Foto: DELFI
Pēc piektdienas notikumiem izstādē-akcija "Disidents", kas jau raisījusi asas diskusijas, rīkotāji lēmuši Muzeju naktī izstādi neatklāt, portālu "Delfi" informēja rīkotāji.

Kā informē izstādes-akcijas "Disidents" veidotāji, piektdien fiziski ietekmēti divi mākslinieki, kuri tobrīd uzraudzījuši ekspozīciju. Piektdienas incidentā daļēji tika iznīcināta viena no izstādes mākslinieka SOME 1 instalācijām.

"Finansiālu apsvērumu dēļ, izstādē nespējam nodrošināt apmeklētāju drošību un veikt nepieciešamos drošības pasākumus pret vakardien izteiktajiem mutiskajiem draudiem, tāpēc šodien 16.maijā izstāde-akcija būs slēgta," teikts paziņojumā. "Ar patiesu sarūgtinājumu par radušos situāciju, kad mākslas izstādei piedaloties Eiropas muzeju naktī, būtu jānodrošina apmeklētāji ar drošības pasākumiem, mēs atvainojamies mūsu kā prezidējošas Eiropas valsts mākslas izstādes-akcijas "Disidents" vārdā visiem, kas vēlējas apmeklēt mūs 16. maijā, muzeju naktī, jo apmeklētāju drošība mums ir svarīga."

Par tālāko ekspozīcijas atvēršanu vai neatvēršanu rīkotāji sola informēt pēc visu lietu un notikumu noskaidrošanas.

"Pārmetumus par "spaisu" un citām negācijām uztveram ar humoru. Nožēlojami, ka Rīgas mērs atļāvies paust savu viedokli ironizējot par problēmu, kura iepriekš skārusi daudzas ģimenes saistībā ar legālajām narkotikām. Mūsuprāt, politika un negācijas ir jānodala, kad runa ir par jebkuras mākslas izpausmēm un veidiem," bilst rīkotāji.

Tikmēr mākslinieks SOME1 skaidrojis savu darbu, kas radījis ažiotāžu Rīgas domē, Krievijas vēstniecībā un apmeklētājos. "Mākslas instalācija "Disidents" pamatideja ir finansiālās jeb materiālās pasaules glorificēšana indivīda ikdienā. Nepārtrauktā procesā, tiecoties progresu uztvert kā materialitātes triumfu un aizvien mazāk, domājot un redzot pasauli caur garīgo atvērtību, indivīds nonāk līdz pārliecībai par vienīgo, patieso, augstāko spēku - naudu, jeb finansiālo baudu. Nauda šai gadījumā ir simboliski atveidota kā krusts, kur pie tā piesistā figūra ir domāta - biznesmenis. Instalācijas ansamblis ietver sevī 3 āmurus un 30 kg naglu, atainojot to kā sērijveida procesu, kurā šie finansiālās baudas upuri ir tik ikdienišķi. Tādejādi, apspēlējot šo paradoksu, kurā indivīda tiekšanās uz progresu caur materiālām vērtībām būtībā viņu paralizē un noved pie regresa."

"Pēc notikušajiem incidentiem, kuros ir saņemti draudi, gan bijusi fiziska izrēķināšanās ar izstādes māksliniekiem, gan arī mana mākslas darba iznīcināšana - ir radījusi manī šoku un neizpratni par mākslas uztveri un vispārējiem demokrātiskiem uzskatiem, ņemot vērā, ka izstādes koncepcija nav veidota politiskā vai radikālā virzienā, bet tieši pretēji kā garīgi māksliniecisks vēstījums, kas pieļauj bezgalīgas skatītāja interpretāciju iespējas," notikušo komentē mākslinieks. "Es personīgi atvainojos tiem, kas pārprata instalācijā pausto vēstījumu un atveidotās figūras sejas vaibstos saskatīja līdzību ar kaimiņvalsts prezidentu Vladimiru Putinu vai kādu citu sev tuvu cilvēku. Krustā sistās figūras seja ir veidota vadoties pēc kādas manas paziņas sejas līdzības (45 gadus vecs biznesmenis no Itālijas)."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!