Foto: LETA
Šajā nedēļas nogalē, no 12. līdz 14. augustam, Rīgā ar plašu kultūras, mākslas un sporta pasākumu klāstu svinēs pilsētas 815. gadadienu. Šogad svētki noris kinomākslas zīmē, tāpēc lielākā daļa programmas veidota šajā tematikā.

Vērienīgākā svinību daļa norisināsies 11. novembra krastmalā un Vecrīgā, bet dažādi pasākumi gaidāmi arī pilsētas centrā un apkaimēs. Svētku kulminācijā, 13. augusta vakarā, pēc lielkoncerta "Kino gars", svinētājus iepriecinās uguņošana virs Daugavas, 11. novembra krastmalā.

Burāšanas virtuozi Daugavā, basketbola kaislības diennakts garumā pie Latvijas Nacionālās operas, piemiņas zīmes pirmajam kino seansam atklāšana, amatnieku tirdziņi, plašs svētku restorāns zem klajām debesīm Spīķeros, dažādi koncerti, brīvdabas kino seansi un iespēja pašam kļūt par jaunas filmas varoni – šie un vēl daudzi citi pasākumi trīs dienu garumā iepriecinās gan rīdziniekus, gan pilsētas viesus. Sagaidot Rīgas svētkus, piedāvājam pasākumu izlasi – odziņas, kas ļaus izbaudīt galvaspilsētas kinematogrāfiskās noskaņas, ne tikai lielos vērienīgos pasākumos, bet arī smalkās niansēs, turklāt daži no tiem aizvedīs uz attālākām pilsētas apkaimēm, ļaujot no cita skatpunkta iepazīt 815 gadus veco jubilāri.

Ar detalizētu svētku programmu var iepazīties Rīgas svētku oficiālajā interneta vietnē: www.rigassvetki.lv.

Grīziņkalna kino svētki 'Elpojiet dziļi'

Grīziņkalna apkaimē Rīgas svētkus sāks svinēt jau piektdien, 12. augustā, uz pasākumiem aicinot gan Koka ēku renovācijas centrā "Koka Rīga" (Krāsotāju ielā 12), gan Grīziņkalna filiālbibliotēkā (Alauksta ielā 10), gan Grīziņkalna parkā.

Jau no plkst. 14.00 mazie skatītāji aicināti "Koka Rīgas" namā skatīties filmu studijas "Dauka" animācijas filmas, piedalīties radošajā darbnīcā un plkst. 15.00 satikties ar zināmāko latviešu multenīšu autori Rozi Stiebru.

Grīziņkalna bibliotēkā būs aplūkojama izstādes par dzejnieka Viktora Kalniņa (Viks) un komponista Imanta Kalniņa daiļradi, plkst. 17.00 dzejnieku Viku varēs arī sastapt bibliotēkā, bet plkst. 18.00 – tikšanās ar grāmatas "Menuets" autori un grupas solisti Inesi Pabērzu.

Galvenie svētku notikumi gaidāmi Grīziņkalna parkā. No plkst. 20.00 grupas "Menuets" koncerts, Kino pikniks ar režisoru Rozes Stiebras un Rolanda Kalniņa, kā arī kino aktiera Paula Butkēviča piedalīšanos, Mazajiem skatītājiem tiks demonstrētas animācijas filmas "Zelta sietiņš" (1975) un "Zaķīšu pirtiņa" (1979), bet plkst. 22.10 varēs noskatīties Rolanda Kalniņa mākslas filmu "Elpojiet dziļi".

Rīga ielu muzikantu varā

Foto: Publicitātes foto

Rīgas svētkus šogad krāšņos īstie pilsētas karaļi – ielu muzikanti, jo jau sesto gadu pēc kārtas notiks "Ielu mūzikas diena". Klejojot pa Rīgu un izbaudot svētku atmosfēru, noteikti varēs sastapt kādu dziedātāju, dejotāju vai spēlmani. Zviedru vārtos, Bastejkalnā, Smilšu, Vaļņu, Kaļķa un Audēju ielā, kā arī pirmo reizi Rīdzenes ielā Galerijas Centrs telpās būs izvietotas Ielu mūzikas dienas skatuves, kopā pulcējot vairāk nekā 300 dalībniekus. Viņi papildinās Rīgas svētku atmosfēru ar dažādiem mūzikas žanriem un ritmiem, skanot regejam, folkmūzikai, blūzam, rokmūzikai, džezam, klasikai.

