Foto: AP/Scanpix
Pasaulē plosoties globalizācijai, hipsteru kustībai, zaļajai domāšanai un citām modernām lietām, aizvien vairāk cilvēku pievēršas arī vecu lietu otrreizējai pārstrādei. Tā daži, piemēram, izvēlējušies ķerties pie instrumentu veidošanas no citādi nederīgām lietām.

Portāls "Delfi" iepazīstina ar dažiem no savdabīgākajiem vai jebkuram mājās izgatavotajiem instrumentiem. Viss, kas vajadzīgs - izdoma, pacietība un dažnedažādas grabažas sākot no papīra dvieļu rullīšiem un eļļas kannām līdz pat vecu ieroču arsenālam.

Pacifists ar ieroču kaudzi


Foto: AP/Scanpix

Meksikāņu mākslinieks Pedro Raijezs (Pedro Reyes) nu jau vairākus gadus pievērsies ieroču pārvēršanai pavisam funkcionālos mūzikas instrumentos. No pistolēm, bisēm un dažādiem citiem ieročiem, ko reiz policija un armija konfiscējusi mafiju grupējumiem, viņš izgatavo bungas, ģitāras, vijoles, apļveida ksilofonus, kā arī dažādus improvizētus pūšamos instrumentus.

Mākslinieka mērķis gan nav tos spēlēt. Lai gan mūzikas instrumenti ir darba kārtībā, no ieročiem veidotie rīki tiek izrādīti publikai dažādās pasaules malās, sludinot pacifismu un aicinot apkarot nelegālo ieroču tirdzniecību.

Muzikālais kalašņikovs

Arī šajā attēlā redzamais metāla priekšmets vairs nav kaujas gatavībā. Vismaz ne tādā, lai dotos medībās.

Tā vietā ar šo ģitāru, jā - ģitāru, var spēlēt slavenās grupas "Metallica" skaņdarbu etīdes vai atdarināt "Apvedceļu", turklāt īstā kovboju vai modžahedu stilā. Šajā bildē redzamais instruments ir uz visiem laikiem apklusināts, taču muzikāli noskaņots AK-47 automātiskais ierocis.

Perfektas ģitāras no pilnīgiem lūžņiem

Foto: Publicitātes attēli

Atšķirībā no dažām citām pašdarinātajām ģitārām Saimona Lī (Simon Lee) instrumenti izskatās pavisam ikdienišķi, taču tie tādi nav.

Viņš savas tā saucamās "Cyclotron" ģitāras gatavo no atkritumiem, taču tās ir tik kvalitatīvi nostrādātas, ka nezinātājs to nemaz nespēj pateikt. Viņš izmanto dažādas auto virsbūves detaļas, cauruļvadus, pogas un kloķīšus no dažādām mehāniskām ierīcēm, kā arī pat jogurta trauciņus un plastmasas pudeles.

Kopumā pircējiem viņa mājas lapā iespējams pasūtīt kādu no sešiem ģitāru dizainiem. Marmora rakstā izraibinātais instruments (galerijā), piemēram, veidots no pārstrādātas plastikas pudeļu masas.

To var katrs bērns pagatavot

Foto: AP/Scanpix

Pavisam citā izgatavošanas sarežģītības kategorijā iedalāmas šīs bundžiņas. Kā norāda portāls "Kids Activities Blog", to pagatavošanai nepieciešama tikai izlietota burka, bundža vai kāds cits dobjš cilindrisks objekts, kā arī viens vai vairāki baloni un līmlente.

Atšķirībā no meksikāņa mākslinieka ieroču brīnumiem, šos var pagatavot ikviens. Turklāt tas ir visai lēts veids, kā bērniem izveidot veselu bungu komplektu, variējot trauku lielumus un materiālus.

Ka tik džinkst

Foto: Publicitātes attēli

Līdzīgi no pavisam parastiem papīra dvieļu kartona serdeņiem var veidot trijdekšņus. Viss, kas nepieciešams ir pats cietais kartona rullītis un zvārgulīši vai zvaniņi, kādi iegādājami gan apģērbu aksesuāru veikalos, gan citviet.

Pēc zvārguļu pievienošanas trijdeksnis ir gatavs, bet pēc gaumes, protams, var mēģināt to vēl dažādi aplīmēt, izkrāsot, vai, piemēram, apzīmēt ar latvju senajiem rakstiem. Pēc līdzīga principa var veidot arī tamburīnu, pamatam izmantojot dažādas kastītes, piemēram, konfekšu kārbas.

