Foto: LETA

Trešdien, 8. janvārī, Eiropas kultūras galvaspilsētas gada patrons, Valsts prezidents Andris Bērziņš, tiekoties ar kultūras ministri Daci Melbārdi, Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu un "Rīga 2014" projektu veidotājiem, pateicās par ieguldīto darbu un uzsvēra daudzu iesaistīto pušu apņēmību, kopīgi strādājot, izveidot spēcīgu "Rīga 2014" programmu.

"Sākoties 2014.gadam, starptautisko institūciju vēstījumos bija labi redzams, ka Rīgas kļūšana par Eiropas kultūras galvaspilsētu ir nozīmīgs šī gada notikums," pauda prezidents.

"Katrs ir varējis parādīt to, ko ir gribējis. Tik daudzi radoši cilvēki ir pierādījuši, ka spēj strādāt kopā un virzīties uz priekšu. Tas Latvijā ir retums, taču svarīgs mūsu virzībai. Kultūra ir Latvijas valsts pamatā. Šajā laikā Rīgu apmeklēs daudzi tūristi, un viņi redzēs, ka esam senas kultūras zeme un, ka uz mums var paļauties," sacīja Bērziņš.

Uzrunājot klātesošos, kultūras ministre atgādināja par Eiropas kultūras galvaspilsētas gada titula nozīmi, uzsverot, ka šī ir iespēja apliecināt Eiropas kopīgās vērtības un savu kultūras identitāti atbilstoši Eiropas Savienības devīzei "Vienoti daudzveidībā". "Kultūrai šis ir iespēju laiks. Iespēja celt savu pašapziņu un lepoties ar Latvijas zvaigznēm, kas spilgti atmirdz pasaules kultūras sasniegumu zvaigznājā," teica kultūras ministre. Ministre izteica atzinību, ka "Rīga 2014" programmā pasaules mēroga notikumi mīsies ar iedzīvotāju iniciatīvas projektiem.

"Ņemot vērā ieguldīto darbu, varam iztikt bez veiksmes, bet ar veiksmi būtu vēl labāk," novēlēja Ušakovs. Viņš sacīja, ka Rīga parādīs, ko var paveikt bez lieliem naudas līdzekļiem, ja ir mērķis un komanda. Kopumā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada notikumu tapšanā līdzdarbojušies vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku.

"Rīga 2014" programmu veido vairāk nekā divi simti notikumu dažādos mākslas un kultūras žanros. Vērienīga un daudzveidīga Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšana norisināsies no 17. Līdz 19. janvārim ar pasākumiem Rīgā un oficiālajā partnerpilsētā Sigulda.

"Šobrīd sākas ražas laiks no lauka, ko gandrīz piecu gadu garumā esam aruši un kopuši. Rīga 2014 notikumi veidoti uzdrīkstoties darītu vairāk un citādāk, lai pārsteigtu un raisītu prieku," sacīja nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle. "Šis gads mums pašiem apliecinās, ka Rīga ir bijusi un ir kultūras galvaspilsēta, ka tā ir skaistākā pasaules pilsēta."

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē Nodibinājums "Rīga 2014" sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!