Foto: LETA
Šogad Rīgas svētku laikā, kas norisināsies no 14. augusta līdz 16. augustam, notiks vairāk nekā 80 dažādi pasākumi.

Informācijas centrs pie Laimas pulksteņa sāks darboties jau svētku pirmajā dienā, 14. augustā no plkst. 12. Sestdien, 15. augustā, centrā uzziņas un informāciju par svētku pasākumiem varēs saņemt jau no plkst. 10 rītā, un tas darbosies līdz pat svētku dienas izskaņai plkst. 23. Savukārt svētdien, 16. augustā, centra darba laiks būs no plkst. 10 līdz plkst. 19.

Informācijas centrs 11. novembra krastmalā 15. augustā darbosies no plkst. 12 līdz plkst. 23, bet svētdien – no plkst. 10 līdz plkst. 18 vakarā.

Informācijas centros ikviens svētku apmeklētājs varēs saņemt ne tikai svētku programmas un brošūras, bet arī atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem par svētku programmu, norišu vietām un dalībniekiem.

Pasākumu programma pieejama Rīgas svētku oficiālajā interneta vietnē www.rigassvetki.lv.

Portāls "Delfi" piedāvā Rīgas svētku kultūras pasākumu programmas izlasi. 

Pasākumi Spīķeru kvartālā

Foto: Publicitātes foto

15.augustā no plkst. 20 Spīķeru kvartālā risināsies "Riga Funk Fest" festivāls, kur vienkopus pulcēsies vairākas "funk" mūzikas apvienības. Klausītājiem būs iespēja izbaudīt koncertu, kas veltīts "funk" mūzikai - enerģētiski piepildītam mūzikas stilam, kas vieno "soul", "jazz" un "RnB". Katra no grupām - festivāla dalībniecēm - šim mūzikas stilam atradusi savu, īpašu pieeju, parādot žanra daudzšķautņainumu, savienojot to ar vairākiem citiem stiliem un eksperimentējot ar skanējumu. Šogad festivālā uzstāsies piecas pašmāju grupas - spilgtas šī žanra pārstāves, kā arī viesi no Lietuvas - grupa "Gin'Gas".

Savukārt 16. augustā Spīķeru kvartālā notiks folkfestivāls, kas apmeklētājiem piedāvās gan zināmu, gan mazāk pazīstamu grupu no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas muzikālo sniegumu. Festivālu ieskandinās koncertuzvedums bērniem "Kā zvēri Daugavu raka". Pēc koncertuzveduma iedzīvotājiem muzicēs pašmāju un ārzemju populāras folkmūzikas apvienības - "Iļģi", "Kokle", "Brāļi un māsas", kā arī "Malva & Kirsipu" (Igaunija) un folkloras grupa "Žemyna" (Lietuva) un citi mākslinieki.

Visas dienas garumā, no plkst. 12 līdz 18, svētku apmeklētājiem būs iespēja aplūkot senās Rīgas kuģus, kas atradīsies iepretī festivāla norises vietai Daugavā, Daugavas promenādes piestātnē. 

Ielu mūzikas diena

Foto: Publicitātes foto

Kā vēsta Rīgas svētku rīkotāji, jau piekto gadu pēc kārtas Rīgas pilsētas svētku un Ostas svētku laikā Rīga uz vienu dienu pārvēršas par ikvienam piemērotu dzīvās mūzikas centru. Ielu mūzikas diena, kas notiks 15. augustā no plkst. 12 līdz 21, ir brīdis, kad ikviens, kurš sevī jūt mūzikas brīvdomīgo elpu, tiek aicināts doties ielās - uzspēlēt, uzdziedāt, pārsteigt līdzcilvēkus un dalīties savās sajūtās, piepildot Rīgu ar ritmiem, balsīm un skaņām.

Ielu mūzikas dienā piedalās gan profesionāļi, gan amatieri, pārstāvot dažādus mūzikas stilus un žanrus, ieskaitot klasiku, blūzu, regeju, folkloru un dažādus alternatīvās mūzikas stilus. Tajā iesaistās bērni un pieaugušie, mūzikas mīļotāji no Latvijas un ārzemēm.

