Foto: Inga Plūme

"Prāta vētra" Liepājā, Nēģu svētki Carnikavā un bruņinieku cīņas Tērvetē – kamēr Rio tika dalītas pēdējās medaļas un uzmirdzēja olimpiādes noslēguma ceremonijas salūts, līdz šim siltākā augusta nedēļas nogale Latvijā bija piepildīta ar daudz un dažādiem pasākumiem. Piedāvājam nelielu apskatu par spilgtākajām brīvdienu norisēm Latvijā.

Vētra vēju pilsētā

Liepājā 28 000 klausītāju pulcēja grupa "Prāta vētra", sniedzot teju trīs stundas garu koncertu. Šis bija vienīgais grupas šīs vasaras koncerts Latvijā. Bija skaļi, iespaidīgi un sirsnīgi, kā ziņo menedžments – Kaspars Rogas bungas esot dzirdētas pat Grobiņā. Plašāk par pasākumu – "Prāta vētra" izpārdotā koncertā Liepājā žilbina un saviļņo tūkstošus.

Zemgaļu svētki

Bruņinieku cīņas, viduslaiku tirgus, seni tērpi un rotas – Tērvetes pilskalnā nedēļas nogalē jau trīspadsmito reizi notika Zemgaļu svētki, kas guvuši lielu atzinību Latvijas iedzīvotāju un kaimiņvalstu vēstures interesentu vidū. Šoreiz uzmanības lokā – zemgaļu dzīvesveids no 9. līdz 13. gadsimtam. Plašāk par pasākumu – Livonijas bruņinieku turnīrs, andele un citas izdarības – zskanējuši Tērvetes Zemgaļu svētki.

Nēģu dzīres Carnikavā

Daudziem par tradīciju kļuvusi kārtīga nēģu izēšanās reizi gadā Carnikavā. Arī šogad Carnikavas nēģu svētki pulcēja gan vietējos, gan novada viesus. Turklāt pasākuma baudītājus priecēja ne tikai dažādas no nēģiem pagatavotas delikateses, bet arī laivu parāde, Nēģu karaļa sagaidīšana, svētku gājiens un akrobātu šovs Gaujas ūdeņos – Nēģu izēšanās svētki Carnikavā.

Latvijas neatkarības atjaunošanas 25. gadadiena

Ar svinīgām uzrunām un ziedu nolikšanu, svētdien, 21. augustā, tiks svinēta Latvijas neatkarības faktiskās atjaunošanas 25. gadadiena. Pie Brīvības pieminekļa uzrunas teica Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (ZZS). "Mūsu Latvija ir tāda, kādu to veidojam. Nevienu citu nevaram vainot," savā uzrunā uzsvēra valsts prezidents. Plašāk par atceres pasākumiem – Vējonis, Mūrniece un citi piemin Latvijas neatkarības atjaunošanas 25. gadadienu.

Svētki zemessargiem

25 gadu jubileju nedēļas nogalē svinēja arī Latvijas Zemessardze, tāpēc Rīgā, 11. novembra krastmalā notika Nacionālo bruņoto spēku (NBS) paraugdemonstrējumi un varēja iepazīties ar NBS ekipējumu. Šo gadu laikā Zemessardze ir izveidojusies par skaitliski lielāko Nacionālo bruņoto spēku struktūru un valsts aizsardzības pamatu, tāpēc svinībām par godu Daugavmalā koncertēja arī dažādi populāri mūziķi, Nacionālo bruņoto spēku orķestris diriģenta Andra Grizāna vadībā, kā arī Zemessardzes orķestris diriģenta Anda Kareļa vadībā. Plašāk par pasākumu – Bruņotie spēki krastmalā izrāda ASV tanku un kaujas mašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!