Foto: PantherMedia/Scanpix
Svētdien mūžībā aizgājis kinooperators Mārtiņš Oskars Kleins, informē Latvijas Kinematogrāfistu savienības pārstāve Ieva Romanova.

Viņa Kleinu raksturoja kā ar spilgtu talantu un radošu azartu apveltītu mākslinieku. "Viņš pārstāv veselu kino ēru, kad tapa filmas, kuras mīlam, ar kurām lepojamies," pastāstīja Romanova.

Viņa norādīja, ka Kleins ir vienīgais kinooperators, kura vairākas filmas - režisora Leonīda Leimaņa "Purva bridējs" un režisora Gunāra Pieša "Nāves ēnā" - sabiedrībā ir atzītas par augstākajām Latvijas kino virsotnēm un iekļautas prestižajā Latvijas Kultūras kanona sarakstā starp 12 visu laiku labākajiem latviešu kino darbiem.

Kleins filmējis arī pazīstamās Pieša filmas "Pūt vējiņi!", "Sprīdītis", "Maija un Paija", kā arī Leonīda Leimaņa "Pie bagātās kundzes" un Aleksandra Leimaņa filmu "Vella kalpi". Kleina kontā ir 21 mākslas filma, kas kļuvušas par Latvijas kultūras pamatvērtībām. Viņš filmējis arī dokumentālas filmas un daudzus kinohronikas sižetus.

Romanova pastāstīja, ka Kleins katram darbam atradis vizuālā stila atslēgu un gaismas spēli, radot vienotu koptēlu, grafiskās un gleznieciskās kvalitātes. Meistaram, pēc viņas teiktā, bijusi raksturīga spilgta režisoriska domāšana - kadra kustība, ritms, koloristika un ekspresija mērķtiecīgi tikušas pakļautas filmas dramaturģijas atklāsmei.

Pirms studijām Kinematogrāfijas institūtā no 1958.gada Kleins strādāja Rīgas kinostudijā par kombinēto uzņēmumu operatora asistentu un savā darbā veiksmīgi un novatoriski izmantoja jaunībā gūto pieredzi. Pēc Romanovas teiktā, viņš nekad nav baidījies no īpaši sarežģītu kadru filmēšanas. Asprātīgs tehnoloģiskais risinājums bieži esot līdzējis operatoram veikt šķietami neiespējamus uzdevumus. Savā pieredzē viņš arī nesavtīgi dalījies ar kolēģiem.

Kleina profesionālais darbs augsti novērtēts starptautiskos filmu festivālos un nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" konkursos. Viņa ieguldījums novērtēts arī ar Triju Zvaigžņu ordeni un Valsts kultūrkapitāla fonda mūža stipendiju par izcilo ieguldījumu Latvijas kultūrā.

Kleins aizsaulē aizgāja 15.jūnijā 75 gadu vecumā. Viņu izvadīs 25.jūnijā plkst.15 no Rīgas Krematorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!