Norises vietas: Vecrīga, Bastejkalns, Berga Bazārs. 

Pasākumi Vērmanes dārzā

Foto: LETA

14., 15. un 16. augustā, liela daļa Rīgas svētku pasākumu norisināsies Vērmanes dārzā.

Vērmanes dārza estrāde, parka celiņi un laukumi pārtaps brīvdabas skatuvē, kur gan muzikāli priekšnesumi, gan izzinošas nodarbes būs veltītas Rīgas ostas 815.jubilejas svinībām.

Piektdien, 14.augustā, plkst. 20.30 Vērmanes dārza estrādē sāksies svētku ieskaņas koncerts "8150 sekundēs ap zemeslodi". Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga" svētkus piedāvā sākt kopā ar solistiem Aiju Vītoliņu, Ditu Lūriņu-Eglienu, Ievu Sutugovu, Andri Ludvigu, Mārtiņu Eglienu, Robertu Memmēnu un diriģentu Raiti Ašmani. Koncertā piedalīsies arī Rīgas Zelta koris Jāņa Ķirša vadībā. Muzikālās programmas idejas autore - mākslas doktore Ilona Breģe, horeogrāfs - Alberts Kivlenieks.

Katrai valstij, katrai ostai ir atšķirīgs dzīves ritms, mentalitāte, tādēļ mūzika stilistiski ir dažāda - no latviešu dziesmām par jūru, īru līnijdejām, neapolitāņu melodijām, līdz šansonetēm, kas skan Francijas ostās, latino valstu dejām un amerikāņu džezam.

15.augustā no plkst.12 līdz plkst.18 Vērmanes dārzā svētku apmeklētāji aicināti uz pasākumu visai ģimenei "Rīgasdārgumi", bet plkst.19 uz retrokoncertu "Ostas lustes".

Skatuves programma "Rīgas dārgumi" dienas pirmajā pusē piedāvās piedzīvojumiem bagātu, muzikālu ceļojumu pa Eiropu - viesoties Parīzē VEF Kultūras pils bērnu vokālā ansambļa "Momo" uzvedumā "Runcis Francis", pabūt Vīnē "Latvijas koncertu" izrādē "Šokolādes pasaka", kā arī sastapt Brēmenes muzikantus Latvijas Leļļu teātra brīvdabas izrādē un apgūt plašo dejas pasauli kopā ar deju grupu "Dzirnas".

Dienas otrajā pusē senās ostas valdzinājumu uzburs dūdu un bungu grupa "Auļi", bet koncertizrādi sniegs viduslaiku cirka trupa no Francijas "Entr'Act".

Sestdienas vakara noslēgumā retrokoncertā "Ostas lustes" izskanēs 20. gadsimta 20. un 30 gadu mūzika. Koncertā uzstāsies trīs mūziķu kolektīvi - "Sunny Groove Dixie" izpildījumā skanēs diksilenda klasika; labi zināmas jūras un jūrnieku ziņģes izdziedās vīru kopa "Vilki", bet koncerta noslēgumā sagaidāma "Bellaccord Tanzorchester" un aktiera Jura Jopes koncertizrāde "Rīga toreiz", kuras pamatā ir Marisa Vētras dzīvesstāsts pagājušā gadsimta 20.gaduRīgā un tā laika populārākās dziesmas.

16. augusts no plkst. 12 līdz plkst. 18 Vērmanes dārzā tiek pasludināts par Līvu dienu. Ikvienam interesentam būs iespēja sajust nelielu daļu šīs mūsu senču kultūras - izgaršot tradicionālos lībiešu ēdienus, ieklausīties lībiešu valodā, radošajā darbnīcā izveidot lībiešu seno rotu elementus, iegādāties amatniecības darinājumus. Viens no Līvu dienas galvenajiem notikumiem būs "Lībiešu dziedāšanas svētki", kuros piedalīsies kori un lībiešu ansambļi, piemēram, Rīgas kamerkoris "Ave Sol", jauniešu koris "Balsis", lībiešu ansamblis "Līvlist", folkloras draugu kopa "Skandinieki", Ventspils lībiešu ansamblis "Rāndalist" un citi.

