Foto: Shutterstock

15. aprīlī mūžībā aizgājusi tēlniece, Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 1986. gada Māra Kalniņa (1948-2015), portālu "Delfi" informē Latvijas Mākslinieku savienības valdes priekšsēdētājs Igors Dobičins.

Atvadīšanās 2015. gada 18. aprīlī plkst. 15 Rēzeknes Svētās Trīsvienības Evaņģēliski luteriskajā baznīcā, Raiņa ielā 4.

"Šogad pavasaris kavējas. Notiek dabas spēku cīkstēšanās, mēs ceram uz pavasari, siltu laiku, sauli, dabas atmodu. Cerēja arī mūsu kolēģe, lektore un domubiedre Māra Kalniņa. Viņa domāja par pavasara sagaidīšanu laukos- pie Pauliņu ezera kopā ar savējiem. Diemžēl liktenis bija lēmis citādāk – Māra aizgāja mūžībā tikko – 15. aprīlī.

Māras bērnības zeme bija Umurgas pagasts, tēlniecisko formu veidošanas izpratni apguva T.Zaļkalna Latvijas PSR VMA tēlniecības nodaļā. Jau no 1978.gada Māras darba vieta bija Rēzeknes mākslas vidusskola, Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 1986. gada, no 1992.gada lektore uzsāka topošo tēlnieku apmācību Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiālē un to darīja līdz pat brīdim, kad slimība guva virsroku.

Ir grūti domāt un runāt par Māru pagātnes formā, jo šķiet, ka vajadzīgajā brīdī Māru atradīsim tēlniecības nodaļā, ar īsiem un trāpīgiem padomiem mudinot topošos tēlniekus radīt pārliecinošus darbus. Strādājot par lektori, iegūstot docentes un asociētās profesores titulus, Māra izveidoja akadēmiskos kursus veidošanā, kompozīcijā, tektonikā, plastiskajā anatomijā, formveidē un zīmēšanā.

Zinātniskajā jomā, it sevišķi pēdējos gados, tēlnieces interešu joma bija medaļu mākslas laikmetīgās tendences. No 2010.gada viņa bija Starptautiskās Mākslas medaļu federācijas( FIDEM) biedre , piedalījusies medaļu mākslas izstādēs Baltijas valstīs, Eiropā- Portugālē, Skotijā.2013.gadā Latgales kultūrvēstures muzejā bija apskatāma unikāla Portugāles un Latvijas medaļu mākslas izstāde „Pikaso torte”, kurā piedalījās pieredzējuši autori, Māra parūpējās par to, lai Eiropas pieredzi gūtu arī mūsu studenti. Tēlniece aktīvi vienmēr piedalījusies Latgales reģiona rudens mākslas izstādēs, vadījusi jauno tēlnieku plenērus Preiļos, Šķilbēnos, piedalījusies Rēzeknes pilsētas mākslas dienu aktivitātēs. No pašiem pirmsākumiem viņa piedalījās Mākslinieku Savienības Latgales organizācijas izstādēs un aktivitātēs.

Māras aizvadītais mūžs ir bijis bagāts – ar radošo pieredzi, notikumiem, sastaptiem cilvēkiem. Cilvēka aizvadīto laiku zemes virsū mērām pēc tā, ko viņš atstājis pēc sevis. Māras pieredze, zināšanas paliek viņas skolniekos- jaunajos tēlniekos, kuri teorētisko pieredzi jau pielieto praksē un turpina aizsākto. Viņa ir arī parūpējusies par to, lai uzsākto darbu radošajā jomā turpinātu viņas bērni. Šajā skumju brīdī esam kopā ar tuviniekiem un esam pārliecināti, ka aizsāktajam Māras darbam ir nākotne," vēsta Latgales kultūrvēstures muzeja kolektīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!