Foto: F64

Šogad saulgriežos - 21. un 22. jūnijā – Rīgā, Mežaparkā notiks pasākums "Rīga 2014 saulgrieži", kas Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā divu dienu garumā aicinās svinēt saules svētkus, izdzīvojot gan latviešu saulgriežu tradīcijas un rituālus,  gan iepazīstot senas un mūsdienīgas saulgriežu tradīcijas citviet pasaulē.

Vasaras saulgrieži jeb visgarākā diena un visīsākā nakts tiek svinēti ne tikai Latvijā. Šos svētkus svin visapkārt pasaulei, un katrā zemē tos dēvē atšķirīgi - Jāņu diena, Johannestag, Alban Heflin, Alben Heruin, Feast of Epona, Feill-Sheathain, Litha, Sankthansaften, Midsummer`s Eve, Sonnwend, Thing-Tide, Vestalia.  Astronomiskie vasaras saulgrieži, 21. jūnijs, ziemeļu puslodē iezīmē vasaras vidu - dienu, kad saule uzsāk savu ceļu pretī rudenim. Pēc vasaras saulgriežiem dienas kļūst īsākas, bet naktis - garākas. Tradicionāli vasaras saulgriežus dažādas tautas svinējušas no 20. līdz 26. jūnijam.
 
21. un 22. jūnijā, Mežaparkā, pasākuma "Rīga 2014 saulgrieži" ietvaros norisināsies iespaidīgs deju uzvedums "Lec, saulīte!", "Pasaules Saulgriežu festivālā" mūziķi no visas pasaules rādīs savu radošo un mūsdienīgo redzējumu Saulgriežu vai Saules svētku svinēšanai, Latvijas un citu valstu alu varēs degustēt "Pasaules alus parādē", amatniekus un tirgotājus pulcēs "Rīgas saulgriežu gadatirgus", kā arī notiks daudzas citas radošas un izklaidējošas aktivitātes visai ģimenei. "Rīga 2014 saulgrieži" noslēgsies ar saulgriežu sadejošanos un sadziedāšanos visas nakts garumā ballē "Rīga griežas dejā". "Rīga 2014 saulgrieži" būs Rīgas, kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada, saulgriežu kulminācijas pasākums.

Portāls "Delfi" piedāvā pasākuma programmu. 

'Rīgas Saulgriežu gadatirgus'

No plkst. 12 līdz 22 Mežaparka Centrālajā alejā - "Rīgas Saulgriežu gadatirgus".

Programmā: dažādi amatnieku izstrādājumi, gardumi, jāņu siers un alus, piedalās: amatnieki, meistari un dabas produktu tirgotāji no visas Latvijas, ieeja: bez maksas.

Mežaparka alejā "Rīgas Saulgriežu gadatirgus" plašajā darinājumu klāstā sirdij tīkamāko varēs atrast ikviens gadatirgus apmeklētājs - gan tie, kam cieņā amatnieku darinājumi, gan tie, kam sirdij tuvāki dažādi gardumi un dabas produkti. 

Uz "Rīgas Saulgriežu gadatirgu" ir aicināts ikviens, kas vēlas aplūkot un iegādāties Latvijas amatnieku un tirgotāju piedāvātos labumus, kā arī ikviens, kas vēlas jau laicīgi sākt gatavoties un sajust Līgo svētku noskaņu. Gadatirgus apmeklētājiem būs iespēja iegādāties dažādus amatnieku darinājumus - koka izstrādājumus, adījumus, galda spēles, kalumus, pinumus, kā arī māla un stikla izstrādājumus. Tos, kuri vairāk mīl lasīt, gaidīs plašs iespieddarbu klāsts - sākot no žurnāliem un beidzot ar pastkartītēm un ģeogrāfiskajām kartēm. Gardēžiem, savukārt, kā jau gadatirgos ierasts, būs iespēja iegādāties augstākā labuma gardumus - zivis, lauku gaļas izstrādājumus, neiztiks arī bez tradicionālā jāņu siera un vēl daudz citiem gardumiem.

