Foto: LETA

Leģendārā balerīna Maija Pļisecka, kura mūžībā aizgāja 2. maijā, pirms nāves izteikusi vēlēšanos tikt kremētai. Viņas pīšļi kādreiz kopā ar viņas vīra - komponista Rodiona Ščedrina pīšļiem tiks izkaisīti virs Krievijas.

Kā vēsta Krievijas plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz Krievijas Lielā teātra ģenerāldirektoru Vladimiru Urinu, Pļisecka testamentā norādījusi: "Mana pēdējā griba ir tāda - mūsu ķermeņus pēc nāves jāsadedzina. Kad aizies tas, kurš no mums būs nodzīvojis ilgāk vai, ja mirsim vienā laikā, mūsu pīšļus jāsavieno un jāizkaisa pār Krieviju".

Pļisecka dzimusi 1925. gada 20. novembrī Maskavā. Viņa bijusi Lielā teātra soliste un saņēmusi PSRS tautas mākslinieces titulu. Viņa tiek uzskatīta par vienu no izcilākajām 20.gadsimta baletdejotājām.

Pļiseckas māte dzimusi Lietuvā. Ik gadu pasaulslavenā balerīna kopā ar savu dzīvesdraugu devās uz Traķiem. Savulaik māksliniece atzinusi, ka tā ir labākā vieta darbam, kur ļoti daudzus no saviem darbiem radījis arī viņas vīrs komponists Ščedrins.

1991. gadā Pļisecka un Ščedrins saņēma Lietuvas pilsonību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!