Foto: DELFI

Sestdienas, 17. maija, vakarā jau desmito reizi visā Latvijā ar daudzveidīgām aktivitātēm notiks Muzeju nakts, kuras devīze šogad ir "Sarkanā krāsa – dzintars".

Muzeju nakts akcijā šogad plāno piedalīties aptuveni 120 Latvijas muzeju, kā arī citas kultūrvēsturiskas institūcijas. Pasākums tradicionāli norisināsies no sestdienas vakara plkst. 19 līdz svētdienas pirmajai rīta stundai vai ilgāk.

Portāls "Delfi" iesaka spilgtākos no Rīgā paredzētajiem notikumiem, vienlaikus atgādinot, ka raibas aktivitātes notiek arī Latvijas reģionu muzejos, kur atšķirībā no Rīgas burzmas un garajām rindām katrs apmeklētājs tiek sagaidīts kā mīļš ciemiņš.

Sabiedriskais transports Rīgā kursēs līdz plkst. 2 naktī. Ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas.

Foto no iepriekšējo gadu Muzeju naktīm:

Saeimā - latvju zīmes, kas palīdzēja olimpiešiem


Foto: Publicitātes foto

Latvju zīmes nes aizsardzības, veiksmes un gudrības enerģiju un šogad tās deva spēku augstajiem sasniegumiem Ziemas Olimpiskajās spēlēs Sočos arī mūsu valsts sportistiem.

Saeimas apmeklētājiem Muzeju naktī, aplūkojot mūsu olimpiešu sporta formas un sacensību inventāru, būs iespēja vairāk uzzināt par latvju spēka zīmju enerģiju - pareizais zīmju skaits un izvēlēto ornamentu stiprums ir panākumu atslēga.

Saeimas nams apmeklētājiem būs atvērts no pulksten 18 līdz 24.

Saeimas nama Dzeltenajā zālē varēs apskatīt grāmatu izstādi, kas veltīta vēsturiskajām liecībām – mūsu labāko sportistu startiem Olimpiskajās spēlēs. Paši medaļnieki iepazīstinās ar jauniznākušo grāmatu "Latvija Sočos", un šajā pasākumā aptuveni stundu pēc Saeimas nama atvēršanas apmeklētājiem būs iespēja uz īpašas Muzeju nakts kartītes iegūt olimpiešu autogrāfus.

Par mūsu valsts olimpiešu ceļu uz sasniegumiem XXII Ziemas Olimpiskajās spēlēs Sočos stāstīs ekspozīcija "Varenie dzintara spēki no Latvijas", tostarp varēs vērot Soču Olimpisko spēļu spilgtākos mirkļus, kas fiksēti fotogrāfijās un videoierakstos.

Tāpat parlamenta bibliotēkā varēs apskatīt arī Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma priekšmetu izstādi, kas veltīta Latvijas desmitgadei Eiropas Savienībā un NATO.

Līdzās ekspozīcijām apmeklētāji, kā ierasts, varēs apskatīt arī parlamenta interjeru un Sēžu zāli.

Latvijas Universitātē - komunikācijas fosilijas un kino dimanti


Foto: DELFI

Latvjas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāte piedāvās saviem apmeklētājiem divas unikālas aktivitātes – komunikācijas fosiliju izstādi, kur dzintaros varēs apskatīt jau sen aizmirstus, bet mīļus komunikācijas līdzekļus, kā arī docenta Viktora Freiberga kino lekciju "Ja nav pieejams dzintars, jāiztiek ar dimantiem!".

LU centrālajā ēkā, Raiņa bulvārī 19, varēs apskatīt iepriekšējo paaudžu komunikācijas fosilijas, ko līdz mūsdienām ir saglabājis dzintars. "Kādas tās ir? Tas lai paliek pārsteigums, bet sajūsmu un tikšanos ar dažām sen aizmirstām lietām, sajūtām un atmiņām gan garantējam," norāda LU pārstāvji.

Tā kā dzintars ir pieejams tikai priviliģētajiem, LU SZF un tās docents Viktors Freibergs šoreiz nolēma būt nedaudz pieticīgāki, piedāvājot Muzeju nakts apmeklētājiem kino lekciju "Ja nav pieejams dzintars, jāiztiek ar dimantiem!".

