Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas feministiskā pankgrupa "Pussy Riot" uzsākusi sešu nedēļu gatavošanos teatrālai performancei "Saatchi" galerijā Londonā ar nosaukumu "Inside Pussy Riot" ("Pussy Riot iekšpusē").

Pēc teju diviem Krievijas cietumā pavadītiem gadiem par "reliģiska naida motivētu huligānismu" aktīviste Nadežda Tolokoņņikova pievērsusies sociālajam taisnīgumam un cietumu reformai. "Mēs esam veikušas nelikumīgas darbības," viņa atklāj "artnet News", "un darīsim to vēl, taču esam nolēmušas meklēt citus auditorijas iesaistīšanas veidus."

Jaunais uzvedums, kas top kopā ar Londonas teātra trupu "Les Enfants Terribles", attīsta Tolokoņņikovas 2016. gada uzrunu "Art Basel" mākslas izstādē Maiami, kurā viņa iedrošināja skatītājus "meklēt vai radīt alternatīvas" tradicionālajiem mākslas mijiedarbības veidiem.

Runājot par jauno projektu, Tolokoņņikova atklāj, ka ideja šovam radusies pēc "Les Enfants Terrible" interaktīvā uzveduma "Alises piedzīvojumi pazemē" ("Alice's Adventures Underground") noskatīšanās. "Es aizdomājos par to, kā būtu, ja mēs apvienotu interaktīvo teātri ar mūsu politiskā aktīvisma pieeju."

Pēc tam Tolokoņņikova uzsāka trīs mēnešus ilgo uzveduma plānošanu ar auditorijas iesaistīšanu. Paredzēts, ka skatītāji tā laikā tiks sadalīti mazās grupās un pret viņiem izturēsies kā pret Krievijas politiskajiem disidentiem, proti, viņus arestēs un vedīs no tiesas prāvas uz vieninieku kamerām.

Lai finansētu uzvedumu, Tolokoņņikova vēršas pie sabiedrības ar "Kickstarter" kampaņu, kas turpināsies līdz 4. augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!