"Ielu mūzikas dienas" aktivitātes notiks sestdien, 13. augustā, no plkst. 14.00 līdz 21.00.

Šogad īpaši "Ielu mūzikas dienai" radīta dziesma, kuras vārdu autors ir starptautisku atzinību guvušais režisors un vairāku grāmatu autors Māris Martinsons. Viņš arī viens no "Ielu mūzikas dienas" idejas autoriem.

Izsmalcinātais jūgendstils un kino pirmsākumi Alberta ielā

Foto: Publicitātes attēls

Īpašu atmosfēru allaž sagādā Rīgas jūgendstila rajona apmeklējums. Sestdien, 13. augustā, no plkst. 12.00 līdz plkst. 18.00 Jūgendstila muzejs būs sagādājis īpašu programmu – pasākums "Pirms 100 gadiem Albert' ielā" būs veltīts jūgendstila perioda kino, tā pirmsākumiem un filmu uzņemšanas procesam.

Tā laikā Alberta iela izdzīvos ne tikai simtgadīgu pagātni, bet arī kļūs par kino uzņemšanas vietu. Ielu piepildīs filmēšanas komanda – režisors ar asistentiem, operators un aktieru trupa, kas iesaistīs apmeklētājus filmas veidošanā. Norisināsies daudzveidīgas radošās darbnīcas: kino grima un mēmā kino apskaņošanas meistardarbnīcas, fotodarbnīca, cepuru veidošanas un jūgendstila dekoru veidošanas meistardarbnīca un daudzas citas.

Par dančiem un jautrību rūpēsies "Pažarnieku orķestris" un dejotāji, bērnus priecēs radošā darbnīca "Izkrāso melnbalto kino" un cirka mākslinieki. Tāpat pasākuma viesi varēs vērot modes demonstrējumus, mācīties deju soļus un baudīt jūgendstila laikam raksturīgus ēdienus.

Kur Rīgā ir noslēpumainās Šerloka Holmsa dzīvokļa durvis?

Foto: Publicitātes foto

Šogad Rīgas svētku pasākumi ir veltīti Rīgai, kā kino pilsētai, kur tika un tiek uzņemtas daudz pazīstamo filmu. Arī leģendārais Igora Masleņņikova seriāls "Šerloka Holmsa un doktora Vatsona piedzīvojumi", neapšaubāmi, ir viens no slavenākajiem un mīlētajiem kinošedevriem.

Vecrīgā, Jaunielas 22 nama pagalmiņā, kur no 1979. līdz 1986. gadam norisinājusies kulta seriāla filmēšana, būs piesātināta svētku programma. Doktors Vatsons atvērs visiem interesentiem savu transporta rīku garāžu, Misis Hadsone cienās viesus ar tēju viesnīcas "Justus" kafejnīcā, bet sers Artūrs Konans Doils pastāstīs par filmēšanu un atbildēs uz jautājumiem par sevi un savu stāstu varoņiem. Divu dienu garumā viesiem būs iespēja fotografēties pie slavenajām Holmsa mājas durvīm, sapošoties 19. gadsimta beigu kostīmos.

Īpašais notikums – 14. augustā interesenti varēs pirmo reizi ienākt pa Šerloka Holmsa mājas durvīm, kas vienlaikus arī ir ieeja Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā. Plkst. 11.00, 14,00 un 17.00 notiks ekskursijas pa filmēšanas vietām. Satikšanās pie kafejnīcas "13 krēsli" (Jauniela 11), iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni 26468131.

Pasākumi Jaunielā 22 norisināsies 13. augustā no plkst. 11.00 līdz plkst. 20.00, 14. augustā no plkst. 11.00 līdz plkst. 18.00.

