Foto: Andrejs Grants
2016. gada 11. janvārī plkst. 21 Jaunajā Rīgas teātrī notiks pirmā "NN nakts" un pirmo reizi tiks pasniegta kritiķa Normunda Naumaņa (1962 – 2014) vārdā nosauktā Gada balva mākslu kritikā. "NN nakts" būs ikgadējs notikums, kurā sastapsies mūzika, māksla, teātris, kino un kritiskā doma, stāsta pasākuma rīkotāji.

Pirmās "NN nakts" programmā būs Normunda Naumaņa eseju lasījumi ar Gunu Zariņu, Daci Eversu, Ināru Slucku, Kasparu Znotiņu, Juri Žagaru un Vladislava Nastavševa klavieru improvizācijas; saruna ar režisoru Alvi Hermani par kritisko domāšanu un domāšanu vispār; sarunas ar kritiķiem, kā arī Jāņa Šipkēvica uzstāšanās "Tīrās skaņas kritika". "NN nakts" radošajā komandā ir Dmitrijs Petrenko, Monika Pormale un Andrejs Žagars.

"Es ļoti ceru, ka kritikas balva veicinās starpdisciplinaritāti Latvijas mākslas telpā," saka pasākuma režisors Dmitrijs Petrenko. "Ir svarīgi izcelt žanru daudzveidību, kā arī kritikas daudzveidību. Balvai būtu jāveicina arī kritikas prestižs un sabiedrības izpratne par kritiku kā profesiju, kā arī par kritisko domāšanu kopumā.

Es gribu ticēt, ka pirmais šāda veida pasākums pierādīs, ka kritikas pasaule Latvijā ir daudz plašāka, daudz komplicētāka. Iespējams, tas veicinās arī profesionālo problēmu risināšanu. Tāpēc arī pašu pasākumu veidosim žanriski dažādu, lai izceltu kritikas kā profesijas intelektuālo un radošo daudzveidību."

Biļešu tirdzniecība uz "NN nakti" sāksies 2015. gada 10. decembrī. Biļetes pieejamas Jaunā Rīgas teātra kasē un internetā, to cena: 5,00; 7,00 un 10,00 eiro.

Normunda Naumaņa vārdā nosaukto Gada balvu kritikā ir nodibinājusi Normunda Naumaņa biedrība. To atbalsta Latvijas Nacionālā bibliotēka. Galvenās balvas apjoms 1000 eiro.

"Normunds Naumanis ir piemērs un simbols tam, kā kultūras kritika var rosināt tālāku diskusiju," saka interneta portāla "Satori.lv" redaktors un Gada balvas kritikā žūrijas priekšsēdētājs Ilmārs Šlāpins.

"Kultūra pastāv un attīstās sarunā. Kultūras kritika ir daļa no sarunas par notikumiem un mākslas faktiem, kas padara to par ļoti svarīgu un neatņemamu kultūras procesu sastāvdaļu. Vērtējot, apspriežot un pievēršot uzmanību kultūras kritiķu veikumam, mēs uzturam dzīvu arī mākslas, literatūras, kino, teātra un citu kultūras notikumu ietekmi uz sabiedrību, nacionālo pašapziņu un nacionālas valsts izaugsmi. Šī iemesla dēļ es ceru, ka balva par spilgtāko veikumu kultūras kritikas jomā būs nozīmīgs solis nacionālās kultūras attīstībā," stāsta Šlāpins.

Pirmajai Gada balvai kritikā var pieteikt autorus, kas aizvadītā gada laikā darbojušies teātra, kino, literatūras, mūzikas, vizuālās mākslas, arhitektūras un dejas mākslas kritikas jomā un publicējuši kritikas laikā no 2014. gada 1. decembra līdz 2015. gada 1. decembrim. Pieteikumu iesūtīšana - līdz 20. decembrim.

Balvas kandidātus, pievienojot argumentācijas vēstuli, var pieteikt, rakstot uz elektroniskā pasta adresi: kritikas.balva@gmail.com, vai Normunda Naumaņa biedrības "Facebook" lapā.

Balvas ieguvēju izraudzīsies žūrija: interneta žurnāla "Satori.lv" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins, Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, tulkotāja un publiciste Ieva Lešinska-Geibere, Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, publicists Valdis Ābols un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

"NN nakti" organizē Normunda Naumaņa biedrība, kas dibināta 2015. gada 19. februārī, tās dibinātāji ir rakstnieki Andra Neiburga, Pauls Bankovskis, tulkotāja un publiciste Ieva Lešinska-Geibere, aktieris Ģirts Krūmiņš, mākslinieki Sarmīte Māliņa un Andris Breže, Latvijas Jaunā teātra institūta valdes priekšsēdētāja Gundega Laiviņa, Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis, Valmieras drāmas teātra direktore Evita Sniedze, Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, komponists un dziedātājs Jānis Šipkēvics, Latvija Nacionālā simfoniskā orķestra direktore Indra Lūkina, Nacionālā Kino centra direktore Dita Rietuma un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!