Foto: Publicitātes foto

Rīgā, galerijā "Centrs", no 2. līdz 14. septembrim būs aplūkojama izstāde "Aspazija/ Rainis: dumpiniece/ humānists. Divu latviešu dzejnieku stāsts".

Izstāde "Aspazija / Rainis: dumpiniece / humānists. Divu latviešu dzejnieku stāsts" vēsta par abiem dzejniekiem visas Eiropas attīstības kontekstā 19./20.gadsimta mijā, kad sabrūkot impērijām, daudzas nācijas sāka lolot valstiskas autonomijas cerības, gaisā virmoja idejas par vienotu Eiropu, dzima sociāldemokrātiskā kustība, arvien plašāku atsaucību guva sociālās vienlīdzības un sieviešu emancipācijas idejas.

Šajā laikā veidojās un attīstījās latviešu profesionālā literatūra, politiskā doma, izglītības sistēma. Aspazijas un Raiņa darbs kļuva par nozīmīgu latviešu nacionālās pašapziņas un kultūras pamatu. Viņu veikums ir atstājis dziļu iespaidu visu turpmāko paaudžu literātu darbībā, arī filozofijā, politiskajā kultūrā, pat ikdienas valodā - ar savu daiļradi un cittautu literatūras tulkojumiem Rainis latviešu valodā ieviesis un aktualizējis vairākus simtus vārdu, kas joprojām ir neatņemama latviešu literārās valodas sastāvdaļa.

Izstādes "Aspazija / Rainis: dumpiniece / humānists. Divu latviešu dzejnieku stāsts" koncepcijas un teksta autors ir rakstnieks Pauls Bankovskis, mākslinieks - Kaspars Perskis.

Iepriekš piesakoties pa tālruni 27162891, interesentiem izstādē tiks nodrošinātas bezmaksas ekskursijas, ko vadīs Memoriālo muzeju apvienības Raiņa un Aspazijas muzeja speciālisti.

Izstāde tapusi kā Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programmas sastāvdaļa, atzīmējot Raiņa un Aspazijas 150. jubileju. Līdz šim tā tikusi eksponēta UNESCO galvenajā mītnē Parīzē, Francijā, pēcāk tā bijusi skatāma Ļvivā, Ukrainā, V. un A.Vasņecovu Vjatkas mākslas muzejā Kirovā, Krievijā, kā arī Baltkrievijā - Jankas Kupalas Valsts literatūras muzejā Minskā un Vitebskas apgabala novadpētniecības muzejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!