Foto: Reuters/Scanpix/LETA
"Oskara" balvas laureāts kinorežisors Romāns Polaņskis nodēvējis kustību #MeToo par "kolektīvu histēriju" un "pilnīgu liekulību".

Polaņskis šādu viedokli paudis intervijā Polijas žurnālam "Newsweek Polska" pāris dienas pirms tam, kad ASV Kino mākslas un zinātnes akadēmija izslēdza viņu no akadēmijas locekļu saraksta, kā pamatojumu minot 1977.gada lietu par nepilngadīgas meitenes pavešanu.

Intervija "Newsweek Polska" tika publiskota tikai šonedēļ.

Polaņskis sacīja, ka visi cenšas pieslieties #MeToo kustībai aiz bailēm, un salīdzināja to ar Ziemeļkorejas publiskajām sērām par saviem mūžībā aizgājušajiem līderiem, kas ir tik intensīvas, ka nevar neizraisīt smieklus.

#MeToo kustība pret seksuālo uzmākšanos un vardarbību sākās Holivudā pēc ietekmīgajam producentam Hārvijam Vainstainam izteiktiem pārmetumiem par seksuālu uzmākšanos.

1977. gadā Polaņskis, kuram tolaik bija 43 gadi, ASV tika apsūdzēts tolaik 13 gadus vecās Samantas Geimeres pavešanā. Vienojoties ar prokuratūru par vairāku apsūdzības punktu atcelšanu, tostarp par apsūdzības atcelšanu izvarošanā, sazāļošanā un netiklu darbību veikšanā ar mazgadīgo, režisors atzina vainu nelikumīgās seksuālās attiecībās.

1978. gadā neilgi pirms gaidāmās sprieduma pasludināšanas Polaņskis aizbēga no ASV uz Franciju, baidoties, ka tiesnesis neievēros noslēgto vienošanos un piespriedīs viņam pilnu sodu. Kopš tā laika Polaņskis bēguļo no ASV tiesu sistēmas un pārsvarā dzīvojis Parīzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!