Foto: Publicitātes foto

Nosaukti pretendenti latgaliešu kultūras gada balvai "Boņuks 2015", kura tiks pasniegta šī gada 28.februārī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors", 17 nominācijās, informē Latgales vēstniecība "Gors" Mārketinga nodaļas vadītāja Edīte Husare.

Šogad saņemtas 215 pieteikuma anketas, kopējais balvas pretendentu skaits - 115 cilvēki, notikumi un aktivitātes.

Nominācijai "Gada cilvēks kultūrā" pieteikti: dziesmu autors un dziesminieks Andris Eriņš, nemateriālās kultūras mantojuma centra "Upīte" direktors Andris Slišāns, literatūrzinātniece Ilga Šuplinska, ērģelniece, Izcilības balvas kultūrā saņēmēja Iveta Apkalna un aktieris un mūziķis Kristaps Rasims, nominācijai "Gada notikums" - interneta radiokanāla "Pieci latgalieši" izveide, Latgales deju svētki "Večerinka Viškūs", Lūznavas muižas atklāšana, jaundibinātā Nikodema Rancāna balva un konkurss "Muna sāta, muna škola", kā arī starptautiskais folkloras festivāls "Baltica 2015".

Uz nomināciju "Par latgaliešu valodas popularizēšanu" pretendē: Kārsavas novada pašvaldības projekts "saRedzi latgalīšu volūdu", latgaliešu valodas apmācību video (biedrība "Bruoli un Muosys"), latgalisko gudrību un asprātību lapa sociālajā tīklā Facebook "Latgaļu humors i dzeivis gudreibys", latviešu valodas izlokšņu audio paraugu izdevums "Viena zeme, vieni ļaudis, nav vienāda valodiņa", Rēzeknes vīru koris "Graidi" ar Latvijas valsts himnu latgaliski, SIA "Lietišķā Latgale" ar raidījumiem "Breivdīnuos iz Latgolu", "Pi myusim Latgolā" un sižetiem Latvijas Radio.

"Gada amatnieka/saimnieka" titulam nominēti: Preiļu tirdzniecības centra "Ūga" saimnieki Ingūna un Aigars Zīmeļi, SIA "Sātys" saimnieks Juris Vucāns, veikala "O! Marta" un internetveikala taiseitslatgola.lv saimnieks, "Latgolys Studentu centra" latgaliešu grāmatu galda koordinators Artis Logins, veikala "Zaļais" saimniece Iveta Aleksāne, ZS "Juri" saimnieki Lidija un Juris Lubāni, ZS "Zvejnieki" saimnieki Jānis un Anna Macāni.

Nominācijai "Gada sniegums vizuālajā mākslā" pieteikti: fotogrāfs Igors Pličs ar fotoizstādi "Daugav' abas malas", Gļebs Panteļejevs ar izstādi "Latgales rapsodija", lietišķās mākslas izstāde "Mantinieki. Ziemeļlatgale", Vincents Flikigers ar zīmējumu izstādi "Latgale laiku ritā", bet nominācijai "Gada sniegums skatuves mākslā" - Daugavpils teātra izrāde "Latgaliešu rulete", festivāla "ORGANismi" uzvedums "Saule. Bērni. Rainis" un starptautiskā folkloras festivāla "Baltica 2015" koncerts "Četri vārdi".

Uz nomināciju "Gada sniegums audiovizuālajā mākslā" pretendē dokumentālā filma "Maršruts 6486", dokumentālā filma par dziedātāju Aiju Rimšu "Īsamirdzi zvaigznem leidza", DVD "Satiec savu meistaru. Latgale", latgaliešu valodas apmācību video un raidījumu cikls "Sajūti Latgali", bet uz nomināciju "Par latgaliešu kultūras popularizēšanu Latvijā un pasaulē" - detektīvromāna "Parādu piedzinēji" autors Aldis Bukšs, grāmata "Ludzas igauņu pasakas", "Latgalīšu kulturys gazeta" "LaKuGa.lv", latviešu folkloras krātuves digitālais arhīvs "Garamantas.lv" un Luisa Kerola grāmatas "Alise Brīnumzemē" tulkojums latgaliski.

Uz labākā snieguma titulu pop/rock mūzikā pretendē: Artūrs Slišāns ar remiksiem dziesmām "Kur tu skrīsi, vanadzini", "Jauni puiši, siermi zyrgi", "Puor Gauju", "Dabasu durovys" ar dziesmu "Pādys" un koncertdarbību, Kārlis Kazāks ar dziesmu "Kuo vairuok man vāg!", "Sovvaļnīks" ar dziesmu "Ceļš" un koncertdarbību, vokālā studija "Skonai" ar dziesmām "Kod Tevis nav" un "Muna zemeite", tautas mūzikā - etnogrāfiskais ansamblis "Vabaļis" ar garīgo dziesmu albumu "Lobais reits", etnoroka grupa "Laimas muzykanti" ar albumu "Rodi" un koncertdarbību, folkloras kopa "Upīte" ar albumu "Vusi ļauds breinovuos", "Rūžupis veiri" ar albumu "Rūžupis veiri" un "Tautumeitas" ar spilgtu debiju, koncertdarbību un dziesmām "Aņņeite" i "Aiz azara".