Šajā lekcijā kā vienmēr gaidāms interesants stāsts no kino eksperta Viktora Freiberga, kā arī divas kino filmas – Maika Nikolasa "Absolvents" (1967) un Hovarda Hoksa "Džentlmeņi izvēlas blondīnes" (1953). Lekcija notiks LU centrālajā ēkā, 153. auditorijā, plkst. 20.

Filmas "Absolvents" galvenais varonis Bendžamins ir nupat pabeidzis koledžu, izglītības pamati ir apgūti, bet, lai uzskatītu sevi par pieaugušu cilvēku, ir nepieciešama praktiskā pieredze seksā, ko viņam laipni piedāvā Robinsones kundze.

Savukārt Merilinas Monro varone filmā "Džentlmeņi izvēlas blondīnes" nolēmusi tikt pie pārtikušas un bezrūpīgas dzīves, jo kā pati saka (un arī dzied) – meitenes vislabākie draugi ir dimanti. Tomēr kaisli dimanti neinteresē, un iecerētie plāni nav sasniedzami tik viegli, kā cerēts.

Ministru kabinetā – apskati, ko citi dāvinājuši mūsu premjeriem


Foto: LETA

Pirmo reizi publiskai apskatei tiks nodotas diplomātiskās dāvanas, ko saņēmuši Latvijas premjeri no tuvu un tālu valsts amatpersonām.

Izstādē tiks eksponēti vairāki desmiti interesantāko un vērtīgāko dāvanu, kas saņemtas gan no ārvalstu vadītājiem, gan no pašmāju amatpersonām no 1993.gada līdz pat šim brīdim.

Valdības nama viesi varēs aplūkot teju 7000 gadus vecu Atlantiskā klimata perioda melnā ozola fragmentu, suvenīru no Islandes ar vulkāna lavas gabalu, puszobenu no Azerbaidžānas, greznus paklājus no Vidusāzijas valstīm, pasaulē slavenā kataloniešu arhitekta Antonio Gaudi dizaina krēslu miniatūras modeli, šaha spēles komplektu, kas izgatavots no oniksa. Tāpat arī dažādas trauku servīzes un rakstāmgalda piederumus un daudzas citas diplomātiskās dāvanas.

Īpaša uzmanība, veidojot izstādes ekspozīciju, pievērsta tieši dzintaram. Šādu dāvanu lokā būs arī Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai dāvinātās dzintara rotaslietas, ko viņa saņēma no Polijas premjerministra Donalda Tuska.

Iedzīvotājiem un Rīgas viesiem Muzeju naktī būs iespējams apskatīt arī valdības nama prestižāko telpu – valdības sēžu jeb Zaļo zāli. Tur katru nedēļu strādā valdība un lemj par sabiedrībai svarīgiem jautājumiem.

Ciemos valdības namā gaidīti arī bērni, kam pārsteigumus sagādās gailis "Justiņš" un "Dzintara meitene" no Daugavpils teātra. 

Valdības nama Muzeju nakts pasākuma atklāšanā sestdien plkst. 19 piedalīsies premjere Straujuma, Dabas muzeja speciāliste Anita Saulīte, kas klātesošos iepazīstinās ar dzintara veidošanos, savukārt par diplomātiskajām dāvanām pastāstīs Valsts protokola pārstāvis. Mediju iespējas: foto, video, žurnālistu dalība.

Ministru kabinets Muzeju naktī gaidīs ciemiņus no plkst. 19 līdz 24. Lai iekļūtu ēkā, apmeklētājiem lūgums ņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu. 

Rūpnīcas "Dzintars" ekspozīcijās – iepazīsti zīmola bagāto vēsturi


Foto: LETA

Pašmāju lielākais parfimērijas un kosmētikas ražotājs Dzintars, kas šogad svin 165 gadu pastāvēšanas jubileju, līdzdarbojas vairāku muzeju pasākumos.