Ziemeļblāzmas brīnumainais kino parks

Foto: Publicitātes foto. Ansamblis "Bellacord"

Iespējams, Rīgas svētki ir īstais laiks, lai iepazītu kādu no tālajām Rīgas apkaimēm. Īsts dārgums Rīgas kartē ir atjaunotā kultūras pils "Ziemeļblāzma" un tās parks, kur sestdien, 13. augustā, no plkst. 12.00 līdz 21.30 notiks pasākums "Brīnumainais kino parks".

Svētku programma tiks atklāta ar muzikālu Tekstilmozaīkas festivāla tērpu parādi Ziemeļblāzmas pils parkā un pie tās Skatu torņa, izbaudot kino modes eleganci.

Pēc atklāšanas visā parka teritorijā sāks darboties daudzveidīgas, ar kino tematiku saistītas radošas un izglītojošas darbnīcas, kā arī tiks piedāvāta bagātīga kino tematikā balstīta izklaides programma: kino paviljons ar radošajām darbnīcām, leļļu darbnīca, kinozāle bērniem Tējas namiņā, kā arī svētku viesu omulībai plkst. 14.20 muzicēs pūtēju kvintets "Piecatā", bet plkst. 15.00 orķestropēds un "Mirage Jazz Orchestra" diksilends programmā "Sapņu komanda".

Kamerzālē no plkst. 12.00 līdz 19.00 tiks demonstrēta kinohronika par Rīgu, spēlfilma "Rainis" (1945), dokumentālā filma "Dzintara latvietis 87", "Mans tēvs baņķieris" un "Dokumentālists". Kā arī diskusijas ar dokumentālās filmas "Mans tēvs baņķieris" režisori Ievu Ozoliņu.

Apmeklētājiem būs iespēja iejusties dažādu spēlfilmu aktieru tēlos, kā arī iepazīties ar kino tapšanas posmiem, kurus piedzīvo aktieris kino provēs, lai tiktu pieņemts filmēšanas laukumā.

Kultūras pils "Ziemeļblāzma" Lielajā zālē svētku apmeklētājus priecēs vairākas koncertprogrammas.

Kino triki, cirks un multeņu dziesmas – Vērmanes dārzā programma visai ģimenei

Foto: Publicitātes foto

Rīgas svētku laikā omulīgu un ģimenisku noskaņu varēs meklēt Vērmanes dārzā, kur 13. un 14. augustā notiks pasākums visai ģimenei "Kino ceļojums", piedāvājot plašu izklaides un kultūras programmu retro stilistikā – koncertus, izrādes, atrakcijas un radošās darbnīcas bērniem, Maizes un Grāmatu ielas aktivitātes, ārvalstu viesmākslinieku uzstāšanos un vakara kino mūzikas koncertu.

13. augustā Vērmanes estrādē skanēs animācijas filmu mūzikas programma "Multfilmu mūzikas virpulī" Liepājas Emiļa Melngaiļa bigbenda izpildījumā, sagaidāmi muzikāli tematiski ceļojumi uz Meksiku mariači kolektīva "Sol Y Sobra" izpildījumā, Francijas noskaņas iedzīvinās grupa "Le Petit Paris" un Diāna Pīrāgs, savukārt Elvisa Preslija filmu mūzikas programmu atskaņos Ivars Pētersons ar pavadošo orķestri un rokenrola deju grupa "Ķengurroks".

13. augusta vakarā Vērmanes dārza estrādes programmas kulminācijā ar koncertprogrammu "KinoTeātris" uzstāsies aktieris Ivars Kalniņš, bet vakara noslēgumā klausītājus priecēs kino koncerts "Ekrāna melodijas", kurā kvartets "Brokastis četratā" atskaņos populāras latviešu kinofilmu mūzikas tēmas, līdztekus uz lielā ekrāna demonstrējot šo filmu epizodes.

Vērmanes dārza teritorijā ģimenēm ar bērniem būs plašas iespējas piedalīties dažādās tematiskās kino atrakcijās un radošajās darbnīcās – uzzināt, kā darbojas zootrops, ielūkoties senlaiku kinokamerā, piedalīties veiklības atrakcijās, izgatavot režisora skaļruni, iegūt par piemiņu retro fotogrāfiju, spēlēt ēnu teātri un piedalīties citās aizraujošās nodarbēs.

