28. oktobrī Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics un Starptautisko Siguldas opermūzikas svētku organizators Dainis Kalns parakstīja līgumu par XXII Starptautisko Siguldas opermūzikas svētku organizēšanu Siguldas pilsdrupās 2014. gadā no 1. līdz 3. augustam, kas vienlaikus būs viens no lielajiem notikumiem "Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014" projektā, kurā Sigulda ir Rīgas oficiālā partnere.

Parakstot līgumu, abas iesaistītās puses pauda gandarījumu par sadarbību un gaidāmajiem Siguldas Opermūzikas svētkiem. "Daiņa Kalna rīkotie Siguldas Opermūzikas svētki ar īpašo auru apveltītajā Siguldas gleznainajā ainavā ir viens no Latvijas klasiskās mūzikas gada notikumiem, tādēļ man ir liels gandarījums, ka šo svētku tradīcija Siguldā tiek turpināta," parakstot līgumu, atzina Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

Šogad Opermūzikas svētki iezīmē jaunu pagrieziena punktu savā 21 gada pastāvēšanas laikā. Svētku ilggadīgais organizators Dainis Kalns ir piedāvājis Siguldas novada pašvaldībai jaunu sadarbības modeli.

Līdzšinējā sadarbības modelī pašvaldība bija šo svētku atbalstītāja, bet galvenā organizatore bija biedrība "Siguldas Opermūzikas svētki". Jaunais sadarbības modelis būs balstīts uz abpusēju sadarbību: Dainis Kalns rada un realizē svētku māksliniecisko koncepciju, kas ietver radošās grupas un izpildītāju komplektēšanu. Siguldas novada pašvaldība uzņemas atbildību par finansējumu, mārketinga pasākumiem, organizāciju un norisi. Dainis Kalns šo notikumu vērtē tā: "Man būs mazāk stresa, bet lielāka atbildība, lai attaisnotu partnera uzticību."

XXII Starptautiskie Siguldas opermūzikas svētki joprojām saglabās savu pamatstruktūru. Svētki tiks atklāti piektdienā, 1. augustā, pulksten 19 Siguldas Jaunās pils pagalmā ar ieskaņas koncertu. Sestdienā, 2. augustā, pulksten 15 plānota izrāde bērniem.

Kā katru gadu, arī 2014. gadā svētku organizatori piedāvās operas izrādi Siguldas pilsdrupu estrādē. Sestdien, 2. augustā, pulksten 21 operas cienītājiem tiks piedāvāts Žorža Bizē operas "Karmena" oriģināliestudējums. Dainis Kalns ir parūpējies, lai galveno lomu atveidotāju pulkā būtu izcila pasaules operas solistu buķete: Klementīne Margaine (Francija), Pjērs Īvs Pivo (Francija), Filipe Do (Francija). Klausītājus priecēs arī Latvijas labākie solisti: Juris Ādamsons, Olga Jakovļeva, Krišjānis Norvelis, Andris Lapiņš, Kalvis Kalniņš un citi pasaulē atpazīstami operdziedātāji.

Pie diriģenta pults – skatītāju un kritiķu augsi novērtētais Vladimirs Kiradžijevs, režisors Edmunds Freibergs, scenogrāfs Aigars Ozoliņš, kostīmu mākslinieces Ieva Kundziņa, kormeistars - Gatis Langenfelds.

Programmā paredzēts arī garīgās mūzikas koncerts Siguldas evaņģēliski luteriskajā baznīcā 3. augustā pulksten 13.

Svētku noslēgumā 3. augustā pulksten 17 klausītāji varēs baudīt vērienīgu Galā koncertu, kurā pēc izveseļošanās skatītāji varēs dzirdēt baritonu Vitorio Viteli (Itālija), pasaulē iemīļotā Ino Tamaru (Gruzija). Savu izcilo daudzpusību koncertā demonstrēs abi francūži – Filipe Do un Pjērs Īvs Privo. Šogad gatavojam īpašu pārsteigumu dedzīgiem operas cienītājiem, kuru atklāsim pēc līguma noslēgšanas.

Biļetes uz Siguldas Opermūzikas svētku pasākumiem varēs iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā un Siguldas novada Kultūras centra biļešu kasē. Siguldas novadā deklarēto iedzīvotāju ID karšu īpašniekiem Siguldas novada Kultūras centrā būs iespēja iegādāties biļetes ar atlaidēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!