Foto: LETA
Dziesmu svētku estrādi neizdosies pārbūvēt tik ilgi, kamēr Rīgas dome un valdība nespēs vienoties par šāda projekta finansēšanu, intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" atzinis par Mežaparka apsaimniekošanu atbildīgā pašvaldības uzņēmuma "Rīgas meži" valdes loceklis Andrejs Kondratjuks.

Viņš klāstījis, ka Mežaparka estrāde šobrīd ir vizuāli sakārtota, un lai gan, sākotnēji šķita, "ka brūk kopā estrādes labā spārna siena, bet izrādījās, ka ir tikai nekvalitatīvi uzlikts apmetums, un tagad tur viss ir sakārtots".

Viņš atgādinājis, ka 2008. gadā notika estrādes kapitālais remonts, lai tā varētu stāvēt vēl vismaz 20 gadus. Latvijas Būvnieku savienības slēdziens šogad bija, ka būve ir stabila un nekas nevienam tajā nedraud, iesakot katrus trīs četrus gadus veikt atkārtotu ekspertīzi.

Kondratjuks arī paudis, ka "estrādei jābūt kā pērlei zelta ietvarā, nevis pērlei nesakārtotā vidē", un šogad ir pieņemts Mežaparka lokālplānojums, un tādējādi ir iespēja runāt par visa parka attīstību. Viņaprāt, estrādei jābūt objektam, "kura finansēšana ir uzkrauta ne tikai uz Rīgas domes pleciem, jo tas ir valsts nozīmes kultūras piemineklis – kopā ar visu parku".

"Valstij vajadzētu rast kopīgu valodu ar pilsētu. Būtu ideāli, ja šādam objektam rastu iespēju piesaistīt Eiropas naudu, jo, kā zināms, Dziesmu svētki ir iekļauti UNESCO mantojuma sarakstā, bet tie nevar pastāvēt bez norises vietas. Šeit būtu jāpiestrādā pie finansējuma, tas jādara pilsētai kopā ar valsti," spriedis Kondratjuks.

Viņš atklājis, ka pēc pārbūves skatītāju zonu varēs palielināt līdz 45 vai pat 50 tūkstošiem sēdvietu vai 80 tūkstošiem stāvvietu un izveidot transformējamu jumtu. "Arhitekts Juris Poga jau ir izstrādājis estrādes pārbūves projektu, un to vajadzētu tikai nedaudz papildināt. Līdzšinējā projekta realizācijas izmaksas ir 16 miljoni latu, un domāju, ka manis minētais transformējamais jumts arī nebūs lēts. Viss atkarīgs no tā, kas turēs grožus, rīkojot konkursu un īstenojot šo ideju. Ja to darīs cilvēki ar augstiem ideāliem, kas domās nevis par savu politisko karjeru, bet gan konkrētās vietas attīstību, cenas varētu būt normālas. Taču, ja to darīs cilvēki, kas domā par savu politisko karjeru un ne tikai... Jūs taču saprotat, ko es domāju ar vārdiem "ne tikai"... Tad gan būs žēl!" paudis Kondratjuks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!