15. un 16. augustā liela rosība valdīs arī pārējā Vērmanes dārza teritorijā. Sestdien grāmatu izdevēji pulcēsies "Grāmatu ielā", kur Latvijas izdevniecības iepazīstinās ar izdoto grāmatu klāstu. "Maizes iela" apmeklētājus vilinās ar atvesto un tikko ceptu gardumu smaržu no mini ceptuvītēm, bet Latvijas Universitātes ieceltais Zināšanu kapteinis brīvdabas zinātniskajā laboratorijā "Zināšanu pagalms" bērniem atklās aizraujošo zinātnes pasauli, akcentējot ostas un kuģniecības tematikai piesaistītus zinātniskos eksperimentus ar ūdeni un dažādu cita veida šķidrumu mijiedarbi, kā arī vēsturiskās zināšanas par jūrniecību, mezglu siešanu un citas praktiskas nodarbes.

Svētdien arī darbosies "Grāmatu iela", "Zināšanu pagalms" un būs "Lejaskurzemes lauku sēta pilsētā", kur varēs aplūkot mājdzīvniekus, doties izjādēs ar ponijiem, spēlēt tradicionālas lauku sētas spēles, nogaršot un iegādāties lauku labumus zemnieku tirdziņā.

Izstāde 'Latviskās dvēseles raksti'

Foto: LETA

Rīgas svētku laikā Rīgas Mākslas telpā apskatāma izstāde "Latviskās dvēseles raksti". 

Izstāde ir stāsts par Dziesmu svētku tradīcijas attīstību saistībā ar tautas pašapziņas veidošanos un tautas tērpu kā vienu no tautas pašapziņas izteiksmes formām.

Izstādi veido 24 novadu tautas tērpu vizuālas grupas. "Latviskās dvēseles raksti" atklājas gan audiovizuālajā noformējumā videoekrānos, gan īpašos skaņas risinājumos, kas gan vēsturiski, gan konceptuāli atspoguļo dziesmas un dejas nozīmi latviešu dzīves, laika un telpas uztverē. 

Izstādi organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Projekta vadītāja Linda Rubena, mākslinieks Jurģis Krāsons, satura koncepta autori - Valdis Celms un Toms Skābardis. Ekspozīcijas tapšanā palīdzējuši Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejs, Tukuma muzejs, Latvijas Banka un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Rīgas svētku dienās ieejas maksa izstāžu zālē - divi eiro.

Ielu cirka izrāde Doma laukumā

Foto: Publicitātes foto

"Oroboro" (L'Ouroboros) ir Francijas ielu cirka trupas "Entr'Act" krāšņa, muzikāla un dažādiem trikiem piesātināta ielu izrāde viduslaiku noskaņās, kas gadu gaitā priecējusi skatītājus daudzos Eiropas pilsētu vasaras festivālos.

Izrādes laikā ikviens apmeklētājs varēs klātienē redzēt un iepazīt dažādus viduslaikos populārus un mītiskus tēlus - faunus, elfus, burvjus, triku meistarus un jokdarus, kas ne vien rādīs savu veiklību un dažādus acīm neticamus "brīnumus", bet arī muzicēs, aicinot ikkatru iekļauties jautrā un pārsteigumu pilnā viduslaiku cirka piedzīvojumā.

Doma laukumā Francijas viduslaiku cirks norādītajos laikos ieradīsies pēc jautra un trikiem bagāta gājiena no Sv. Pētera baznīcas, dodoties pa Skārņu un Šķūņu ielām.

Rīgas Svētku viesi ir laipni aicināti klātienē noskatīties izrādi "Oroboro" (L'Ouroboros) sev piemērotākajā laikā 16. augustā:

  • 13:00 - 13:40;
  • 15:00 - 15:40;
  • 17:00 - 17:40.