Zīmola vēsture un tā dažādos laikmetos ražotā produkcija būs apskatāma gan Rojas Jūras zvejniecības muzejā, gan Talsu novada muzejā un Salas novada Salas vecās skolas muzejā,

Rīgā Rūpnīcas "Dzintars" ekspozīcijas izveidotas divās vietās - Rīgas Farmācijas muzejā un Vecrīgā – "Dzintars" firmas veikalā Vaļņu ielā 37.

"Uzņēmuma ilgās pastāvēšanas laikā ir mainījušies nosaukumi, ražotas produkcijas sortiments, adreses, bet nemainīga ir palikusi "Dzintars" produkcijas augstā kvalitāte, saka uzņēmuma vadītājs Gerčikovs. Tapēc šis mums ir īpašs gads, kuru mēs vadam zem devīzes 165 gadu kvalitāte."

Šo sestdien, 17. maijā Dzintars firmas veikali Vecrīgā (Vaļņu ielā 37, Audēju ielā 6, Kaļķu ielā 28) pagarina savu darba laiku, līdz pat plkst. 23.

"Dzintars" ir lielākais parfimērijas un biokosmētikas ražotājs Baltijas un Skandināvijas valstīs. Uzņēmumā strādā vairāk kā 400 cilvēku. Vairāk kā 1000 parfimērijas, kosmētikas un dekoratīvās kosmētikas izstrādājumi sagaida pircējus 50 specializētajos veikalos Latvijā.

Ārpus Latvijas uzņēmums paplašina franšīzes tīklu, atverot arvien jaunus veikalus, kuru skaits šobrīd pārsniedz 50 – Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā un Lietuvā.

Uz AB dambja – "NOASS" un Naivās mākslas muzejs atklās sezonu


Foto: Publicitātes foto

Muzeju naktī oficiāli tiks uzsākta Kultūras un mākslas projekta "NOASS" 16.sezona. Vakara ietvaros notiks Kaspara Teodora Bramberga personālizstādes "Dynamis" un Latvijas Naivās mākslas muzeja sezonas atklāšanas svētki, kā arī grupas "The Coco'nuts" koncerts.

Plkst. 18 tiks atklāta Bramberga personālizstāde "Dynamis". Testējot abstraktās glezniecības robežas, savā piektajā personālizstādē Latvijā mākslinieks sola izvairīties no ikdienas ilustrēšanas un pievērsties visu formu neredzamam un brīvi plūstošam spēkam.

"Tas mani ir vienmēr interesējis visvairāk", skaidro Brambergs, "ar prātu netveramā cirkulācija, bezvārdu poēzija, ko izstaro mākslas darbs". Tieši šo parādību kopumu, mākslinieks arī dēvē par "dynamis", jeb spēku un enerģiju.

Arī Latvijas Naivās mākslas muzejs uzsāk vasaras sezonu. Arī šogad muzejs turpina iesākto misiju – izrādīt naivo mākslu laikmetīgās mākslas kontekstā.

Vakara programma:

  • Plkst. 18-21- Kaspara Teodora Bramberga personālizstāde "Dynamis" un Latvijas Naivās mākslas muzeja ekspozīcijas atklāšana;
  • Plkst. 21-23 – dzīvīgas enerģijas un pozitīvisma piesātināta mūzika grupas "Coco'nuts" koncerts;
  • Plkst. 23 – 01 – Apskatāma Kaspara Teodora Bramberga personālizstāde "Dynamis" un Latvijas Naivās mākslas muzeja ekspozīcija ar devīzi "Es Būšu muzejā".
  • Plkst. 23-01 DJ Gosh Snobo

Spīķeros - "kim?" jubileja un jauno talantu atklāšana


Foto: Publicitātes foto

"kim?"
Laikmetīgās mākslas centrs
šogad
svin savu piekto jubileju
, kuras atzīmēšana sestdien, 17. maijā, sakritusi ar Muzeju nakti.

Jubileju Laikmetīgās mākslas centrs sola atzīmēt skaļi un pamanāmi. Spīķeru kvartālā pie 'kim?' ēkas būs apskatāmas mākslinieces Maijas Kurševas piezīmes uz finiera plāksnēm par šajos piecos 'kim?' pastāvēšanas gados notikušajām izstādēm un mākslinieka Kriša Salmaņa instrukcijas nākotnē veicamajiem uzdevumiem.

