Foto: Mihails Ignats, aerolatvija.lv
Latvijas Nacionālo operu (LNO) iepriekšējā vadība "jaunajiem saimniekiem" nodod izcilā finanšu stāvoklī – nav neviena ilgtermiņa parāda un ieņēmumu plāns ik mēnesi ir izpildīts, medijiem nosūtītā vēstulē apgalvo LNO bijušais finanšu direktors Normunds Matutis.

Viņš skaidro, ka pēdējos divos gadus līdz ar veiksmīgajām izrādēm, biļešu pārdošanas rezultātiem un sponsoru atbalstu LNO ieņēmumi un peļņa ir palielinājusies. Tā šogad pirmajos deviņos mēnešos provizoriskā peļņa esot 240 tūkstoši latu, kas ir divas reizes vairāk nekā šādā pašā periodā pērn. Līdz ar finanšu stabilizāciju, iepriekšējā vadība esot vienojusies ar LNO arodbiedrībām, ka no 2014.gada 1.janvāra operas darbiniekiem – māksliniekiem, dejotājiem, koristiem, skatuves darbiniekiem un citiem – algas paaugstinās par 15%.

"Kad pirms 14 gadiem stājos LNO finanšu direktora amatā, tai bija divu miljonu latu parāds. Tagad ar lepnumu varēju nodot visas lietas jaunajai finanšu direktorei, jo situācija ir ne vien stabilizēta, bet ar pozitīvu tendenci. Nenoliedzami tas ir bijis komandas darbs un šo rezultātu nebūtu iespējams sasniegt bez Andreja Žagara vēriena un mērķtiecības," pauž Matutis.

Matutis savu aiziešanu pamato ar jaunās valdes radīto saspīlējumu starp darbiniekiem un līdzšinējo LNO vadību, acīmredzamo neuzticēšanos, kā arī neprofesionalitāti sadarbībā ar sponsoriem. Viņš uzsver, ka būtisku LNO ieņēmumu daļu veido sponsoru atbalsts – līdz šim šī sadarbība ir bijusi ļoti veiksmīga un cieņpilna. "Tikai no jaunās valdes būs atkarīgs, kā attiecības izvērtīsies turpmāk. Diemžēl līdzšinējās metodes vieš bažas," skaidroja Matutis.

Bijušais finanšu direktors pauž neizpratni arī par jaunās vadības rīcību, publiski kritizējot līdzšinējā operas direktora lēmumus par mākslinieku honorāriem. "Medijos izskanējusi informācija par it kā dāsnajiem honorāriem māksliniekiem. Manuprāt, pirms par to runāt vajadzētu izprast, ka izrādes iestudē līdz pat vienam gadam. Ja summas sadala pa 12 mēnešiem un vēl atrēķina noteiktos nodokļus, tad nemaz tik daudz pāri nepaliek. Tāpat, pirms teikt, ka honorāri ir bijuši pārmērīgi lieli, vajadzētu atrast mērauklu, ar ko salīdzināt, jo Eiropā šīs summas ir lielākas," uzsvēra Matutis.

Jau ziņots, ka augusta beigās kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība, NA) iecēla jaunu operas valdi, ārpus tās atstājot līdzšinējo operas direktoru Andreju Žagaru. Vēlāk no amata atlaida pašu ministri, taču viņas lēmumi palika spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!