Līdztekus Vērmanes dārza teritorijā 13. un 14. augustā apmeklētājus izklaidēs ārvalstu viesi – zinātnes centrs "Ahhaa" no Igaunijas atklās dažādu kino filmu triku noslēpumus, bet izklaidējošas izrādes sniegs ielu cirka trupa "Long Vehicle Circus" no Čehijas.

14. augustā Vērmanes dārza estrādē uzstāsies grupa "Stary Olsa" no Baltkrievijas, atskaņojot populāras rokmūzikas dziesmas viduslaiku mūzikai pietuvinātā skanējumā, sagaidāma arī mūzikla "Paukojam un Šmaukojam" brīvdabas izrāde, bet svētku noslēgumā ar programmu "NBS 007" apmeklētājus priecēs Nacionālo bruņoto spēku štāba orķestris, čellists Valters Pūce un solists Ralfs Eilands.

14. augustā apmeklētājus gaidīs filmu studijas "Animācijas brigāde" aktivitāšu telts. Abas dienas Vērmanes dārza teritorijā būs Grāmatu iela, kurā ar Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas gādību lasītājus "uzrunās" ap 30 izdevēju, notiks arī dažādas aktivitātes un tikšanās ar grāmatu autoriem.

Savukārt 13. augustā, līdztekus pārējām norisēm, Vērmanes dārzā viesus gaidīs Maizes iela, piedāvājot gan maiznieku produkciju, gan dažādas atrakcijas, konkursus un viktorīnas.

Randiņš ar kinorežisoru Jāni Streiču

Foto: Publicitātes foto

Svētdienas 14. augusta Daugavmalā būs pasākums "Randiņš ar Jāni Streiču" – veltījums vienas no galantākajiem kungiem un talantīgākajiem režisoriem Latvijas kinematogrāfā.

11. novembra krastmalā uz lielās skatuves dzīvē satiksies leģendārais režisors un daudzu viņa filmu aktrises, ļaujot arī skatītājiem būt par šī randiņa lieciniekiem un atsaukt atmiņā spilgtas epizodes no dažādu gadu filmām.

Randiņa uzmanības centrā būs gan visu laiku populārākās Jāņa Streiča filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" aktrises Olga Dreģe, Baiba Indriksone un Diāna Zande, kā arī Rēzija Kalniņa, Agnese Zeltiņa, Mirdza Martinsone, Akvelīna Līvmane, Ināra Slucka, Katrīna Pasternaka, Indra Burkovska, Maija Doveika, Lāsma Kugrēna, Regīna Razuma un daudzas citas, kopā gandrīz tikpat, cik filmu Jāņa Streiča filmogrāfijā. Dažas dziedās, dažas bučos, būs arī negaidīti pārsteigumi, un katrai aktrisei ir savs spilgts stāsts par sadarbību ar Jāni Streiču.

"Randiņš ar Jāni Streiču" sāksies 14. augustā plkst. 14.30 uz Krastmalas lielās skatuves, bet divas stundas vēlāk, plkst. 16.30 Daugavmala pārvērtīsies par Rīgas lielāko brīvdabas kinoteātri, kur varēs noskatīties Streiča klasikas pērli – filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā restaurēto kopiju augstā kvalitātē.

Šis nav vienīgais pasākums Rīgas svētku programmā, kas veltīts šā gada jubilāram Jānim Streičam. Kinorežisoram veltīti pasākumi notiks arī Rīgas Kinomuzejā un kinoteātrī "Splendid Palace". Plašāk par programmu – Rīgas svētku mājaslapā.

'Rīga – dižā kinoaktrise' – īpašā programma Vēstures un kuģniecības muzejā

Foto: Publicitātes foto

Svētki ir lieliska iespēja apmeklēt arī kādu no Rīgas muzejiem – vairāki no tiem sagatavojuši īpašu piedāvājumu. Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejs svētku laikā, 14. augustā, aicina uz programmu "Rīga - dižā kinoaktrise", kuras laikā apmeklētājiem tiks piedāvāti koncerti, ekskursijas, radošā darbnīca un performance. Turklāt ieeja muzejā būs bez maksas.