Vakara programma:

  • Plkst. 19 Linards Kulless – maģija
  • Plkst. 20 Selffish + Semjons Hanins Live Set – dzejas skaņa
  • Plkst. 21 %20 – tehno tukšums
  • Plkst. 22 Mārtiņš Ratniks – skaņas terors
  • Plkst. 23 Kodek no Madonas & VJ Ina Vare
  • Plkst. 24 pOZ emis & Muk – ritmiskais troksnis

Savukārt ASV vēstniecības Jaunatnes Konsultatīvā Padome sadarbībā ar sabiedrisko iniciatīvu "Mākslai vajag telpu" aicina uz Latvijas jauno māksliniecisko talantu izstādi "Express to Impress" kas Spīķeru radošajā kvartālā (Spīķeru ielā 8) notiks no plkst. 19 līdz 02.

Izstādē varēs apskatīt mūsu pašu jauno talantu gleznas, skulptūras, fotogrāfijas un audiovizuālos darbus, kuru vadmotīvs - spēt atstāt paliekošu iespaidu uz cilvēku, kurš tos uzlūkos.

"Express to Impress" ir pirmais ASV jauniešu padomes rīkotais šāda veida projekts, kura mērķis ir motivēt vietējo jaunatni darīt, domāt, ticēt un sapņot vairāk, radot mākslu un uzdrīkstoties to eksponēt vairāk kā divu acu uzmanībai.

Sarkandaugavā – vēsturisko filmu programma "Dzīvoju un strādāju Rīgā"


Foto: Publicitātes foto

Rīgas Kino muzejs Sarkandaugavas strādnieku svētku un Muzeju nakts ietvaros 17. maijā visas dienas garumā bijušajā kinoteātrī "Aurora" piedāvā filmu programmu ar nosaukumu "Dzīvoju un strādāju Rīgā".

Filmu programmā būs iekļautas animācijas, spēlfilmas, dokumentālās filmas un kinožurnāli, kuru darbība notiek vai arī kuras stāsta par Rīgu – tās dažādām apkaimēm, iedzīvotājiem, tēmām. Filmas pārstāvēs plašu laika spektru, sākot no 1940. gadiem.

Programmas ietvaros būs iespējams noskatīties:

  • Adas Neretnieces filmu par Grīziņkalna apkaimi "Vārnu ielas republika" (1970);
  • Aivara Freimaņa dokumentālā kino manierē veidoto filmu "Ābols upē" (1974), kuras darbība notiek Zaķusalā;
  • Oļģerta Dunkera filmu "Uzbrukums slepenpolicijai" (1974)
  • kinožurnālus "Padomju Latvija", "Gaismēnas" un "Latvijas hronika" no dažādām dekādēm – par Rīgas ikdienas dzīvi, aktualitātēm, problēmām un nākotnes plāniem;
  • seansu ar kinožurnālu sižetiem par norisēm Rīgas apkaimēs;
  • dokumentālo filmu par Vecmīlgrāvi 1970. gados "Vēstule no tēva mājām" (1972).

Filmu programma veidota sadarbojoties ar Nacionālā kino centra realizēto projektu "Rīgas kino". Ieeja brīva.

Sarkandaugavas strādnieku svētkos visas dienas garumā notiek dažādas aktivitātes – koncerti,  pilsētvides uzlabošanas darbnīcas maziem un lieliem, ekskursijas ar RAF autobusiem, sportiskas aktivitātes.

Vakarā notiks arī dažādi pasākumi Latvijas nacionālā vestures muzeja filiālē "Dauderi", Sarkandaugavas bibliotēkā, Aldara alus darītavā, kā arī Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā.

Svētkus rīko Sarkandaugavas attīstības biedrība sadarbībā ar Vizuālās kultūras klubu.

Kalnciema kvartālā - atgriešanās Viljama Šekspīra laikmetā


Foto: Publicitātes foto

Kalnciema kvartālā jau visas dienas garumā norisinās Šekspīra laika tirgus un dažādi kultūras pasākumi.