Nominācijai "Labākais sniegums alternatīvajā mūzikā" pieteikta grupa "Gondreiž 10nīkā" ar koncertdarbību, poētiskā roka apvienība "Kapļi" ar albumu "Ašņa dasys" un projekts "Jezups i Muosys" ar koncertdarbību, bet nominācijai "Labākais sniegums akadēmiskajā mūzikā" - Andrejs Selickis "Šyupeļdzīsme Jēzum", Ansgars Valenhorsts - ērģeļu improvizācijas par latgaliešu tautasdziesmu tēmu un festivāls "Latgales Ērģeļu dienas".

Uz nomināciju "Labākais mūzikas video" pretendē "Kaneva Cold" ar videoklipu dziesmai "Solts", "Tautumeitas" ar videoklipu dziesmai "Aņņeite" un vokālā studija "Skonai" ar videoklipu dziesmai "Kod Tevis nav", bet uz nomināciju "Gada debija mūzikā" - grupas "Kaneva Cold", "Kā gribat", "Tautumeitas", "Unknown Artist" un projekts "Jezups i muosys".

Nominācijai "Labākais sniegums šlāgermūzikā" izvirzīrti "Dvinskas muzikanti" ar albumu "Dzymtuo puse", grupa "Galaktika" ar Latvijas koncerttūri, duets "Inga un Normunds" ar albumu "Munai Latgolai" un jubilejas koncertu, Ansis Ataols Bērziņš ar albumu "Pasaver", "Ginc&Es" ar dziesmām "Puor Gauju" un "Muorys zemei".

Uz "Labāko sniegumu literatūrā" pretendē: Anita Ločmele (Danskovīte) ar lugu izlasi "Komedejas "Ontans i Anne"", Anita Mileika ar dzejas krājumu "mūžīgā nepārtikusī stirna", Ilze Keiša ar grāmatu "Muns laiks", Ineta Atpile-Jugane ar dzejoļu krājumu bērniem "Otkon giunu sapynus" un Ligija Purinaša ar dzeju, uz "Labāko izdevuma/grāmatas" titulu - Luisa Kerola grāmatas "Alise Breinumu zemē" tulkojums latgaliešu valodā, Anitas Ločmeles (Danskovītes) lugu izlase "Komedejas "Ontans i Anne"", Anitas Mileikas dzejas krājums "mūžīgā nepārtikusī stirna", dzejas un foto albums "Latgales sirdspuksti", Latviešu valodas izlokšņu audio paraugu izdevums "Viena zeme, vieni ļaudis, nav vienāda valodiņa".

Balvas pretendenti nominācijā "Radio hits" un "Par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā" tiks paziņoti, tuvojoties pasākumam. Otro gadu tiks pasniegta balva arī nominācijā "Par latgaliešu kultūras popularizēšanu Latvijā un pasaulē".

Balvu saņēmēji tiks paziņoti svinīgā ceremonijā 2016. gada 28. februārī, pasniedzot tās jau astoto reizi. "Boņuks" ir vienīgā balva, kas īpaši izceļ un godina sasniegumus latgaliešu kultūras dzīvē.

Ik gadu Latgaliešu kultūras gada balvas pasniegšanas ceremonijā satiekas aktīvākie ļaudis, kuru darbības, dzīves aicinājuma un rosīšanās lauks ir latgaliešu kultūra vai ar to saistītas nozares. Katru gadu balvu pasniegšanas ceremonija tiek kuplināta ar latgaliskiem muzikāliem priekšnesumiem vai pērnā gada spilgtākajiem uzvedumiem. 2016. gada 28. februārī ceremonijas pirmajā daļā būs iespēja otro reizi piedzīvot festivālā "ORGANismi" tapušo muzikālo uzvedumu "Saule. Bērni. Rainis", bet otrajā daļā būs svinīga balvu pasniegšana. Uz apbalvošanas ceremoniju klātienē ir gaidīts ikviens interesents.

Latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks" mērķis ir veicināt latgaliešu kultūrvides saglabāšanu un attīstību, kā arī apkopot un godināt spilgtākos un nozīmīgākos sasniegumus latgaliešu kultūrā pagājušā gada griezumā. Balvas aizsācēji 2008. gadā bija biedrības "Kukuži" un "Latgolys producentu grupa", 2013. gadā balvas organizēšanu pārņēma Latgales vēstniecība "Gors". 2015. gada balvai pretendentu pieteikumi tiek pieņemti 19 nominācijās, kas skar sabiedrisko aktivitāšu, mūzikas un literatūras sfēras.

Pērn balvas par paveikto, sasniegumiem vai aktivitāti latgaliešu kultūrā 2014. gadā saņēma rakstniece Inga Ābele par romānu "Klūgu mūks", dziesminieks Kārlis Kazāks, mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks, literāte Ilze Sperga, Viestura Kairiša dokumentālā filma "Pelikāns tuksnesī", komponists Rihards Dubra, grupas "Bez PVN", "Dabasu durovys", "Laimas muzykanti", "Elektrofolk" un citi, bet balva par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūrā tika pasniegta žurnālistei Marutai Latkovskai.

Latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks 2015" norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Kultūras ministrija, Rēzeknes pilsētas dome un Latgales reģiona pašvaldības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!