Foto: F64
Pēc aptuveni mēnesi ilguša pieteikšanas un izvirzīšanas laika Normunda Naumaņa biedrība publiskojusi pirmo teātra un citu mākslu kritiķa Naumaņa vārdā nosauktās Gada balvas kritikā nominantu sarakstu. Balvai izvirzīta Anda Baklāne, Jegors Jerohomovičs, Inese Lūsiņa, Silvija Radzobe, Santa Remere, Edīte Tišheizere, Vilnis Vējš un Margarita Zieda.

"Žūrijas locekļi ne vien izvērtēja pieteiktos ieteikumus, bet arī izmantoja iespēju izvirzīt savus favorītus. Atlasot spilgtākos un mūsu kritērijiem atbilstošākos no gandrīz 30 ieteiktajiem, nolēmām nominēt astoņus, kā svarīgāko atzīmējot kritiķa 2015. gadā paveiktā darba nopietnību, intensitāti, redzesloka plašumu un profesionālo kvalitāti.

Katrs no izvirzītajiem būtu cienīgs saņemt Normunda Naumaņa vārdā nosaukto Gada balvu kritikā, taču uzvarētājs šogad būs tikai viens. Kurš - to mēs paši vēl nezinām, gala balsojums notiks īsi pirms "NN nakts", kas norisināsies 2016. gada 11. janvārī Jaunajā Rīgas teātrī un balvas saņēmējs tiks nosaukts pasākuma laikā," stāsta žūrijas komisijas priekšsēdētājs, rakstnieks, filozofs un portāla "Satori.lv" redaktors Ilmārs Šlāpins

Pirmās "NN nakts" programmā būs Normunda Naumaņa eseju lasījumi ar Gunu Zariņu, Daci Eversu, Ināru Slucku, Kasparu Znotiņu, Juri Žagaru un Vladislava Nastavševa klavieru improvizācijas; saruna ar režisoru Alvi Hermani par kritisko domāšanu un domāšanu vispār; sarunas ar kritiķiem, kā arī Jāņa Šipkēvica jeb Shipsea uzstāšanās "Tīrās skaņas kritika". "NN nakts" radošajā komandā ir Dmitrijs Petrenko, Monika Pormale, Andrejs Žagars.

Balvai varēja pieteikt autorus, kas aizvadītā gada laikā darbojušies teātra, kino, literatūras, mūzikas, vizuālās mākslas, arhitektūras un dejas mākslas kritikas jomā. Godalgas mērķis ir rosināt kritisko domāšanu, kā arī atbalstīt un veicināt kritikas kvalitāti Latvijā. Izskatot pieteikumus, tika vērtēta kritiķu spēja ne vien analizēt mākslas darba kvalitātes, jauno un izcilo nošķirt no viduvējībām un neveiksmēm, bet arī prasme konkrēto mākslas notikumu aplūkot plašākā kultūrvēsturiskā un mūsdienu mākslas kontekstā. Galvenās balvas apjoms - 1000 eiro.

Balva tiks pasniegta 11. janvārī pasākumā "NN nakts", kas plkst. 21 sāksies Jaunajā Rīgas teātrī. Pieteikumus izvērtēja un balvas laureātus noskaidroja žūrija, kuras priekšsēdētājs ir interneta žurnāla "Satori.lv" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins un kurā darbojas Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības " Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, tulkotāja un publiciste Ieva Lešinska-Geibere, Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" māslinieciskā producente un muzikoloģe Baiba Kurpniece, publicists Valdis Ābols un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Normunda Naumaņa biedrība ir dibināta 2015. gada 19. februārī, un tās dibinātāji ir rakstnieki Andra Neiburga, Pauls Bankovskis, tulkotāja un publiciste Ieva Lešinska-Geibere, aktieris Ģirts Krūmiņš, mākslinieki Sarmīte Māliņa un Andris Breže, Latvijas Jaunā teātra institūta valdes priekšsēdētāja Gundega Laiviņa, Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis, Valmieras drāmas teātra direktore Evita Sniedze, Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, komponists un dziedātājs Jānis Šipkēvics, Latvija Nacionālā simfoniskā orķestra direktore Indra Lūkina, Nacionālā Kino centra direktore Dita Rietuma u.c. Biedrības valdes priekšsēdētāja ir Sarmīte Ēlerte.

Biedrības mērķis ir izcilā teātra un kino kritiķa, publicista Normunda Naumaņa radošā mantojuma popularizēšana, kritiskās domāšanas veicināšana Latvijā un kultūras vērtību popularizēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!