Aktivitātes muzejā notiks svētdien, 14. augustā, no plkst. 11.00 līdz 17.00. Programmu muzeja darbinieki raksturo kā piesātinātu, atraktīvi izglītojošu atpūtas dienu visām paaudzēm. Kolonnu zālē no plkst. 12.00 līdz 17.00 būs senās mūzikas un dejas koncertprogramma "Deju un mūzikas virpulis – vēsturisko kinofilmu iedvesmots", kurā tiks griezti gan "Kara un miera" valši, gan izdejotas Šekspīra laika noskaņas.

Muzejā būs sastopami 1972. gadā uzņemtās Rīgas kinostudijas mākslas filmas "Vella kalpi vella dzirnavās" motīvi, jo vairākas filmas epizodes ir filmētas pie muzeja ieejas fasādes, kā arī telpās.
Tāpat notiks vairākas ekskursijas latviešu, krievu un angļu valodā, akcentējot Rīgas vēstures norises un personāžus kā neizsmeļamu avotu kinomākslai, kā arī to, ka arī muzeja ēka daudzkārt kļuvusi par mākslas filmu epizožu norises vietu.

Programmas laikā no plkst. 11.00 līdz 16.00 bērni kopā ar vecākiem varēs zīmēt un apgūt animācijas filmu veidošanas pamatiemaņas radošajā darbnīcā.

Visas dienas garumā – unikāla iespēja ar savu fotoaparātu nobildēties teatralizēti vēsturiskā fotosalonā "Rīga, mēs un kinopasaule".

Savukārt dienu iepriekš – 13. augustā plkst. 16.00 – varēs noskatīties muzikālu kino izrādi "Zāra Leandere. Atgriežoties Rīgā".

Iespēja satikt jaunās filmas 'Bille' veidotājus

Foto: Publicitātes foto

Rīgā arī šobrīd top jaunas filmas, viena no tām Latvijas simtgades programmā iekļautā "Bille", ko pēc Vizmas Belševicas (attēlā) autobiogrāfiskā romāna motīviem veido režisore Ināra Kolmane.

Rīgas svētku laikā, svētdien, 14. augustā, plkst. 12.00 interesenti varēs noklausīties kādu fragmentu no Vizmas Belševicas romāna "Bille" (apgāds "Mansards") un tikties ar jaunās spēlfilmas "Bille" producenti Martu Romanovu. Pasākums notiks Vērmanes dārzā, Grāmatu ielas Pasākumu teltī.

Vizmas Belševicas (1931–2005) "Bille" ir romānu triloģijas "Bille" pirmā daļa. Kopš pirmizdevuma 1992. gadā grāmata nāca klajā ceturto reizi autores 85. jubilejas gadā.

Uzreiz pēc tam, plkst. 13.00, apgāds "Mansards" aicina arī uz nākamo pasākumu, kurā kino zinātniece Inga Pērkone stāstīs par grāmatu "Latvijas pirmās filmas".

"Latvijas pirmās filmas" ir vēsturiskos dokumentos balstīts piemiņas albums Latvijas nacionālās kinomākslas sākotnei. Tā autore Inga Pērkone radījusi unikālu, kultūrvēsturiski nozīmīgu, bagātīgi ilustrētu izdevumu latviešu un angļu valodā, atklājot Latvijas kinovēstures posmu, kas līdz šim maz pētīts. Unikāls ir fakts, ka no piecām pirmajām Latvijas filmām, kas aprakstītas grāmatā, neviena nav saglabājusies līdz mūsdienām, taču skrupulozi apkopotā informācija dod gandrīz pilnīgu priekšstatu par to, kādas šīs filmas bijušas.

Neatvairāmais retro šarms – Seno spēkratu brauciens

Foto: Publicitātes foto

Rīgas svētku laikā sestdien, 13. augustā, jau vienpadsmito gadu pēc kārtas norisināsies starptautiskais seno spēkratu salidojums "Rīga Retro". Pēc trīs gadu pārtraukuma, kad muzejā norisinājās rekonstrukcijas darbi, brauciens atkal startēs no Rīgas Motormuzeja.