Daugavas rokfestivāls un senās Rīgas kuģi

Foto: Publicitātes foto

Festivāls Daugavas krastā Spīķeros pulcēs gan zināmas, gan mazāk pazīstamas grupas no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas, bet to ieskandinās SIA "Latvijas koncerti" veidotais koncertuzvedums bērniem "Kā zvēri Daugavu raka". Tajā mazie apmeklētāji varēs iejusties latviešu tautas pasakā, kurā stāstīts par to, kā pēc Dieviņa vēlējuma zvēri, putni un zivis raka Daugavu. Pasaku mūzikā izstāstīs Ilga Reizniece (balss, vijole), Laima Jansone (kokle), Krišjānis Bremšs, (sitaminstrumenti), Andris Grunte (kontrabass), vokālās studijas "Knīpas un knauķi" mazie dziedātāji, kā arī Latvijas Universitātes deju ansambļa "Dancītis" mazie dejotāji. Mazie skatītāji un klausītāji tiksies ar putniem, zaķi un lapsu, lāci un vilcēniem, jo daudzi jau gribēs upi rakt. Taču ne visiem Daugavas racējiem darbiņš ies no rokas ... Muzikālajā uzvedumā mīsies dziesmas un dejas, bet kādā svarīgā brīdī arī klausītājiem būs jāpieliek savas balsis, lai Daugavu kopīgiem spēkiem  izraktu plašu un varenu.

Daugavas folkfestivālu turpinās postfolkloras grupas "Kokle", "Vecpilsētas dziedātāji", "Teikas Muzikanti", "Dārdi",  "Laiksne", "Žemyna" (Lietuva), "Malva & Kirsipu" (Igaunija), "Zari", "Rikši", muzikālā apvienība "KurpEja", projekts "Māsas un brāļi", postfolkloras grupa "Iļģi" un Rīgas Danču klubs.

12.00 Muzikāla pasaka: "Kā zvēri Daugavu raka"

13.00 Austra Pumpure un austrasbērni

13.20 "Kokle" tiek uzskatīta par vienu no vecākajiem folkloras ansambļiem Latvijā. Tā dibināta 1980. gadā kā bērnu folkloras kopa, bet gadu gaitā kļuvusi par jauniešu grupu un vienu no aktīvāk muzicējošajām folkloras grupām šobrīd Latvijā.

14.00 Grupa "Vecpilsētas dziedātāji" atskaņo oriģinālkompozīcijas, brīvi rotaļājoties ar latviešu folkloru, smeļoties tajā idejas arī dziesmu vārdiem. "Vecpilsētas dziedātāju" lielākais un spilgtākais piedzīvojums ir pašu aizsāktais postfolkloras festivāls "Gaviles".  Grupa lepojas ar pirmo izdoto blīvplati "Puzurs".

14.40 "Teikas Muzikanti" dzied, dejo, spēlē, izklaidē un priecē. Tās sastāvā spēlē  Jānis Feldmanis (akordeons), Katrīna Feldmane (vijole),  Kārlis Briņģis  (blokflautas, stabule, dūdas), Līna Sakārne (kokle, ukulele) Agate Rapa (mandolīna, bungas, vijole), Laila Rozena (bungas, kokle).

15.20 Postfolkloras grupa "Dārdi" ir astoņu radošu jauniešu apvienība, dibināta 2011. gada vasarā, jauniešiem kopīgi muzicējot Vecrīgas ielās.  "Dārdi" dzīvo līdzi laikam, savā repertuārā iekļaujot ne vien tradicionālo tautas mūziku, bet arī pašu veidotas tautas dziesmu aranžijas, tādejādi instrumentālajā izpildījumā nozīmīga loma ir ne vien kokles un dūdu skaņām, bet arī ģitārām, mandolīnai, čellam, kontrabasam, kā arī austrumnieciskiem sitamajiem instrumentiem.

16.00 Folkloras grupa "Laiksne" dibināta 1993. gadā, sanākot kopā jauniešiem no vairākām Rīgas augstskolām. "Laiksne" spēlē aranžētu tautas mūziku, melodijas un tekstus atrodot dažādu fokloras vācēju materiālos un pēc tam veidojot dziesmu apdares. Grupai iznākuši pieci mūzikas albumi: "Kyukova dzagyze" (2001), "Jāņu nakti zelta rasa" (2002), "Es jauna būdama" (2003), "Putra" (2010) un "Es čigāna meita biju" (2013).

