Foto: Publicitātes foto

Ar amerikāņu zinātniskās fantastikas grāmatu autora, futurologa un mediju kritiķa Brūsa Stērlinga (Bruce Sterling) lekciju 13. septembrī pulksten 16.00, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā sāksies RIXC Mākslas un zinātnes festivāls, kam šogad dots nosaukums "Globālā kontrole".

Lekcijā Stērlings aplūkos digitālo mediju lomu un nākotni hibrīdkara apstākļos, analizējot mediju notikumus Ukrainā pēc Eiromaidana revolūcijas un piecu gadu garumā ilgušajām cīņām mediju telpā un uz zemes.

Atklāšanas programmā piedalīsies arī citi ievērojami vieslektori – biomākslas kurators Jenss Hauzers (Jens Hauser) aplūkos "zaļās" ekonomikas, domāšanas un dzīvesstila globālos izaicinājumus. Savukārt Bernhards Serekse (Bernhard Serexhe), mākslas vēsturnieks un viens no festivāla izstādes kuratoriem, iepazīstinās ar mākslas lomu "globālās kontroles" laikmetā un mākslinieku refleksijām par novērošanu un cenzūru digitālajā laikmetā.

Turpinājumā 13. septembrī pulksten 19.00 notiks izstādes "Globālā kontrole un cenzūra" atklāšana, kas tapusi sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā un ZKM Mediju mākslas centru Karlsrūē, Vācijā. Atklāšanas programmas ietvaros izstādes kuratori – Bernhards Serekse un Līvija Nolasko-Rožāsa vadīs ekskursiju izstādē un aicinās uz diskusiju par nepārtrauktās uzraudzības jautājumiem un cenzūras metodēm. Izstādē būs aplūkojami 33 gan starptautiski atzītu, gan jauno mākslinieku darbi no vairāk kā 13 valstīm, tajā skaitā no Latvijas.

Izstāde norisināsies Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu zālē pirmajā stāvā. Ieeja bez maksas.

Izstādi papildinās Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros organizētā starptautiskā konference "Open Fields" (OF2018), kas veltīta mākslas pētniecībai, zinātnei un digitālo tehnoloģiju nākotnei. 14. un 15. septembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Konferenču centrā pulcēsies ap 80 starptautisku dalībnieku no vairāk nekā 25 valstīm, lai risinātu "Globālās kontroles" jautājumus, aktualizējot trīs galveno tēmu lokus.

Pirmā tēma – "hibrīdkarš un viltus ziņas" ir īpaši svarīga Baltijas valstu neatkarības svinību gada kontekstā, kad mūsu medijos pieaug nepārtraukta "postpatiesības" propaganda, kā arī spriedze saistībā ar militārajām mācībām šajā reģionā. Tiks apspriesti arī "viltus ziņu" jautājumi un to sekas globālajā politikā, kā arī ietekme uz individuālajām valstīm. Otrā tēma attiecas uz "novērošanas un imersīvo tehnoloģiju" diskusiju; tā kā šodien mēs visi tiekam novēroti, gribētu apzināties gan apjomīgo "uzraudzības" mērogu, gan tā potenciālo "dziļumu" saistībā ar imersīvajām tiešsaistes tehnoloģijām. Un trešais ir "lielo datu un privātuma" jautājums, kas tiks apspriests no "datu politikas" skatpunkta; kāda ir mūsu sociālo mediju nākotne? Vai mēs varam justies droši par saviem datiem, ko šodien publicējam internetā? Un kā saglabāt trauslo uzticības robežu arī nākamajām paaudzēm?

Ne vien šīs, bet arī vēl daudzas citas aktuālas tēmas tiks risinātās un kritiski diskutētas šīgada RIXC festivāla "Globālā kontrole" konferencē un izstādē "Globālā kontrole un cenzūra". Festivāla ietvaros notiks arī vairāki satelītpasākumi – performances Tallinas ielas radošajā kvartālā, instalācijas RIXC Galerijā un skaņas mākslas intervences Ķemeru tīreļpurvā.

Festivāls norisināsies no 13. līdz 15. septembrim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un citviet. Vairāk informācijas un konferences reģistrācija – festivāla mājaslapā. Biļetes uz vieslekcijām un citiem festivāla pasākumiem varēs iegādāties – "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!