Foto: AP/Scanpix
Ikoniskā fotogrāfija, kurā ģeniālais fiziķis redzams ar izbāztu mēli un ko rotā Einšteina paraksts, pārdota par 125 tūkstošiem dolāru.

Fotogrāfiju 1951. gada 14. martā uzņēmis "United Press International" (UPI) fotogrāfs Artūrs Sasse (Arthur Sasse) pēc Einšteina 72. dzimšanas dienas svinībām Prinstonas klubā, Ņujorkā. Sasse centās panākt, lai Einšteins viņam uzsmaidītu, taču fiziķis tā vietā izlēma savilkt seju muļķīgā grimasē.

Šī fotogrāfija kļuvusi par vienu no populārākajiem jebkad uzņemtajiem Einšteina attēliem. Pašam Einšteinam šī fotogrāfija tik ļoti patikusi, ka viņš pieprasījis no UPI deviņus eksemplārus privātai lietošanai, pēcāk parakstītas tās dāvājot draugiem, raksta ārvalstu mediji.

Vienu no šīm fotogrāfijām pārdeva izsolē 2009. gada jūnijā par 74 324 dolāriem, padarot to par dārgāko Einšteina fotogrāfiju pasaulē.

Līdzšinējo rekordu nu ir pārspējusi nesenajā izsolē pārdotā fotogrāfija. Tās sākuma cena bija 100 tūkstoši dolāru. Izsolē piedalījās viens solītājs, kurš kopā ar pircēja nodevu to ieguva savā īpašumā par 125 tūkstošiem dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!