16.40 Folkloras grupa "Žemyna" (Lietuva)

17.20 Postfolkloras grupa "Malva & Kirsipu" (Igaunija)

18.00 Postfolkloras grupa "Rikši" radusies 2011. gadā, pieciem Rēzeknes jauniešu folkloras kopas "Vīteri" dalībniekiem dodoties studiju gaitās uz Rīgu. Par galveno uzdevumu "Rikši" uzskata latgaliešu tradicionālās mūzikas popularizēšanu Latvijā, it īpaši, jauniešu vidū. Savā pastāvēšanas laikā grupa ir piedalījusies dažādos festivālos un pasākumos Latvijā, Lietuvā, Krievijā, Vācijā un Francijā, tāpat arī uzstājusies XXV Vispārējos Latviešu Dziesmu un deju svētkos un 2014. gadā izdevusi pirmo CD albumu "Pa pyrmam".

18.40 Muzikāla apvienība "KurpEja" iedvesmojusies no senās indiāņu parunas, ka, lai spriestu par otru cilvēku, vismaz jūdze ir jānostaigā viņa kurpēs. Muzikālās apvienības "KurpEja" mūziķi Ilze Grunte, Kristaps Krievs un Zane Šmite, brīvi improvizējot, iekāpj dažādās muzikālās kurpēs, ļaujoties radošam izpētes  un piedzīvojuma priekam.

19.10 Grupa "Zari" spēlē meditatīvu postfolku, kuru papildina ar daudzbalsīgu dziedāšanu. Grupas skanīgo bāzi veido sintezatori, akordeons, akustiskā ģitāra, pūšamie instrumenti un perkusijas. Grupas "Zari" dalībnieki meklē mūzikā un tautasdziesmās jaunas dimensijas, raksturīgākas mūsu laikmetam.

20.00 Muzikālā apvienība "Brāļi un māsas". Mūziķu apvienībā mūziku izpilda un aranžē Artis Orubs, Ilze Grunte, Andris Grunte, Edgars Kārklis un Kristīne Kārkle. Gadu gaitā mūziķi ir tikušies dažādos projektos, kur liela loma bijusi tautas un pasaules mūzikai mūsdienīgā interpretācijā. Šoreiz to papildina arī tas, ka Ilze un Andris, Kristīne un Edgars kopā muzicē ne tikai uz skatuves, bet kopš bērnības, jo ir brālis un māsa. Arī Artis. "Tā vienmēr ir īpaša sajūta muzicēt kopā ar cilvēkiem, kurus jūti, mīli, ar kuriem var runāt bez vārdiem, mūzikas valodā!"

20.50 Visiem zināmās postfolkloras grupas "Iļģi" izpildījumā skanēs latviešu tautas dziesmas grupas mūziķu apdarēs un tradicionālā danču mūzika, deju soļus visiem klātesošajiem ierādīs "Rīgas Danču kluba" dejotāji.

Programmu vadīs atraktīvais latgaliešu muzikants Ēriks Zeps.

12.00 - 18.00 Senās Rīgas kuģi

Festivāla norises ietvaros svētku  dalībniekiem un apmeklētājiem būs iespēja aplūkot senās Rīgas kuģus, kas atradīsies izvietoti iepretī festivāla norises vietai Daugavā, Daugavas promenādes piestātnē. Interesenti varēs iepazīties ar senajiem kuģiem "Pardus" un "Üxküll", kādus savos braucienos pa Daugavu un Baltijas jūru laika posmā no 8. līdz 12. gadsimtam izmantoja Baltijas reģiona seno cilšu iedzīvotāji, kā arī uzzināt vairāk par seno kuģotāju dzīvi informatīvajos stendos un improvizētajā seno kuģotāju apmetnē. Tiem, kuri būs piedalījušies Rīgas svētku organizatoru rīkotājā konkursā par senajiem kuģiem un atbildējuši pareizi uz jautājumiem, tiks dota iespēja doties izbraucienā ar seno vikingu kuģi "Nameisis".