Latvijas Antīko automobiļu kluba un Rīgas Motormuzeja organizētais pasākums pulcēs dalībniekus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Krievijas. Apskatīt senos spēkratus interesenti varēs no plkst. 9.30 līdz 12.00 pie atjaunotā Rīgas Motormuzeja, S.Eizenšteina ielā 6.

Salidojumā piedalīsies aptuveni septiņdesmit senie automobiļi un motocikli, no kuriem daudzi ir patiesi unikāli un reti sastopami eksemplāri. Vissenākais spēkrats šogad būs 1934. gada Peugeot 401.

Skatītāji varēs redzēt arī tādus interesantus eksemplārus kā 1947. gada BMW R 35 motociklu, kas savulaik ir bijis viens no populārākajiem un ilgāk ražotajiem BMW markas motocikliem, kā arī sportisko 1961. gada MG MGA 1600 un 1967. gada Austin Healey 3000. Skatītāji varēs aplūkot arī dažādus padomju tehnikas ražojumus, kā arī 70. un 80. gadu youngtimer klases spēkratus.

Plkst. 12.00, pēc spēkratu izstādes pie Rīgas Motormuzeja tiks dots starts tradicionālajam parādes braucienam cauri Rīgai maršrutā S.Eizenšteina iela - Biķernieku iela - Ieriķu iela - Zemitāna tilts - A. Čaka iela - Marijas iela - 13. janvāra iela - Krasta iela – Maskavas iela.

Svarīga informācija – satiksmes ierobežojumi Rīgas svētku laikā

Foto: LETA

Šīs nedēļas nogalē Rīgas svētku laikā pilsētā gaidāmi ievērojami satiksmes ierobežojumi, tostarp tiks slēgta transportlīdzekļu kustība 11. novembra krastmalā.

Tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme (izņemot transportlīdzekļus ar speciālām caurlaidēm):

no 11. augusta plkst. 22.00 līdz 15. augustam plkst. 7.00 11. novembra krastmalas posmā no Akmens tilta līdz Muitas ielai (arī velorikšu, elektromobiļu un zirgu pajūgu satiksme);

no 11. augusta plkst. 22.00 līdz 15. augustam plkst. 7.00 11. novembra krastmalai paralēlajā ielā, posmā no Jaunielas līdz Poļu gātei un Bīskapa gātē (arī velorikšas, elektromobiļi un zirgu pajūgi);

13. augustā no plkst. 8.00 līdz 20.00 Eksporta ielas posmā no Elizabetes ielas līdz Muitas ielai (izņemot transportlīdzekļus ar caurlaidēm un transportlīdzekļus, kuriem nepieciešams iekļūt un izkļūt no Rīgas pasažieru ostas);

13. augustā no plkst. 5.00 līdz 21.00 Alberta ielā (izņemot diplomātiskā korpusa un Alberta ielas iedzīvotāju transportlīdzekļus)

no 13. augusta plkst. 5.00 līdz 14. augustam plkst. 20.00 laukumā pie Sv.Pētera baznīcas no Kungu ielas puses (izņemot transportlīdzekļus ar pasākuma organizētāja izsniegtām caurlaidēm un ēku Kaļķu ielā 2, Grēcinieku ielā 11, Skārņu ielā 7 iedzīvotājus);

no 12. augusta plkst. 20.00 līdz 14. augustam plkst. 20.00 Kaļķu ielas posmā no 11.novembra krastmalas līdz Rātslaukumam (RTU autostāvvieta), izņemot transportlīdzekļus ar pasākumu organizatoru izsniegtām caurlaidēm un ar caurlaidēm Rīgas domes autostāvvietā;

no 11. augusta plkst. 22.00 līdz 15. augustam plkst. 7.00 tiks organizēta divvirzienu satiksme Pils ielas posmā no Poļu gātes līdz Doma laukumam un Doma laukuma posmā no Pils ielas līdz Jēkaba ielai;

13. augustā no plkst. 23.00 līdz 23.15 nepieciešamības gadījumā tiks ierobežota vai slēgta transportlīdzekļu satiksme (izņemot sabiedriskā transporta satiksmi):
- 13. janvāra ielas posmā no Raiņa bulvāra līdz 11.novembra krastmalai;
- 11. novembra krastmalas posmā no 13.janvāra ielas līdz Akmens tiltam;
- Uzvaras bulvāra posmā no Valguma ielas līdz Akmens tiltam;
- uz Akmens tilta.

