Foto: Publicitātes foto
Pēc nedēļas Vecāķu pludmalē būs iespējams redzēt dejas izrādi "No zobena saule lēca". Koncerti jaunnedēļ notiks 24. un 25. augustā jūras krastā, Vecāķu pludmalē. Izrādes simtgades uzvedumā piedalīsies ap 1200 dejotāju, kā arī bungu un dūdu grupa "Auļi" un citi mūziķi, portālu "Delfi" informē Edžus Arums, izrādes producents.

Izrāde notiek nedēļas nogalē, kad ar dažādiem muzikāliem notikumiem visā Latvijas piekrastē tiks svinēta Senās uguns nakts.

"No zobena saule lēca" ir grandioza dejas izrāde, kuras pirmizrāde lielā formāta notika 2010. gadā un pēc skatītāju pieprasījuma uzvedums tika atkārtots 2013. un 2016. gadā. Mītisko un senatnīgo baltu cilts tradīciju stāstu izdejo ap 1200 dažādu paaudžu dejotāju no visas Latvijas. Darbs pie jūras piekrastes pielāgošanas izrādes vajadzībām ir jau sācies šonedēļ un nedēļas beigās tiks uzsākta arī skatītāju tribīņu būvniecība.

"Šogad, valsts nozīmīgajā jubilejas gadā nolēmām radīt ko īpašu, izvedot izrādi zem klajas debess un dodot iespēju gan dalībniekiem, gan skatītājiem pilnīgāk izjust dabas klātbūtni un piedzīvot jaunas, pozitīvas sajūtas. Tāda mēroga izrāde pašā jūras krastā Latvijā vēl ir nebijis notikums un tam nopietni gatavojamies jau kopš gada sākuma. Diemžēl izrādes režisors Uģis Brikmanis nepiedzīvoja šo skaisto notikumu, bet viņa ieguldītais darbs tieši šīs simtgades izrādes tapšanā un sagatavošanā ir milzīgs un deju izrādes dalībnieki šos koncertus veltīs izcilajam režisoram ", stāsta Edžus Arums, izrādes "No zobena saule lēca" producents.

Uzvedumu veidjusi pieredzējusi radošā komanda: režisors — Uģis Brikmanis, horeogrāfs — Agris Daņiļevičs, mūzika — bungu un dūdu grupa "Auļi", muzikālais vadītājs — Kaspars Bārbals. Uzvedumā piedalīsies vairāk nekā 40 dažādu paaudžu Latvijas deju kolektīvi, etnomūziķi — Kristīne Ādmine, Liene Brence, Lauma Bērza,Sandra Budeviča un citi. Tērpu autores — Evija Dāboliņa un Kristīne Korečko.

2018. gada izrāde tapusi ar Kultūras ministrijas un Latvijas Nacionālā kultūras centra atbalstu un ir iekļauta Latvijas valsts simtgades programmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!