Svētku kulminācija

Foto: LETA

 Rīgas svētkos, 15. augustā, šogad iedzīvotāji un pilsētas viesi būs gaidīti pasākumā "Labdien,Rīga!", lielkoncertā "Rīgas sirds" un aicināti uz krāšņu svētku uguņošanu, bet 16.augustā 11.novembra krastmalā apmeklētājus priecēs sarīkojums "Rīga dejo rokenrolu", informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde.

Svinot Rīgas ostas 815. gadadienu, 15. augustā no plkst. 12 līdz 23 ikvienam apmeklētājam 11.novembra krastmalā būs iespēja sajust laikmetu elpu no senatnes līdz pat mūsdienām. Lai izveidotu kolorītu, dažādiem gadsimtiem un laikmetiem raksturīgu noskaņu Rīgas ostā, no plkst. 12 iedzīvotāji gaidīti amatnieku tirdziņā "Rīgas osta laiku lokos". Pasākuma apmeklētāji varēs vērot arī moto spēkratu parādi "Rīga moto", kā arī sekot līdzi Latvijas Motoklubu asociācijas rīkotajām sacensībām "Rīgas kauss 2015" un tā apbalvošanas ceremonijai.

No plkst. 13 apmeklētājus priecēs mūziķu grupas "Jauno Jāņu orķestris", "Freaks on Floor" no Lietuvas, "Flame And The Rolltones", "I wear* Experiment" no Igaunijas, "Pressburger Klezmer Band" no Slovākijas, "Warshaw Village Band" no Polijas, "Otava Yo" no Krievijas un "ElektroFolk". Mūziķu sniegumu papildinās norises gan krastmalā, gan uz ūdens, kur būs vērojams motosporta kaskadieru cirka šovs "Motociklistu lode" no Krievijas un ūdens akrobātu šovs, kā arī jauno Latvijas dzejnieku, mūzikas un video multimediālā performance "Stāsti par Rīgu".

Rīgas svētku lielkoncerts "Rīgas sirds" 11.novembra krastmalā sāksies plkst. 21. Tajā kā sveiciens Rīgas ostai jubilejā skanēs mūsu tautas gadsimtos lolotā un sargātā vērtība - dziesmas. Koncertā varēs dzirdēt dažādu paaudžu Latvijas ievērojamāko mūzikas autoru skaņdarbus solistu Daumanta Kalniņa, Andra Ērgļa, Ievas Sutugovas, Aijas Vītoliņas, Ingusa Ulmaņa, Aigara Voitišķa, Edvīna Zariņa, Aijas Andrejevas, Gunāra Kalniņa, Ralfa Eilanda sniegumā. Koncertā piedalīsies arī grupa "Musiqq", Rīgas kamerkoris "Ave Sol", instrumentālā grupa Kristapa Krievkalna vadībā un koncerta muzikālās programmas idejas ģenerators un mākslinieciskais vadītājs - diriģents Romāns Vanags.

Koncertprogrammas noslēgumā rīdzinieki un pilsētas viesi varēs vērot krāšņu uguņošanu.

Savukārt 16. augustā svētku pasākumi krastmalā iesāksies ar abu Daugavas krastu iedzīvotāju vienojošajām un jau publikas atsaucību iemantojušām virves vilkšanas sacensībām, bet no plkst.13 ikviens aicināts ļauties rokenrola ritmiem. No sirds izdejoties aicinās grupas "Lucky 13 Brothers", "Maryann & The Tri-Tones" no Igaunijas, Pits Andersons un grupa "The Swamp Shakers", kā arī "Keksi & Big Band".

Līdztekus muzikālajiem priekšnesumiem krastmalā darbosies Latvijas lietišķās mākslas darinājumu un veselīgu gardumu tirdziņš "Rīgas osta laiku lokos".

Ar pasākumu programmu var iepazīties Rīgas svētku oficiālajā interneta vietnē "www.rigassvetki.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!