Foto: Publicitātes foto
Lai gan īstie Mārtiņi gaidāmi tikai nākamnedēļ – 10. novembrī, jau šajā nedēļas nogalē notiks vairāki šai latviešu gadskārtai veltīti pasākumi.

Mārtiņdienas ieskandināšanas pasākums sestdien, 6. novembrī notiks Kalnciema ielas kvartālā, kur gaidāms tradicionālais tirdziņš.

Dienas gaitā uz skatuves kāps dažādi izpildītāji un mākslinieki, kas mācīs senas latviešu Mārtiņdienas tradīcijas. Folkloriste Ilga Reizniece, grupas "Iļģi" dibinātāja, grāmatas "Rokasgrāmata folkloras mācīšanā" autore un DVD "Latviešu tautas rotaļas" sastādītāja, aicinās rotaļās un dejās. Edgars Lipors aicinās pievienoties jau mūsdienīgākām rotaļām un dziesmām.

Bērnu radošajā studijā "Garlaika Dullenis" pašrocīgi varēs pagatavot budēļu maskas un no no tām tiks veidota izstāde.

Būs iespēja nobaudīt dažādus gardumus un tradicionālos Mārtiņdienas cienastus.

Tirdziņš Mārtiņdienas noskaņās Kalnciema ielā, kā ierasts, notiks no 11:00 līdz 16:00.

Vērienīgs Mārtiņdienas pasākums "Ieraudzīju Mārtenīti pār deviņi novadiņi" svētdien, 7. novembrī notiks Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā.

Mārtiņbērni, tērpušies maskās, folkloras kopu pavadījuma dosies no sētas uz sētu, lai svētku noslēgumā pulcētos Latgales ciemā baudīt Mārtiņdienas cienastu – gaiļa zupu, siltu tēju un pīrādziņus.

Brīvdabas muzejs aicina tērpties maskās un izjust Mārtiņdienas noskaņas masku gājienā 7. novembrī. Pulcēšanās plkst.12.00 pie Galvenajiem vārtiem. Svētku noslēgums ap 15:00.

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs atvērts katru dienu no plkst.10.00 līdz 17.00. No 1.novembra ieejas maksa: 1 lats, studentiem, skolēniem, pensionāriem un invalīdiem atlaides.

Krietni mierīgāks pasākums svetdien, 7. novembrī, plkst. 12:00 gaidāms Rakstniecības un mūzikas muzejā, kur cikla "Mūziķi muzejam" ietvaros notiks tikšanās ar etnomuzikologu Mārtiņu Boiko un Mārtiņdienas svinības.

Sarīkojumā Mārtiņš Boiko stāstīs par dzīvi un veiktajām folkloras ekspedīcijām, kā arī, turpinot cikla "Mūziķi muzejam" tradīciju, pasniegs Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumam dāvinājumu. Mārtiņdienai par godu sarīkojumā notiks priekšnesumi, rotaļas, dažādas izdarības ar publikas līdzdarbošanos un mielasts. Pasākumā piedalīsies postfolkloras kopa "Vecpilsētas dziedātāji", kuru vada Zane Šmite un Dāvis Stalts, kurš tuvāk iepazīstinās ar Mārtiņdienas tradīcijām. Sarīkojumu vadīs muzikoloģe Inese Žune.

Ieejas maksa 1,50 lati, pensionāriem, studentiem un skolēniem – 1 lats.

Mārtiņdienas svinības svētdien, 7. novembrī notiks arī Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā, kur tiek organizēta mākslas nodarbība ģimenēm un citiem interesentiem, kas būs veltīta Mārtiņdienai.

Katrā cilvēkā mīt maza vai liela mākslinieka gars. Atraisīt to, pārsteigt pašiem sevi un attīstīt radošo domāšanu ikvienu interesentu aicina R.Sutas un A.Beļcovas muzejs reizi mēnesī notiekošajās Radošajās svētdienās. Radošās nodarbības tiek veidotas, pamatojoties uz abu izcilo personību māksliniecisko devumu, ko mēģināsim apspēlēt, izmantojot individuālos talantus un atrodot sev piemērotāko to izpausmes veidu. Īpašas nodarbības paredzētas tuvojoties svētkiem – kopā sagatavosim pārsteigumus sev un mūsu mīļajiem.

Radošās nodarbīas sākums 12:00. Ieeja bez maksas.

Senajā latviešu gadskārtā Mārtiņi iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu, pēdējo rudens darbu nobeigšanu un sagatavošanos ziemai. Šī diena tika svinēta ar īpašu svētku mielastu un dažādām izdarībām. Pēc tautas tradīcijām, šajā dienā visi bērni un pieaugušie pārģērbās maskās un, dziedādami un tautas dziesmas skaitīdami, gāja budēļos. Lai izpelnītos Mārtiņa labvēlību, tam kauj gaili, arī vistu. Gaiļa kaušana sekmē zirgu labklājību, bet vistas kaušana – govju.

Mārtiņdienas pasākumus visā Latvijā meklē "Delfi Afišā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!