Foto: DELFI
Otrdien, 5. novembrī, notiek "Rīgas Laika festivāla" vērienīgākais pasākums – Sergeja Prokofjeva kantātes "Oktobra revolūcijas 20. gadadienai" pirmatskaņojums Lielajā ģildē, Rīgas Biržas namā tiek uzsākta nedēļu ilga performance "Domātava", savukārt Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" notiks slavenā Pjotra Mamonova koncerts "Vectēvs Pjotrs un zaķi".

Postāls "Delfi" iepazīstina ar "Rīgas Laika" festivāla otrās dienas programmu.

Otrdien pulksten 11 - radošā darbnīca "Zemāk par ūdeni: minerālais stils" 
Kalnciema ielas kvartāla galerijā (latviešu valodā) 
Vada Uldis Tīrons
.

No pulksten 11 līdz 13 - diskusija "Thought and Building" Konferenču centrā "Citadele". Diskusijā piedalās Aleksandrs Rapaports, Markoss Novaks un Vladimirs Neilands.
 Sarunu vada Visvaldis Sarma.

Pulksten 14 - "Domātavas" atklāšana Mākslas muzeja "Rīgas Birža" ātrijā. 
"Domātava" darbosies līdz 9. novembrim Mākslas muzeja "Rīgas Birža" darba laikā.

Līdz pat 9. novembra vakaram festivāla viesi, dalībnieki un īpaši uzaicināti cilvēki "Domātavā" muzeja darba laikā domās par sev svarīgām lietām.

Ikvienam muzeja apmeklētājam būs iespēja padomāt kopā ar Uldi Tīronu, Danielu Pavļutu, Anniju Koenu Solalu, Aleksandru Rapoportu, Markosu Novaku un citiem.

Vēl precīzi nav zināms, kurš no domātājiem sēdēs "Domātavā" 5. novembrī pulksten 14, kad tā tiks svinīgi atklāta. Iespējams, ka tas būs Nils Ušakovs, iespējams, ka Uldis Tīrons, bet varbūt Zbigņevs Stankevičs vai Daniels Pavļuts.

Norises "Domātavā" visu festivāla laiku tiks translētas tiešajā ēterā festivāla mājas lapā www.rl20.lv

Pulksten 17 
Siegfried fotogrāfiju izstādes atklāšana festivāla ietvaros
Kaņepes Kultūras centrā. Piedalās autors.

Pulksten 18 - filma "Policisti un zagļi", Mario Moničelli, 1951 (109')
 kinoteātrī "K.Suns". Ievadlekcija - Aleksandrs Rapaports (30'). Biļetes nopērkamas kinoteātrī vai www.bezrindas.lv.

Pulksten 19 - festivāla atklāšanas koncerts, pirmatskaņojums Latvijā 
Sergeja Prokofjeva kantāte "Oktobra revolūcijas 20. gadadienai" 
Lielajā Ģildē.



Izpilda - Valsts Akadēmiskais koris Latvija un LNSO
. Diriģents - Normunds Šnē. Biļetes nopērkamas www.bilesparadize.lv.

"Mūzikas valoda ir pat Prokofjeva stilam neierasti asa, dramatiska, saspringta, tomēr brīžam atkāpjoties viņa nepārspējamā melodisma priekšā. Tikai Krievija varēja dāvāt pasaulei tādu ģēniju, un tikai Prokofjevs varēja savai mīļajai dzimtenei uzdāvināt šādu veltījumu, neslēpjot rūgtumu un vilšanos vērojot, par ko pārvēršas Krievija zem Staļina nežēlīgā papēža," stāsta Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra diriģents Normunds Šnē.

Sergeja Prokofjeva radītās "Kantātes Oktobra 20. gadadienai" avangardisms izpaužas kā mūzikas izteiksmes līdzekļu naturālisms, pat brutālisms.

Būtiskākā skaņdarba iezīme, kura arī cenzoram lika pieņemt lēmumu kantāti aizliegt, ir kantātes pārsteidzoši reālistiskā mūzikas valoda. Tā spilgti ilustrē revolūcijas notikumus, neko neizskaistinot un nepoetizējot.

"Es aicinu nākt un noklausīties Prokofjeva "Kantāti Oktobra 20. gadadienai", jo grūti pateikt, vai tuvāko 100 gadu laikā šāda iespēja vēl būs," uzsver Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra direktore Indra Lūkina.

Pulksten 22 - 
Pjotra Mamonova koncerts
 "Vectēvs Pjotrs un zaķi" Kultūras pilī "Ziemeļblāzma". Biļetes nopērkamas www.bilesuserviss.lv.

Pjotra Mamonova reliģiskie un garīgie meklējumi, aiziešana nomaļnieka dzīvē laukos, askētisms savienojumā ar cilvēka ķermenisko vājību un atkarību atzīšanu, minimālisms, kas brīžiem sliecas uz misticismu dzejā un mūzikā, absurda, sarkasma, simbolu un līdzību izmantošana - tas viss tuvina Mamonovu senai reliģisko ākstu un muļķīšu tradīcijai.

"Rīgas Laika festivāla" ietvaros Rīgā no 4. līdz 10. novembrim notiks vairāk kā 50 dažādi pasākumi, un tos ir aicināti apmeklēt visi, kas izrāda tieksmi domāt. Ar pilnu festivāla programmu var iepazīties interneta vietnē www.rl20.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!