Foto: LETA

Šobrīd tiek atjaunotas garumzīmes uz uzrakstiem "Rīga", tādējādi izbeidzot "sirsniņu sāgu", kuras laikā uz mākslinieka Valda Celma 1980. gadā radītajiem objektiem parādījās sirsniņas gan Rīgas, gan Latvijas karogu krāsās.

Kā portālam "Delfi" paskaidroja Rīgas domes Satiksmes departamenta Direktora biroja Projektu vadītāja Ilze Dišlere, sirsniņas bijušas tikai svētku noformējums. "Mēs jau iepriekš teicām, ka tās ir tikai uz svētku laiku, bet tiks noņemtas, kad svētki beigsies," skaidroja Dišlere.

Sirsniņas uz garumzīmju vietā gan parādījās stipri agrāk un raisīja pat politiskas diskusijas. Iesaistījās arī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija, kura atzina uzrakstu "Rīga" par valsts nozīmes kultūrvēsturisku mākslas vērtību un atbalstīja tā iekļaušanu valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Šo statusu objekti gan vēl nav ieguvuši, jo atklājušies juridiski šķēršļi sakarā ar Garkalnes novadā esošo zīmi. Tās vietā esot paredzēta apbūve.

"Tas, vai zīme kļūs par valsts aizsargājamu kultūras pieminekli, ir atkarīgs no Kultūras ministres gala lēmuma. Līdz tam inspekcija 30 dienas gaida arī pašvaldības viedokli, kuru tai jāuzklausa, taču tas nav tai saistošs," iepriekš portālam Delfi skaidroja inspekcijas priekšnieks Juris Dambis.

Viņš tobrīd norādīja, ka pēc uzraksta iekļaušanas valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, Rīgas domei būs jāatjauno skulptūras oriģinālais izskats, uz burta "i" atjaunojot oriģinālo garumzīmi un noņemot tur esošo sirsniņu.

Savukārt, ja pieminekļa apsaimniekotājiem vēl kādreiz radīsies vēlme izmainīt uzraksta izskatu, tas atkal būs jāsaskaņo ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju. Dambis vienlaikus norādīja, ka šāda atļauja visticamāk netiks dota.

Tāpat piemineklim būšot noteikta aizsardzības zona 50 metru rādiusā ap to. Tā paredz, ka šajā attālumā no visiem skatupunktiem uz objektu jānodrošina netraucēta vizuālā pieejamība. Līdz ar to aizliegti arī jebkādi mēģinājumi uzrakstu pārveidot, piemēram, tam aizkarinot kaut ko priekšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!