Foto: LETA

Grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā kropļos konkurenci un aicina izvērtēt samazinātās PVN 12% likmes piemērošanu visiem kultūras pasākumu rīkotājiem, kas nozīmētu vienādu konkurences apstākļu saglabāšanu nozarē kopumā, norāda festivāla "Positivus" rīkotājs Ģirts Majors.

Atbildot "Positivus" iesniegumam, Konkurences padome atzinusi, ka plānotais likumprojekts par 21% PVN piemērošanu tikai privātiem uzņēmējiem pieļauj nepamatoti nevienlīdzīgu attieksmi un potenciālu konkurences deformēšanu. Konkurences padome ir aicinājusi Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju rast tādu risinājumu, kas noteiktu vienotu regulējumu visiem kultūras pasākumiem un to organizatoriem, portālu "Delfi" informē koncertaģentūras "Positivus Music" pārstāvji.

Saeima 3. novembrī konceptuāli pieņēma 2016. gada budžeta likumprojektu paketi, kurā iekļauts arī likumprojekts “Grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā”, kas paredz noteikt PVN 21% apmērā privāto uzņēmēju rīkoto koncertu, teātra un cirka izrāžu ieejas biļetēm, kamēr valsts un pašvaldību uzņēmumi un citi likumā īpaši noteikti rīkotāji varēs turpināt nepiemērot PVN.

Šī gada septembrī, reaģējot uz likumprojektā paredzētām normām, "Positivus" festivāla organizētāji vērsās ar iesniegumu Konkurences padomē, lūdzot izvērtēt likumprojektā paredzētā ietekmi uz vienlīdzīgu konkurenci tirgū. Konkurences padome nosūtījusi Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai vēstuli, kurā norādīts, ka likumprojekts pieļauj nepamatoti nevienlīdzīgu attieksmi, kā rezultātā var tikt deformēta konkurence, un aicinājusi rast risinājumus, kas nosaka vienotu regulējumu kultūras pasākumiem, izslēdzot jebkādas diskriminēšanas un interpretēšanas iespējas, informē "Positivus Music" pārstāvji.

"Latvijas nelielajā kultūras pasākumu tirgū valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības tieši konkurē ar privātajiem komersantiem, saņemot dotācijas un nodrošinātu infrastruktūru, tādējādi esot krietni labākās pozīcijās. Pēc PVN grozījumu pieņemšanas privātie komersanti atradīsies neapskaužami nevienlīdzīgā situācijā, jo viņu rīkoto pasākumu biļetes būs dārgākas PVN 21% dēļ nodokļa piemērošanas, kamēr publiskā sektora rīkotie koncerti varēs nepiemērot PVN.

Pasākumu apmeklētājiem tas nozīmēs to, ka uz privāto uzņēmēju rīkotiem pasākumiem būs dārgākas ieejas biļetes. Pastāv iespēja, ka varētu samazināties arī pasākumu skaits, tai skaitā lielu ārzemju mākslinieku koncerti Latvijā varētu nenotikt," norāda "Positivus" festivāla rīkotājs Ģirts Majors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!