No plkst. 10 līdz 16 tirdziņa apmeklētājiem tiks piedāvāti pēc Šekspīra laika receptēm tapuši ēdieni un dzērieni. Būs iespēja nobaudīt seno laiku delikatesi – Viduslaiku zupu ar iekšiņām, grilētu sivēnu Viduslaiku gaumē, lēni ceptu jēra kāju ar sarkanvīna "gravy" un grūbām ar meža ķiplokiem.

Tiks sarūpēta tradicionālā koča un bada pankūkas, pēc senajām receptēm tapusi jēra gaļas zupa, kā arī brieža gaļas zupa Šekspīra laikmeta gaumē, kas burbuļos lielajā trijkāja katlā. No pašas Latgales atceļos cūku ausis, kārtīgs lauku speķis, un katlā uz uguns sānus sildīs tradicionālie zirņi ar speķi. Būs asinsdesas, grilēti kupāti un slāpes dzesēs ābolu sidrs. Verandā varēsiet veldzēties ar tradicionālo alu no viduslaiku Anglijas – eilu. Dižciltīgajiem tirgus apmeklētājiem būs iespēja rotāties strausa spalvās un nobaudīt strausa desiņas.

Arī amatnieki būs parūpējušies par sendienu labumiem – rotām, kalumiem, zīmogiem un citiem darinājumiem.

Kamēr notiks sirsnīga tirgošanās laikmeta garā, vienlaikus varēs baudīt Šekspīra izcilāko lugu fragmentu kaleidoskopu un muzikālas intermēdijas Tjūdoru laika gaumē Rīgas Doma Kora skolas, Latvijas Kultūras akadēmijas un Latvijas Kultūras koledžas jauno mūziķu un aktieru sniegumā, kā arī horeogrāfu priekšnesumus un cīņu mākslas numurus.

Bērnus priecēs "Jauno Jātnieku skolas" un "British Chamber of Commerce" sarūpētā izjāde uz ponija, 'brūču un zilumu' grima darbnīca, bet pieaugušajiem sarūpētas tradicionālas izklaides viduslaiku ļaužu gaumē –sieksta Kalnciema kvartāla bedrē.

Lai iesaistītos sendienu gaisotnes radīšanā, arī ikviens apmeklētājs aicināts ietērpties Tjūdoru laikmeta drānās!

Vakarā, plkst. 19 uz skatuves kāps senās mūzikas ansamblis "Ludus", bet plkst. 19.30 tiks piedāvāts Šekspīra "Perikla" iestudējums jauno LKA aktieru sniegumā (režisore – Anna Eižvertiņa), pēc senajām tradīcijām adaptējot izrādi īpaši tirgus laukuma vajadzībām.

Šekspīra laika tirgus dienu ar koncertu noslēgs grupa "Jakarta Club". Jaunās uzlecošās zvaigznes – britu indie-rock grupa no Šekspīra dzimtenes Anglijas – sāks muzicēt pēc plkst. 21.30 vakarā.


Pēc koncerta ikviens aicināts palikt uz kulturālām sarunām vasaras naktī.

Torņa ielā - labākā arhitektūra un tehnoloģiskie "Lauki"

Vecrīgā Torņa ielā pie atjaunotā Rīgas aizsargmūra sienām Muzeju naktī apskatāma Latvijas Arhitektūras Gada balvas finālistu projektu izstāde, kā arī filmas par labākajiem darbiem.

Savukārt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja filiālē "Arsenāls" apskatāma izstāde "Lauki".
Foto: DELFI

Izstāde "Lauki" atver laikmetīgu lauku brīvai un asociatīvai spēlei ar "radikālajām taksonomijām". Proti, samiksējot un saliekot kopā esošās kategorijas, tiek veikts ļoti svarīgs "mērnieku" darbs - jaunu robežu iezīmēšana, kas palīdzēs radīt jaunas kontaktu zonas starp 21. gadsimta mākslu, zinātni, tehnoloģijām un sociālo sfēru.

