Foto: F64
Skulptūru "Pērtiķis Sems", kas kopš Rīgas tēlniecības kvadriennāles 2016. gada rudenī līdz šim bija aplūkojama Kronvalda parkā, pārvietos uz izklaides parku bērniem "Avārijas brigāde" Lēdmanes pagastā, portālam "Delfi" pavēstīja Tēlniecības kvadriennāles rīkotāji.

Laikmetīgās tēlniecības festivāls "Tēlniecības kvadriennāle Rīga", kas aizsācies, 1972. gadā, pilsētā notiek reizi četros gados, un pagājušajā rudenī, no 10. septembra līdz 28. oktobrim, pilsētā pulcēja 24 starptautiskus māksliniekus. Festivāls norisinājās Vāgnera zālē un Rīgas pilsētvidē. Publiskajā telpā, atbilstoši saskaņojumiem, tika izstādīti septiņi dažādu mākslinieku darbi, tajā skaitā arī Kronvalda parkā esošais mākslinieka Denisa Prasolova pērtiķis-kosmonauts Sems.

Kā informē kvadriennāles rīkotāju pārstāve Kristiāna Kārkliņa, skulptūras saskaņojums ar atbildīgajiem dienestiem beidzās šā gada aprīlī, taču, ņemot vērā skulptūras popularitāti, pasākuma organizatori jau pavasarī uzrunājuši atbildīgās instances un vēlējušies to uzdāvināt pilsētai.

"Līdz pat rudenim norisinājās sarunas ar Rīgas pilsētu par iespēju skulptūrai palikt parkā vai atrast citu vietu Rīgā, taču vienoties neizdevās un šobrīd tā ir atradusi jaunas mājas, un tuvāko divu nedēļu laikā tiks pārvietota uz Avārijas brigādes parku," raksta Kārkliņa.

Skulptūras autors ir Pēterburgā dzīvojošais krievu mākslinieks Deniss Prasolovs. "Pērtiķis Sems" ir no darbu sērijas "Pirmā ekipāža" (2016). Tā ir Latvijā izgrebta, vairākkārt palielināta statujas kopija, kas piemērota izstādīšanai pilsētvidē. Darbu grupa ir veltījums kosmosa izpētē boja gājušajiem, kopā 42, dzīvniekiem.

Festivāla kurators, mākslinieks Aigars Bikše, kurš pašlaik uzturas mākslinieku rezidencē Japānā, saka: "Publiskā māksla veido tolerantu un atvērtu sabiedrību, tāpēc ir saprotams, ka jebkura aktivitāte publiskajā telpā saskarsies ar kritiku, taču svarīgi ir saprast, ka publiskās mākslas dažādās valodas ir mūsdienu rietumu pilsētu identitātes sastāvdaļa. Rīga ir skaista un daudzslāņaina pilsēta, tāpēc mēs uzskatām, ka būtiski ir pieņemt un ļaut notikt šai dažādībai, kas bagātina mūsu apkārtējo vidi. Esam saņēmuši daudz atzinības par Semu gan no vietējiem iedzīvotajiem, gan pilsētas viesiem. Palūkojoties sociālajos medijos, piemēram, "Instagram", ir redzama liela interese par objektu."

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā izskanēja informācija, ka Rīgas pašvaldības atbildīgajiem dienestiem joprojām nav izdevies vienoties ar māksliniekiem par Kronvalda parkā esošās instalācijas "Pērtiķis Sems" demontāžu.

Kā iepriekš paudis Rīgas domes Pieminekļu padomes vadītājs Ojārs Spārītis, skulptūra ir "vidi degradējošs elements". Spārītis skaidroja, ka šāda "dāvana" pilsētai nav vajadzīga un tās vidē neiederas un tā kā tā joprojām ir mākslinieku īpašums – tas ir viņu uzdevums to demontēt.

Spārītis skaidroja, ka, ja pašvaldība patvaļīgi demontēs pērtiķi Semu, mākslinieki varētu to nosaukt par vandalismu. Turklāt tas prasītu tērēt pašvaldības finanšu līdzekļus, kas šajā situācijā nav viņu pienākums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!