, viens no pasaulē slavenākajiem aviatoriem un Latvijas valsts augstāko apbalvojumu laureāts Herberts Cukurs kara gados ir bijis holokausta līdzdalībnieks, jeb tomēr viņa vieta būtu līdzās citiem Izraēlas nacionālajiem varoņiem - žīdu glābējiem. Ceru, ka arī četru jūsu tautiešu izglābšana no drošas nāves, pašam apdraudot gan sevi, gan savu ģimeni no Cukura puses, jums arī ir zināma.

Aicinu jūs apmeklēt kādu no mūzikla "Cukurs. Herberts Cukurs" izrādēm Rīgā vai citās Latvijas pilsētās, lai personīgi pārliecinātos, ka šis darbs vēsta par Latvijas tautas un valsts asiņaino un traģisko vēsturi, kurā ir rodamas daudzas paralēles arī ar Izraēlas valsts un tautas traģēdijām," atklātā vēstulē Zurofam vēsta Millers.

Foto no gaidāmās izrādes mēģinājuma:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!