'Pasaules alus parāde'

No plkst. 12 līdz Mežaparka Lielās estrādes teritorijā - "Pasaules alus parāde". Programmā: dažādu Latvijas, Eiropas un pasaules alus šķirņu iepazīšana, degustācijas, konkursi, piedalās: Latvijas alus ražotāji, tirgotāji un importētāji, ieeja: bez maksas.

Latvieši ir plaši zināmi kā izcili alus brūvētāji - mūsu miestiņu zina un slavē tuvu un tālu aiz Latvijas robežām. Bet vai mūsu alus ir smeķīgāks par citiem Eiropas un pasaules aliem? "Rīga 2014 saulgriežu" laikā Mežaparka Lielās estrādes teritorijā notiks "Pasaules alus parāde" - pasākums, kurā būs iespējams pagaršot un salīdzināt daudzas un dažādas alus šķirnes no Latvijas, Eiropas un pasaules. Daļa no šīm šķirnēm būs latviešiem jau labi zināmas un iecienītas alus šķirnes, daļa - pazīstama tikai īstenam alus gardēdim. "Pasaules alus parādē" alus brūveri, tirgitāji un krodzinieki varēs dalīties savā pieredzē par gardākajām alus šķirnēm, skatītāji varēs degustēt un balsot, bet visam pāri valdīs alus galveno svētku - saulgriežu noskaņa. 

Lai būtu iespējams nobaudīt daudzās alus markas, alus būs pieejams arī "degustācijas" izmērā. 

'Pasaules saulgriežu festivāls'

No plkst. 12 - 21 pļaviņā pie Mežaparka Lielās estrādes - "Pasaules saulgriežu festivāls". Programmā: saules dziesmas, dejas un rituāli, dažādu valstu tradicionālo ēdienu gatavošanas meistarklases, vainagu pīšanas radošās darbnīcas, piedalās: folkloras kopas "Kokle", "Laiksne" un "Oglīte" (Latvija), Brēmenes koris "Bremer RathsChor" (Vācija), folkloras grupa "Tarbatu" (Igaunija), Foscani folkloras ansamblis "Tara Vrancei" (Vrancea County, Rumānija), tradicionālās mūzikas grupa "Tanec" (Maķedonija), Tbilisi džeza ansamblis "Tbilisi Big-Band" (Gruzija), Tato Marenko (Tato Marenco) un "via 40" (Kolumbija), ieeja: bez maksas.

Pasaules saulgriežu festivāla" dalībnieki piedāvās savu radošo, mūsdienīgo redzējumu dažādu tautu Saulgriežu vai Saules svētku svinēšanai - impulsu seno tradīciju izzināšanai un līksmai kopā būšanai. Festivāla programmu veidos dziesmas, dejas un rituāli, sākot ar pašmāju un tuvāko kaimiņu skanīgākajiem līgotājiem, Rumānijas un Maķedonijas tautas tradīciju atspoguļojumu, līdz pat saulainajam Tbilisi džezam un Kolumbijas perkusiju ritmiem.

Festivālā būs iespējams apmeklēt dažādu valstu tradicionālo ēdienu  gatavošanas meistarklases, kurās izzināt neparastas garšas un gatavošanas noslēpumus, vērot  latviešu senās Jāņu siera siešanas tradīcijas un iesaistīties tā autentiskajā gatavošanas procesā, kā arī radošajās darbnīcās iemācīties pīt Līgo un Jāņu vainagus,  kopā ar Zāļu sievu gatavot īpašas Jāņu ziepes un latviskus mūzikas instrumentus.

Deju uzvedums 'Lec, saulīte!'

Plkst. 22 (ieeja no 20:00) Mežaparka Lielajā estrādē - deju uzvedums "Lec, saulīte!". Programmā: vērienīgs deju uzvedums - stāsts par cilvēku, kas nonāk ar rituāliem, tradīcijām un dabas spēkiem saistītos svētkos, piedalās: vairāki tūkstoši dejotāju no Rīgas un Latvijas labākajiem deju kolektīviem, kori, solisti, "Lec, saulīte!" orķestris un bungu un dūdu grupa "Auļi", biļetes: "Biļešu Serviss" kasēs un Rīga 2014 kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014".