No 12. augusta plkst. 21.00 līdz 14. augustam plkst. 9.00 tiks slēgta gājēju satiksme uz AB dambja (izņemot personām ar speciālām pasākuma organizētāja izsniegtām atļaujām);

Svētku dienās tiks organizēta transportlīdzekļu satiksme Pils ielas posmā no Miesnieku ielas līdz Doma laukumam;

Tiks aizliegta transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana (izņemot transportlīdzekļus ar speciālām caurlaidēm):

no 11. augusta plkst. 20.00 līdz 15. augustam plkst. 7.00 11.novembra krastmalas posmā no Akmens tilta līdz Muitas ielai, 11.novembra krastmalas paralēlās ielas posmā no Jaunielas līdz Poļu gātei un Bīskapa gātē;

no 12. augusta plkst. 20.00 līdz 14. augustam plkst. 20.00 Kaļķu ielas posmā no 11.novembra krastmalas līdz Rātslaukumam (RTU autostāvvieta), izņemot transportlīdzekļus ar caurlaidēm Rīgas domes autostāvvietā un tūristu autobusiem Strēlnieku laukuma stāvvietā;

no 12. augusta plkst. 20.00 līdz 13. augustam plkst. 23.00 Alberta ielā (izņemot diplomātiskā korpusa un Alberta ielas iedzīvotāju transportlīdzekļus)

no 13. augusta no plkst. 7.00 līdz 20.00 laukumā pie Rīgas Kongresu nama;

no 12. augusta plkst. 14.00 līdz 13. augustam plkst. 24.00 Maskavas ielas posmā no Spīķeru ielas līdz Turgeņeva ielai (ielas labajā pusē);

no 12. augusta plkst. 20.00 līdz 14. augustam plkst. 24.00 Aspazijas bulvāra labajā puse, posmā no Operas līdz Kaļķu ielai.

No 11. augusta līdz 15. augustam plkst. 8.00 mūzikas festivāla "Kubāna" laikā tiks ierobežota transportlīdzekļu satiksme Lucavsalā, pasākuma norises vietas tuvumā, tostarp būs slēgts piebraucamais ceļš posmā no Lucavsalas ielas līdz Salu tiltam.

12. augustā no plkst. 10.00 līdz 20.00, 13. augustā no plkst. 11.00 līdz 17.00 un 14. augustā no plkst. 10 līdz 19.00 tiks slēgta visu veidu peldlīdzekļu satiksme Daugavas akvatorijā starp Vanšu tiltu un Akmens tiltu (izņemot peldlīdzekļus kuru piestātnes atrodas posmā no Akmens tilta līdz Vanšu tiltam);

12., 13. un 14. augustā no plkst. 11.00 līdz 17.00 tiks ierobežota visu veidu peldlīdzekļu satiksme Daugavas akvatorijā aiz Vanšu tilta starp Pasažieru ostu un Andrejsalu.

13. augustā no plkst.9.30 līdz 18.30 tiks aizliegts atrasties un tiks slēgta visu veidu peldlīdzekļu satiksme Pilsētas kanāla posmā no Bastejkalna līdz Latvijas Nacionālajai operai (izņemot pasākuma dalībnieku peldlīdzekļus).

14. augustā no plkst. 15.00 līdz 20.00 tiks aizliegts atrasties un tiks slēgta visu veidu peldlīdzekļu satiksme Pilsētas kanāla posmā no gājēju tilta pie Brīvības pieminekļa līdz Krišjāņa Barona ielai (izņemot pasākuma dalībnieku peldlīdzekļus).

