Otrdien, 1. aprīlī, 72 gadu vecumā mūžībā aizgājis latviešu kino režisors, operators un scenārists Rodrigo Rikards, ziņo "LSM.lv". Viņa pirmā un vienīgā darbavieta bija Latvijas Televīzija, kurā savas darbības laikā Rikards izveidojis vairāk nekā 100 filmu.

Rodrigo Rikards dzimis 1941.gada 20. septembrī Rīgā. Viņš beidzis 2. Rīgas vidusskolu un drīz pēc tam - 1960.gadā - iestājas darbā Latvijas Televīzijā par operatora asistentu pie kinooperatora Visvalža Frijāra.

Vēlāk ar izcilību beidzis Vissavienības Valsts kinoinstitūtu Maskavā ar filmu "Pusstunda Latvijā", kas bija pirmā krāsainā filma Latvijas Televīzijā.

Rikards uzņēmis vairāk nekā 100 dokumentālo un koncertfilmu, 1995. gadā nodibinājis Vizuālo mākslu studiju "Scilla". Režisors veidojis arī vairākas filmas par māksliniekiem, piemēram, "Akmeņi debesīs" par tēlnieci Artu Dumpi un "Līvs ar otu" par līvu mākslinieku Andreju Šulcu.

Par vienu no viņa nozīmīgākajām dokumentālajām filmām tiek uzskatīta "Sirdsdaugava", kas tapa 1987. gadā kā protests pret Daugavpils HES būvniecību. "Sirdsdaugava" ieguva pirmo vietu Starptautiskajā filmu festivālā Freiburgā un bija pirmā latviešu filma, ko demonstrēja toreizējās Rietumvācijas televīzijā.

Par savu darbu viņš saņēma Triju Zvaigžņu ordeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!