Deju uzveduma "Lec, saulīte!" stāsta galvenā varone ir meitene, caur kuras tēlu uzvedumā tiks atklātas divas tematiskās līnijas - tradīcija un mīlestība. Aplīgošana, vainagu pīšana, māju un lopu pušķošana, ugunskuru kuršana, pirtī iešana, auglības skrējiens, buršanās, papardes zieda meklēšana un vēl citas tradīcijas apvij gada visīsāko nakti. Saulgrieži ir apliecinājums nācijas vitalitātei, savu pirmsākumu un sakņu apzināšanai - tieši tāpēc uzveduma pamatā ir stāsts, kuru dzirdot, redzot un izdzīvojot, ikviens uz brīdi nonāks gaismas daudzināšanas un tautas vitālo svētku rituālu pasaulē.

Mežaparka Lielās estrādes skatītāju laukums tiks pārvērsts par Jāņu kalnu, bet skatītāji izvietosies neparasti - Dziesmu svētku kopkora vietās. Uzvedumā skanēs īpaši šim nolūkam radīta mūzika. Uzveduma radošo grupu veido mākslinieciskais vadītājs Jānis Ērglis, režisors Elmārs Seņkovs, komponists Raimonds Tiguls, scenārija un tekstu autore Rasa Bugavičute, deju horeogrāfi Jānis Ērglis, Jānis Purviņš, Agris Daņiļevičs, scenogrāfs Reinis Suhanovs, tērpu māksliniece Evija Dāboliņa.

Deju uzvedums notiks 21. un 22.jūnijā Mežaparka Lielajā estrādē plkst.22 (ieeja no plkst.20), uz katru no uzvedumiem tirdzniecībā būs pieejami aptuveni 4000 biļešu. Biļešu cena iepriekšpārdošanā - no 10 līdz 35 eiro, biļetes pieejamas "Biļešu Servisa" kasēs un Rīga 2014 kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014" no 15.maija plkst.12. 

Nakts balle 'Rīga griežas dejā'

23. jūnijā no plkst. 1 Mežaparka Lielajā estrādē - nakts balle "Rīga griežas dejā". Programmā: sadejošanās un sadziedāšanās, skanot Latvijā iecienītam saulgriežu repertuāram un dažādām pasaules dejām populāru latviešu melodiju skaņās, piedalās: rīdzinieki, pilsētas viesi un muzikālā grupa Jura Vaivoda vadībā, biļetes: "Biļešu Serviss" kasēs un Rīga 2014 kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014".

Pasākums "Rīga 2014 saulgrieži" noslēgsies ar balli visas nakts garumā - Mežaparka Lielajā estrādē notiks sadejošanās un sadziedāšanās, skanot dziesmām un dejām no Latvijas, Eiropas un visas pasaules, pasākumā "Rīga griežas dejā". Mēs zinām un mākam dejas, ko dejojam Rīgā vai Latvijas novados, bet ko dejo brāļu valstīs - Igaunijā un Lietuvā? Kādos deju soļos griežas Eiropas valstīs, kādos - citās pasaules daļās? Un vai zinājāt ka visas pasaules dejas iespējams dejot zināmu un atpazīstamu latviešu melodiju pavadījumā?

Muzikālā vadītāja Jura Vaivoda, grupas un solistu pavadījumā visi "Rīga 2014 saulgriežu" dalībnieki un viesi, rīdzinieki un ciemiņi varēs izkustināt kājas pasaules deju soļos - ballē skanēs ne tikai Latvijā iecienītais saulgriežu repertuārs, bet arī grieķu sirtaki, spāņu flamenko, vācu polka, somu letkis un daudzas citas pasaules dejas populāru latviešu melodiju pavadījumā. Nakts balli varēs apmeklēt ikviens interesents un tā būs lielākajā nakts balle Mežaparka estrādē 2014. gadā. Fragmentus no nakts balles "Rīga griežas dejā" demonstrēs Latvijas Televīzija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!