Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Audiovizuālajā lasītavā sākta jauna, regulāra iniciatīva "Normunda Naumaņa draugi lasa, skatās, klausās" ar mērķi katru mēnesi papildināt Naumaņa grāmatplauktu. Tāpat Naumaņa "Gada balvas mākslas kritikā" žūrija izsludinājusi veicināšanas godalgu jaunajam kritiķim, ziņo Naumaņa biedrības pārstāvji.

Pasākumu sērijā "Normunda Naumaņa draugi lasa, skatās, klausās" pirmā, iesakot noskatīties Alehandro Gonsalesa Injaritu "oskaroto" filmu "Cilvēks, kurš izdzīvoja" ("The Revenant"), kā arī režisora agākās filmas, domās dalījās kino zinātniece un kritiķe, Nacionālā kinocentra direktore Dita Rietuma.

Rietuma pasākumā stāstīja, ka gatavošanās ASV Kinoakadēmijas balvas jeb "Oskara" pasniegšanas cermonijai "prognožu izteikšana, viedokļu salīdzināšana – tā vairāk nekā divdesmit gadu garumā mums ar Normundu bija ierasta "saspēle". Otro gadu šīs prognozes izspēlēju vienatnē, joprojām laikrakstā "Diena", kur Normunds rakstīja visu mūžu. Prognozēt ir kļuvis garlaicīgāk, trūkst saspēles asuma un ķīvēšanās par favorītiem, kuri mums mēdza arī atšķirties."

Latvijas Nacionālā bibliotēkas Audiovizuālajā lasītavā ir pieejamas Alehandro Gonsalesa Injaritu agrāk uzņemtās filmas. Naumaņa grāmatplaukts ir arī papildināts ar nelielu grāmatu izlasi par "Oskara" balvas vēsturi.

Normunda Naumaņa personīgās bibliotēkas grāmatplauktu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja šī gada 7. janvārī. Tajā atrodamas teātra zinātnes grāmatas, režisoru un aktieru apceres un biogrāfijas. Tāpat grāmatplauktā ir Latvijas un ārzemju teātra izrāžu programmas, mākslu un stila žurnāli, sarakste, kartiņas, personīgie priekšmeti.

Naumaņa Gada balva mākslas kritikā

Gan Gada balvai mākslas kritikā, gan veicināšanas balvai jaunajam kritiķim var pieteikt autorus, kas aizvadītā gada laikā darbojušies teātra, kino, literatūras, mūzikas, vizuālās mākslas, arhitektūras un dejas mākslas kritikas jomā. Godalgu mērķis ir rosināt kritisko domāšanu, kā arī atbalstīt un veicināt kritikas kvalitāti Latvijā. Izskatot pieteikumus, tiks vērtēta kritiķu spēja ne vien analizēt mākslas darba kvalitātes, jauno un izcilo nošķirt no viduvējībām un neveiksmēm, bet arī prasme konkrēto mākslas notikumu aplūkot plašākā kultūrvēsturiskā un mūsdienu mākslas kontekstā.

Gada balvai un jaunā kritiķa veicināšanas balvai var pieteikt recenzijas, kas publiskotas laikā no 2015. gada 1.decembra līdz 2016. gada 1. decembrim. Izvirzīt pretendentus balvām varēs ikviens interesents, pieteikumus nosūtot elektroniski uz Normunda Naumaņa biedrības norādītu epastu un pieteikumam pievienojot rakstisku pamatojumu. Izvirzot pretendentu jaunā kritiķa balvai, jāpievieno arī trīs kandidāta recenzijas, kuras publicētas laika posmā no 2015. gada 1. decembra līdz 2016. gada 1. decembrim, kā arī kandidāta CV.

Naumaņa "Gada balvas mākslas kritikā" žūrijā darbojas interneta žurnāla "Satori.lv" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins (žūrijas priekšsēdētājs), Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības " Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, tulkotāja un publiciste Ieva Lešinska-Geibere, Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā producente un muzikoloģe Baiba Kurpniece, publicists Valdis Ābols, Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte, kā arī pirmās Gada balvas ieguvējs Vilnis Vējš.

Gada balvu mākslas kritikā ir izveidojusi Naumaņa biedrība, un to atbalsta vadošais tehnoloģiju lokalizācijas uzņēmums Baltijā "Tilde" un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Normunda Naumaņa biedrība ir dibināta 2015. gada 19. februārī, tās dibinātāji ir rakstnieki Andra Neiburga, Pauls Bankovskis, tulkotāja un publiciste Ieva Lešinska-Geibere, aktieris Ģirts Krūmiņš, mākslinieki Sarmīte Māliņa un Andris Breže, Latvijas Jaunā teātra institūta valdes priekšsēdētāja Gundega Laiviņa, Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis, Valmieras drāmas teātra direktore Evita Sniedze, Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, komponists un dziedātājs Jānis Šipkēvics, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra direktore Indra Lūkina, Nacionālā Kino centra direktore Dita Rietuma u.c. Biedrības valdes priekšsēdētāja ir Sarmīte Ēlerte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!