Foto: DELFI

Finanšu ministrijas (FM) priekšlikums noteikt pienākumu veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI jeb sociālo nodokli) no autoratlīdzības, piemēram, žurnālistu un citu autoru gadījumā ir nedemokrātisks, biznesa portālam "Nozare.lv" atzinis Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Jānis Jurkāns.


Viņš atzīmē, ka šis priekšlikums ir veids, kā valdībai norobežoties no mākslas, kultūras un radošo profesiju darbinieku problēmām. "Vismaz divas trešdaļas no rakstnieku savienības biedriem ir pensijas vecumā. Turklāt šo grupu tāda priekšlikuma ieviešana skars visvairāk, jo tā ir ļoti neaizsargāta."

Jurkāns skaidro, ka, piemēram, jaunie rakstnieki vēl kaut kā spēj rast dažādus veidus, kā nodrošināt sev papildienākumus un iztiku, bet pensijas vecumā esošajiem rakstniekiem var būt diezgan grūti veikt kādas papilddarbības, lai nodrošinātu sev iztiku.

Rakstnieku savienības priekšsēdētājs arī min kādu piemēru. "Pieņemsim, ka rakstnieka ienākumi no autoratlīdzības gada laikā ir 1000 lati, kas nozīmē, ka mēnesī rakstnieks jau saņem mazāk par 100 latiem. Taču, ja viņam būs jāmaksā vēl VSAOI, tas nozīmē, ka viņa jau tā niecīgie ienākumi saruks."

Jurkāns arī aicina valdības ministrus pārdomāt vēlreiz šāda priekšlikuma attiecināšanu uz visām darbinieku grupām, kas saņem autoratlīdzību. "Radošās industrijas ir ļoti atšķirīga un specifiska darbības joma, jo, piemēram, rakstniekam iedvesma nevar būt uz pasūtījumu, kad kādam to sagribas. Pirms šāda priekšlikuma ieviešanas ir jāapsver diferencēta pieeja."

Kā ziņots, 13.augustā pēc valdības sēdes slēgtās daļas FM informēja, ka ministri konceptuāli atbalstījuši vairākus priekšlikumus valsts budžeta ieņēmumus palielinošiem pasākumiem. Cita starpā paredzēts noteikt pienākumu veikt VSAOI no autoratlīdzības, piemēram, žurnālistiem un citiem autoriem.

Izvēles iespēju - maksāt vai nemaksāt šo nodokli - ministrija vēlas saglabāt tikai attiecībā uz pasīva veida ienākumu no autoratlīdzības, piemēram, maksājumam par tiesībām tulkot darbu, par tiesībām izplatīt darbu un līdzīgos gadījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!