Muzeju nakts piedāvājums:
  • Izstāde „Lauki”, tikšanās ar māksliniekiem.
  • Akcija “Pagrīdes sēklu apmaiņa” (“Seedsunderground”). Akcijā aicināti iesaistīties apmeklētāji, ņemot līdzi paciņu ar augu sēklām.
  • Izstādes apskate gidu pavadībā. Iepriekšēja pieteikšanās e-pastā: rixc@rixc.lv. Plkst. 20 un 21   
  • Mākslinieku-izstādes dalībnieku akcijas un performances izstādē

Kara muzejā - Pirmā pasaules kara šausmas un sadzīve


Foto: Publicitātes foto

Kara muzejā tā darbinieki grasās nedaudz pārsteigt apmeklētājus un muzeju ietīt sarkanā ziemeļblāzmā, tādējādi ļaujot muzeja apmeklētājiem sajust gaisotni Latvijā pirms 100 gadiem, kad sākās Pirmais pasaules karš.

Muzeju nakts laikā būs aplūkojama vērienīgā izstāde "Karš ienāca mūsu mājās. 1914.- 1918."

Jaunā Kara muzeja izstāde ir pirmais nopietnais mēģinājums Latvijā ar eksponātiem, dokumentiem un fotogrāfijām atspoguļot Latvijas civiliedzīvotāju dzīvi Pirmā pasaules kara laikā.

Izstādē apskatāmi ap 1000 unikāli, līdz šim neeksponēti dokumenti, foto materiāli un sadzīves priekšmeti no desmit Latvijas muzejiem, Štutgartes Valsts arhīva, Latvijas Nacionālā arhīva un privātpersonu arhīviem.

Pirmā pasaules kara rezultātā sabruka četras impērijas, izmainot līdz šim pastāvošo politisko sistēmu un cilvēku sociālo apziņu, kas izpaudās jaunos virzienos mākslā, mūzikā, rakstniecībā un zinātnē. Izstādes autori cenšas atklāt visas ikdienas jomas, kurās ielauzās karš un ieviesa savas korekcijas un jaunos uzskatus.

Īpaša sadaļa izstādē veltīta kultūras dzīvei vācu okupētajā Kurzemē un „pārvāciskošanas” politikai. Okupācijas varas militārā elite sevi uzskatīja par augstākas, pārākas kultūras pārstāvjiem, kuriem bija jāveic daudz plašāki uzdevumi. Viens no instrumentiem mērķa sasniegšanai bija skolas, ar kuru palīdzību bija jāizaudzina jauna, vāciska latviešu paaudze.

Pirmajā pasaules kara laikā visa saimnieciskā dzīve tika pakārtota kara vajadzībām. Latvijā, tāpat kā citur, civiliedzīvotājus iesaistīja militārajā rūpniecībā, karavīru medicīniskajā aprūpē, tranšeju rakšanas darbos utt. Atšķirībā no citām Eiropas valstīm, Latvijā kara traģēdiju pastiprināja milzīgā bēgļu kustība, dzimto māju un dzimtenes zaudēšana.

1915. gada aprīlī sākās Kurzemes un Zemgales iedzīvotāju izceļošana, tai jūlijā sekoja otrs bēgļu kustības vilnis. Rezultātā Kurzemi un Zemgali atstāja 70% iedzīvotāju, tādēļ izstāde sniedz bagātīgu informāciju par bēgļu kustību un to apgādāšanas organizācijām Latvijas un Krievijas teritorijās.

Interesantākie izstādes eksponāti:

  • Kurzemes vācu pārvaldes žandarmērijas goržete – metāla plāksne, kuru nēsāja ķēdē ap kaklu un rokudzelži;
  • vācu izlūkošanas aģentūras /spiegu / anketas (Kurzeme, 1915.- 1916. gads);
  • vācu armijas farmaceitisku preparātu komplekts pret venēriskām slimībām un Pirmā pasaules kara zobārsta instrumentu komplekts;
  • motocikls: F/N (izgatavots ap 1909.g.);
  • vācu propagandas trauki.

Muzeja darba laiks no 19 līdz 01

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!