No instrumenta pagatavots instruments

Foto: Kadrs no video

Kamēr vieni mūzikas instrumentos pārvērš nekam nederīgus vai bīstamus priekšmetus, citi instrumentus iegūst no... instrumentiem!

Tā savu lolojumu radījis Džeiks Vaildvuds (Jake Wildwood), vecu vijoli pārvēršot mandolīnā. Viņš skaidro, ka vijoli nopircis jau lietotu un stipri bojātu, bet, izmantojot dažādas mandolīnas, vijoles un bandžo detaļas, to veiksmīgi izdevies pārvērst funkcionējošā un lieliski skanošā instrumentā, kuru viņš pats dēvē par fidolīnu.

Mušu ķērājs pārvērsts stīgās

Foto: stock.xchng

Par nosacīti izlietotu lietu var uzskatīt arī zirnekļu tīmekļus. Izrādās, arī no tiem izgatavojami cilvēkiem spēlējami instrumenti.

Naras Medicīnas universitātes pētnieks Šigejoši Osaki ilgus gadus studē iespējas zirnekļu tīklus izmantot medicīniskiem nolūkiem, iegūstot dabīgu un vienlaikus ļoti izturīgu šķiedru dažādu audu, piemēram, asinsvadu sieniņu aizvietošanai. Eksperimentu rezultātā viņš iemācījies no laboratorijā turētajiem zirnekļiem ievākt milzu daudzumu tīklu, ko vēlāk savērpt vienotā pavedienā.

Savukārt šie pavedieni, kuri katrs sastāv no 3000 - 5000 atsevišķiem tīkla "diedziņiem" tiek savīti pa trim, iegūstot ārkārtīgi izturīgu materiālu, kurš izmantojams pat par vijoles stīgām. Iegūtā skaņa esot daudz maigāka un patīkamāka nekā ierastā, BBC skaidrojis pats pētniecības laikā radīto mūzikas instrumentu izgatavotājs Osaki.

Ar šiem esot pilna Āfrika

Foto: Publicitātes foto

Šī ģitāra, kas izgatavota no vecas eļļas kannas, esot fotografēta Londonas komisijas veikalā, taču tā nebūt nav unikāla.

Šādas un līdzīgas eļļas kannu ģitāras sastopamas visā Āfrikā, kur dārgie koka vai plastikāta instrumenti nav pieejami. Piemēram, apakšā redzamajā video kāds vecāka gadagājuma vīrs spēlē šāda veida stīgu instrumentu Keiptaunā, Dienvidāfrikā.

'Vēja brāļu' stilā

Foto: Publicitātes foto

Motocikli un ģitāras saistās ar amerikāņiem, tāpēc nav liels pārsteigums, ka arī pirmo elektrisko ģitāru no motocikla detaļām radījis Ņujorkas mākslinieks Fitdži Saint-Luiss (Fitgi Saint-Louis).

Lai gan ierastās elektroniskās ģitāras ir jau gana labs rokenrola simbols, šī ģitāra, kurā izmantotas vecas ģitāras "Les Paul" un motociklu detaļas, šķiet, šim mērķim atbilst vēl labāk. Diemžēl nav zināms, kā motocikla ritenis vai ķēde ietekmē skanējumu, turklāt uz četrām stīgām visu tāpat nenospēlēsi, taču šīs ģitāras dizains ļauj tai dominēt jebkurā interjerā, lai kur tā arī tiktu novietota.

Miljoniem gadu veci lūžņi

Foto: Kadrs no video

Līdzīgi kā bundziņas un trijdeksnis, ko pagatavot var ikviens, arī šis instruments - litofons ir pagatavojams ātri un bez īpašiem ieguldījumiem. Viss, kas tam nepieciešams, ir divi kociņi un dažāda lieluma plakani akmentiņi, pa kuriem uzsitot var iegūt plašu skaņu spektru.

"Litho" grieķu valodā nozīmē "akmens", parasti gan esam pieraduši šāda tipa instrumentus visus bez izņēmuma saukt par ksilofoniem ("xylo" - "koks"). Tiek uzskatīts, ka pirmie šādi instrumenti izmantoti mūsdienu Vjetnamas un Ķīnas dienvidu teritorijā, taču patlaban ksilofons ir pat viens no pirmajiem instrumentiem, kas tiek iegādāts teju visiem bērniem visā pasaulē.

Tomēr šajā apkopojumā iekļauti instrumenti, kas iegūti no vecām lietām. Līdz ar to arī šajā video redzamais instruments izgatavots no "izlietotām" lietām - no 350 miljonus gadu seniem fosilizētem koraļļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!