Rīgas dome aicina iedzīvotājus laicīgi plānot savus pārvietošanās maršrutus nedēļas nogalē un nepieciešamos satiksmes ierobežojumus uztvert ar izpratni.

Neskaidrību gadījumā lūgums sazināties ar Satiksmes vadības centru pa bezmaksas informatīvo tālruni 8000 3600.

Viss, kas jāzina par bezmaksas sabiedrisko transportu Rīgas svētkos

Foto: LETA

Rīgas svētku laikā, 13. un 14. augustā, iedzīvotāji un pilsētas viesi sabiedrisko transportu (autobuss, tramvajs, trolejbuss) varēs izmantot bez maksas, izņemot minibusus, nakts satiksmes maršrutus un retro tramvaju. Maksas autostāvvietas, kuras apkalpo Rīgas satiksme, Rīgas svētku laikā varēs izmantot bez maksas, izņemot pazemes autostāvvietu K. Valdemāra ielā 5a pie Kongresu nama – tur par auto novietošanu būs jāmaksā atbilstoši spēkā esošajiem tarifiem.

Tā kā šogad pilsētas viesiem un iedzīvotājiem tiek piedāvāta plaša svētku programma, sabiedriskā transporta kustība tiks pielāgota svētku norises vietām, kursēs lielākas ietilpības transporta līdzekļi, atsevišķos maršrutos, atbilstoši pasažieru plūsmai, tiks nodrošināti papildu reisi.

Saistībā ar Rīgas svētku pasākumiem Grīziņkalnā 12. augustā, no plkst. 23:30 līdz 13.08.2016. plkst. 00:30 tiks organizēti papildu reisi 6. autobusa maršrutā: no pieturvietas "Vārnu iela" uz Dreiliņiem un no pieturvietas "Grīziņkalns" uz Abrenes ielu.

13. un 14. augustā saistībā ar pasākumiem Lucavsalas atpūtas zonā 40. maršruta autobusi, braucot Ziepniekkalna virzienā, pieturēs pieturvietā "Lucavsala".

11. maršruta tramvaji 13. un 14. augustā kursēs pēc pagaidu kustības saraksta, lai uzlabotu Rīgas iedzīvotāju un viesu nokļūšanu Mežaparkā un Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

Naktī no 13. uz 14. augustu transporta kustība atsevišķos sabiedriskā transporta maršrutos tiks nodrošināta līdz plkst. 1.00 no pilsētas centra, apkalpojot pēc iespējas lielāko daļu pilsētas mikrorajonu un nodrošinot pasažieru nokļūšanu uz un no organizētajiem svētku pasākumiem. Papildu reisi tiks nodrošināti: 3., 11., apvienotajā 12., 23. un 26. (pa Akmens tiltu), 18., 24., 25., 37., 40., 50., 51. un 53. autobusa maršrutā, 9., 14., 15., 17., 18., 22. un 27. trolejbusa maršrutā, 4., 5., 6., 7. un 10. tramvaja maršrutā. Informācija par papildreisiem būs pieejama "Rīgas satiksme" mājas lapā un centra pieturvietās.

Nakts satiksmes maršruti tiks nodrošināti naktī no piektdienas uz sestdienu un no sestdienas uz svētdienu pēc ierastā saraksta. No galapunkta Stacijas laukums/Centrālā stacija atiet vienlaicīgi – plkst. 00:00; 01:00; 02:00; 03:00; 04:00; 05:00. No mikrorajoniem uz pilsētas centru autobusi atiet "pusapaļās" stundās – plkst. 00:30; 01:30; 02:30; 03:30; 04:30, atsevišķiem maršrutiem ir atiešanas laiks uz pilsētas centru arī plkst. 5:30.

Minibusi 13. un 14. augustā kursēs pēc sestdienu, svētdienu un brīvdienu grafika. Atgādinām, ka par braucieniem minibusā un nakts satiksmes maršrutos ir jāmaksā.

Plašāku informāciju par "Rīgas satiksme" piedāvātajiem pakalpojumiem, maršrutu sarakstiem, biļešu veidiem un citiem jaunumiem var saņemt interneta mājas lapā www.rigassatiksme.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!