Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 7. oktobrī, Rīgā, Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Daugavpilī, Jēkabpilī un Rēzeknē pulcēsies interesenti, lai kopā klātienē rakstītu trešo pasaules diktātu latviešu valodā. Savukārt tie, kuri dod priekšroku jaunajām tehnoloģijām vai arī atrodas ārpus valsts, varēs uzrakstīt diktātu tiešsaistē vietnē raksti.org. 7. oktobrī pulksten 12.00, portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji.

Diktāts norisināsies visās pilsētās un valstīs vienlaikus, un to varēs rakstīt ar savu vārdu vai anonīmi. Savu izlaboto darbu katrs dalībnieks pēc tam saņems individuāli. Pieteikties rakstīšanai klātienē iespējams mājas lapā raksti.org, savukārt rakstīt diktātu tiešsaistē varēs bez iepriekšējas reģistrācijas.

Pērnā gada diktāta autors, rakstnieks Pauls Bankovskis uzsver, ka diktātu rakstīšana ir viens no valodas mācīšanās vienkāršākajiem rīkiem: "Bez kļūdām uzrakstīts diktāts jau ir mazs solis mazāk kļūdainā pasaulē." Lai gan pirms gada P. Bankovska sacerēto diktātu pilnīgi pareizi uzrakstīja vien divi no 789 cilvēkiem, tas nav iemesls nobīties un neizmēģināt savus spēkus vēlreiz. Šoreiz tekstu ir radījis rakstnieks Nils Sakss, un tas būs ne vien valodas, bet arī gastronomisks piedzīvojums ar slaveno kulinārijas guru Džeimiju Oliveru.

Labojot diktātu, atzīmes netiks liktas, taču būs norādītas ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas un to skaits, lai ikviens pats var novērtēt savas zināšanas. Labāko rezultātu ieguvēji tiks apbalvoti ar grāmatām no Jāņa Rozes grāmatnīcas, savukārt Jaunais Rīgas teātris labākajiem rakstītājiem no Rīgas dāvinās biļetes uz teātra izrādēm.

Diktātu lasīs sabiedrībā pazīstami cilvēki – aktrise Guna Zariņa tiešraidē no Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes, ārpus Rīgas – Liepājas latviešu valodas un literatūras skolotājas Līga Kalugina, Līga Šilova un Antra Zomerfelde, Daugavpils Universitātes Latviešu literatūras un kultūras katedras vadītāja, filoloģijas doktore Rudīte Rinkeviča, Ventspils Augstskolas Tulkošanas studiju fakultātes lektore Baiba Egle, Rēzeknes teātra "Joriks" latviešu teātra trupas aktieris Kārlis Tols, prozaiķe Anna Skaidrīte Gailīte un Valmieras bibliotēkas direktore Daiga Rokpelne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!